Meny

Forskjellen på BiDi og vanlig SFP

Når det gjelder fiber, er det som med mobiltelefoni. Det er mange som bruker det, men færre som vet hvordan det fungerer. I dag, når nesten alle hus har fiberbasert bredbånd, kommer mange ufrivillig i kontakt med faguttrykk når noe må repareres eller forandres. BiDi, singelfiber, enkeltfiber, simplex, duplex, WDM og standard-SFP er begreper det kan være lurt å kjenne til når man har kontakt med operatøren eller installatøren.

Som så ofte før, finnes det forskjellige betegnelser for samme ting, og som om det ikke er mange nok alternative forklaringer allerede, forsøker noen godhjertede leverandører, for eksempel vi, å finne ytterligere forenklinger. Direktronik har alltid foretrukket svenske betegnelser, og vi forsøker å unngå bransjeunike forkortelser når det er mulig. Det er bedre å forklare enn å fylle tekstene med akronymer som ofte bare utestenger leserne som ikke allerede er innviet. Om vi hjelper til eller forvirrer ytterligere, avhenger nok av hvilket lag leseren spiller på.

Bilde som viser forskjellen mellom BiDi SFP og vanlig SFP

Én eller to glasskjerner i kabelen – det er det som er spørsmålet

Egentlig er det tilstrekkelig å holde oversikt over to forskjellige typer fiberforbindelser. De med én kontakt i enden, og de med to kontakter. Hvis du har en fiberkabel med bare én kontakt i hver ende, spiller du på BiDi-singelfiber-enkeltfiber-simplex-WDM-laget. Hvis du har to kontakter i hver ende, spiller du på standard-SFP-duplex-laget.

Bilde som viser tabell over BiDi Simplex WDM Enkeltfiber Singelfiber Duplex Standard

BiDi, singelfiber, enkeltfiber, simplex eller WDM

Alle de fem uttrykkene brukes om nøyaktig samme ting – en fiberforbindelse der alle data går gjennom én glasskjerne. At vi har så mange måter å beskrive det på, skyldes bransjen de har oppstått i. Simplex (og duplex, for den del) kommer fra produsenten av kabelen, og betyr egentlig en eller to ledere (duplex) som består av to simplex-kabler, men er forbundet med en tynn sveis, slik at de enkelt kan adskilles. BiDi står for bi-directional, toveis, og har sin opprinnelse i beskrivelsen av dataflyten. Data går i begge retninger samtidig. WDM betyr wave division multiplexing, og stammer fra teknologien som brukes for å muliggjøre toveiskommunikasjon i samme glasskjerne. Altså at man bruker forskjellige bølgelengder for å skape flere uavhengige datakanaler. Siden hver kanal har sin egen bølgelengde, kan du kjøre data i begge retninger uten at de kolliderer med hverandre. En svært effektiv teknologi for å mangedoble fremkommeligheten i en allerede installert fiberkabel. WDM er altså ikke begrenset til bare to kanaler, men forekommer også i klassene CWDM (coarse WDM) og DWDM (dense WDM) som beskriver avstanden mellom kanalene, og som derfor også avgjør antall mulige kanaler.

Resten tilhører standard og duplex

Historisk har man hatt større behov for å beskrive det som avviker enn det som først ble etablert. Derfor får den opprinnelige fiberforbindelsen, den med to kontakter og to glasskjerner, nøye seg med to kjælenavn: standard og duplex.

tabell som viser fargekoding for multimode fiberkabel

Men fargene, da? Hva betyr de?

Selve fiberkabelen forekommer i alle mulige farger, og også kontaktene finnes i mange forskjellige farger. Vi kan lese en hel del av dette på kabel og kontakter, men det har vi allerede omtalt i mange artikler tidligere i Kunnskapsbanken. Ta derfor en titt på Fiberkontakter og sliping, Forskjellen mellom multimode og singelmode, Kombinere forskjellige multimode? eller Bølgelengde fiber – hva er det?

Bilde av tilkoblingen til BiDi SFP og standard SFP

Konklusjon: en BiDi-SFP har bare uttak for én tilkobling

 

Hvis du fortsatt har spørsmål om fiber som ikke ble besvart i våre tidligere artikler, eller hvis du trenger hjelp med et prosjekt, kan du kontakte oss på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet

Produktområder

 
BiDi som i bidirectional/dobbeltrettet og WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber skjuler det seg cirka 40 tHZ (40 000 GHz) optisk båndbredde i det «lavdempende» spekteret. En 10G Ethernet-port utnytter altså bare en brøkdel av den ledige plassen.
539 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
BiDi som i bidirectional/dobbeltrettet og WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber skjuler det seg cirka 40THz (40000 GHz) optisk båndbredde i det “lavdempede” spekteret. En 10G Ethernet-port utnytter altså bare en brøkdel av den ledige plassen.
308 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
BiDi som i bidirectional/dobbeltrettet og WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber skjuler deg seg ca. 40 THz (40000 GHz) med optisk båndbredde i det "lavdempede" spekteret.
835 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
BiDi som i bidirectional/dobbeltrettet og WDM som i Wave Division Multiplexing. I en optisk fiber skjuler deg seg ca. 40 THz (40000 GHz) med optisk båndbredde i det "lavdempede" spekteret.
835 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En SFP (small form-factor pluggable optical transceiver) Gigabit LX som gir Gigabit-hastighet opp til 20km på singlemode-fiber.
359 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
10GBase-LR (long reach) for singlemode 20km bruker 1310nm bølgelengde. På avstand kortere enn 1km bør man bruke en demper på ca 2-3dB for å ikke risikere skade på mottakerens krets.
443 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20101136
Singlemode og multimode
8 700 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 820 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1142
Fiber Checker – SM og MM
2 600 NOK eks. mva
 
Det prisgunstige fire-i-ett OTDR-instrumentet inneholder også en feilsøker, effektmåler og lyskilde. Et svært kompakt multimeter for fiberinstallatøren, som ikke bare erstatter fire instrumenter, men også byr på lagring og rapportering via programvare. Solid skjerm, beskyttende veske og rask oppstart gjør dette til det perfekte verktøyet for de fleste oppgaver ute i felt.
7 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Nå kan du også beskytte fiberutstyr som paneler, vegguttak og SFP-er mot ulovlig tilkobling. En plastplugg med fjærende mothaker sneppes fast i LC-kontakten og løsnes med et fiffig verktøy.
345 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter