Meny

Forskjellen mellom multimode og singlemode

Uerfarne brukere kan ofte bare bruke fargen som tydelig forskjell mellom fibertyper, og det er tilstrekkelig for ås kille multimode fra singlemode blant kabler du har liggende. Men hva er det egentlig som er forskjellen, bortsett fra fargen?

tabell over fiberfargerMultimode ser vi i mange forskjellige farger: oransje, turkis og lilla, mens singlemode ofte bare forekommer i gul farge blant patchkabler. Direktronik er en stor bestiller av fiberkabel og kan naturligvis selv bestemme hvilken farge kabelen skal ha, som denne røde fiberkabelen for «varme forbindelser» som vi har laget for å oppfylle behovet for en avvikende farge for å visuelt kunne skille en ekstra viktig tilkobling fra alle andre. Hvis du vil han en skrikende grønn singlemode-kabel, kan vi enkelt ordne det også uten store krav til minimumsbestilling.

lys brytes i glasskjerneCC BY-SA 3.0

Den avgjørende forskjellen mellom single- og multimode er hvordan lyset reflekteres i
glasskjernen og med hvilken presisjon senderen, som i dag vanligvis er en SFP-modul, sender inn lyset. Ikke overraskende er det den billigere multimode-laseren som har dårligst presisjon, og fibernett som er basert på multimode, belastes derfor av avstandsbegrensninger og dårligere sikkerhet for fremtiden. Lyset introduseres med større spredning, noe som gir opphav til en eksplosjon av reflekser (varierende brytningsindeks som avhenger av bølgelengde) og fører til at lyspulsen blir mer og mer diffus jo lengre fra senderen man kommer, noe som kalles for dispersjon på fagspråket. Dette fordi ulike deler av lyset på grunn av de uregelmessige refleksene tar ulike veier i kabelen og derfor når mottakeren til forskjellige tider. Med økende avstand blir det stadig vanskeligere for mottakeren å gjenkjenne den utsendte pulsen, og da går innholdet tapt. Multimodesignalene rammes også ofte av andre faktorer som begrenser avstanden, for eksempel energitap på grunn av urenheter og uregelmessigheter i materialet, såkalt demping.

singlemode sammenlignet med multimode

Singlemodefiberen, som ofte har nøyaktig de samme yttermålene, er likevel betydelig tynnere innerst inne, noe som vises på bildet over. Dette, sammen med den mye mer nøyaktige og dyrere laseren i senderen, fører til at singlemodefiberen får flere fordeler. Lyset spres ikke ut gjennom reflekser, men går rett gjennom glasskjernen. Det fører til at lyspulsen fra senderen beholder sine opprinnelige egenskaper og effekt betydelig lengre. Det gjør at vi kan regulere avstanden ved å øke eller redusere energimengden, noe som fører til at den maksimale overføringslengden mangedobles sammenlignet med multimode. 

singlemode- og multimode-bryting

CC BY-SA 4.0

Det er gode grunner til at singlemode er den foretrukne metoden for nesten alt fiberbasert bredbånd, og i dag kan det brukes standardkomponenter til å nå rundt 100 km uten avanserte forsterkere, og dette med hastigheter på 10 Gbps og mer.  Med spesielle filtre og forsterkere kan man øke avstanden ytterligere, og vi kan i dag levere enheter for singlemode som klarer strekningen Oslo-Sandefjord uten ekstra forsterkere og med 100 Gbps hastighet.

Har du lyst til å lære mer om fiber? Les denne omfattende historien fra Arboga Elektronikhistoriska Förening

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 33-8000
33-8000 - EDFA 1528-1560nm, komplett med chassi, filter, 2xNettagg 100W
187 020 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1020
Solid effektmåler får både data som kabel-TV-nett på singel eller multimode fiber. Stor og tydelig bakbelyst display som gjør det lett å jobbe selv i dårlig belysning.
2 400 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1065
12-1065 - Fiberidentifikator med retningsangivelse for singlemode
5 510 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1010
12-1010-850-1625nm FC kontakt og adaptere for LC, SC, ST
4 780 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1015
12-1015 - MM 850/1300nm, SM 1310/1550
4 780 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter