Meny

Kunnskapsbanken

Gode tips og råd som kan hjelpe deg med problemet ditt. Miljøbeskrivelser som gir et informativt bilde av alternative løsninger, mønsterpraksis og spennende scenarier. Lær av andres historier, og se muligheter med gode løsninger.

 • Kabel til skyen – og tilbake

  Tenk deg en kabel med uendelig rekkevidde. Den digitale skykabelen, som uansett avstand alltid har kontakt med begge ender, og som slipper ut i den ene enden det du mater inn i den andre. Hvordan gjør man det? Er det komplisert? For hvilke data fungerer det?
 • Bølgelengde i fiber – hva er det?

  Et av de mest forvirrende begrepene når vi snakker om fiberoptikk, er «bølgelengde». Det høres veldig vitenskapelig ut, men samtidig hører vi det i alle mulige sammenhenger – fiberoptikk. Siden det er et av disse begrepene som nesten ikke brukes i bransjen, men bare er en forutsetning når man nevner verdier som 1310, 1550 eller 1480, vil vi herved heve begrepets status. I tillegg er det jo et av de mest potente verktøyene vi har for å øke kapasiteten i datanettene.
 • De fem vanligste feilene i eiendomsnettet og hvordan du unngår dem

  Når det oppstår et problem i nettverket, har mange av oss en tendens til å søke løsningen i en komplisert innstilling i stedet for først å krysse av for det som er både lett å kontrollere og svært enkelt å rette. Når nærmere nitti prosent av feilene i nettverket skyldes kabelnettet, viser vi her de vanligste feilene og byr på noen tips for hvordan du skal unngå dem.
 • Brenner du for elbiler?

  En brennende interesse for miljøet skal ikke føre til at huset tar fyr. Naturligvis skal vi ta miljøtrusselen på alvor og bidra aktivt til å redusere slitasjen på planeten. Men hvis det er mulig, skal vi unngå å ta unødvendige personlige risikoer. Derfor bør du som har eller vurderer å skaffe deg en elbil, tenke over ditt strømnetts egenskaper – og i hvor stor grad du tør å utfordre det.
 • Cat og Klasse – slik henger det sammen

  For et rot. Og så utrolig unødvendig. Tenk om amerikanere, europeere og resten av verden kunne blitt enige om en standard, istedenfor å utvikle sine egne? Er det ikke det som er meningen med en standard? At alle bruker den samme? Da hadde vi sluppet å blande sammen Cat5, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A med Class D, Class E, Class EA, Class F og Class FA. Men nå er det som det er, og hvis man ikke holder seg ekstremt oppdatert, kan man fort bli svimmel. Kanskje skulle vi ha gjort som amerikanerne? De var jo tross alt først.
 • 100 Watt PoE

  Det har tatt lengre tid enn forventet, men nå er det på plass. Standarden IEEE 802.3bt for 100W Power Over Ethernet har blitt ratifisert og godkjent som ny standard fra 27. september 2018. Med dette tillegget utvider vi PoE-teknologiens bruk langt utenfor Wi-Fi-tilgangspunkter, IP-telefoner og kameraer. Nå kan vi drive det meste i en bygning med strømmen fra en nettverkskabel. En fantastisk pådriver for fortsatt spredning av IoT, så la oss ta en titt på noen viktige egenskaper i 802.3bt.
 • PoE uten PoE

  Power Over Ethernet (PoE) må anses som en de facto standard når det kommer til strømforsyning av IP-kameraer og offentlige tilgangspunkter for Wi-Fi. Nå skal vi se på hvordan du kan bruke PoE til annet utstyr som ikke har innebygd PoE-støtte.
 • Cat7 – finnes det?

  Mange kunder lurer på hvorfor Direktronik ikke tilbyr patchkabler for Cat.7 eller Cat.7A. Det korte svaret er at det ikke finnes RJ45-kontakter for Cat.7, og hvis du har kjøpt det fra en annen leverandør, så har du i beste fall fått en Cat.7-kabel med Cat.6A-kontakter.
 • Hvorfor akkurat bølgelengdene 1310 og 1550 nm?

  Eller hvorfor er himmelen så uskyldsblå? Og hva har det med fiber å gjøre? Det er faktisk et morsomt sammentreff at den blå himmelen og den røde solnedgangen skyldes et fenomen som også påvirker det fiberbaserte bredbåndet ditt. Les om spredningseffekter og hvorfor vi bruker bølgelengden 1550 nm på de lange fiberlengdene
 • Flytte fiberen – ikke noe å være redd for

  Mange forteller om lite gjennomtenkt plassering av innkommende fiber ved installasjon av fiberbasert bredbånd. Vi er enige. Det ser ofte ikke ut som om det er kundens behov som styrer hvor i hjemmet fibertermineringen havner. Til installatørens forsvar må man også nevne at de ofte er underleverandør med fastpris per uttak, og at de får tydelige instrukser fra netteieren. Men det er helt unødvendig å gå og irritere seg over noe så enkelt som en teit plassering av bredbåndsuttaket når det er så enkelt å gjøre noe med det. Ikke er det spesielt kostbart heller. Her får du noen tips som kanskje kan få deg i gang.
 • 5 tips til bedre kameraovervåkning

  Det er rapportert 65% flere innbrudd i november sammenlignet med juli ifølge kriminalitetsforebyggende råd, og dermed begynner det å gå mot høysesong for innbrudd. Samtidig er det enklere enn noensinne å installere overvåkningskameraer. Når markedet har overbud av kameraer, er det lett å se seg blind på prisen og gjøre overilte kjøp. Vi maner derfor til ettertanke med disse tipsene og ønsker samtidig ytterligere spørsmål om overvåkning velkomne.
 • Speile seriellporter

  En funksjon som det av og til er behov for, men som det ikke har funnet en dedikert løsning for, er muligheten til å distribuere et seriellsignal over nettverket til flere mottakere samtidig. Som en klassisk «Y-kabel», for de som husker så langt tilbake, men nå grenseløst via Ethernet-tilkoblede device servers. Les hvordan du kan gjøre det.
 • Automatisk omstart av IP-kamera eller annet nettverkstilkoblet utstyr

  Slik gjør du for å kunne automatisk starte et overvåkningskamera på nytt uten å måtte bry deg med programmering, skript, kostbar programvare og skytjenester.
 • Hvordan fungerer demping i fibernett?

  Mange tar for gitt at lengdeangivelsene på fiberprodukter er nøyaktige, mens de faktisk er veldig omtrentlige. De er basert på antakelser om en bestemt demping, og de har bare blitt gjort mer forståelige ved å bruke kilometer istedenfor desibel. Her gir vi deg kort informasjon om utfordringen og nytten ved å holde oversikt over dempebudsjettet.
 • Bygg din egen robot

  Årets sommerhobby for deg som er interessert i teknologi? Men også et morsomt eksempel på hva du kan få til med den modulære IoT-plattformen, noen fester og en 3D-skriver. La roboten vekke din interesse for andre muligheter med den modulære arkitekturen for profesjonelle bruksområder.
 • Hva er en datasky?

  Bak mye av det vi liker og bruker hver dag, finnes det en sky eller en skytjeneste, selv om vi ikke alltid tenker over det. Selv om mange mener det er så opplagt at det ikke trenger en forklaring, så finnes det sikkert noen som ikke lenger tør å spørre. Her får du en kort beskrivelse med noen interessante lenker som vi synes gir en god forklaring.
 • Drep søppelpost på rekordtid

  Du kommer på jobb, finner en kopp med kaffe og går til pulten. Du logger deg på og ønskes velkommen av dagens søppelpostfangst. Det er en stund siden du ble lykkelig av en invitasjon til å teste en ny iPhone, en Tesla eller til å hjelpe en rik slektning av en avdød minister i utlandet med å overføre 50 000 000 000. Til tross for gode spamfiltre, ligger avsenderne alltid ett skritt foran. Denne grenseløse fantasien koster deg sikkert 15 minutter hver dag. Og et dypt sukk hver morgen.
 • LTE 4G på 450 MHz

  Kjør LTE 4G på 450 MHz over Net1.
 • IP-styrt relé øker tryggheten for personell i utsatte og truende situasjoner

  NetAlert er en personalarm som har blitt utviklet for å øke tryggheten for personell i utsatte situasjoner. Alarmen brukes i mange ulike bransjer, alt fra kommuner, sosialkontor, fylkeskommuner, skoler og verdisentraler til transportselskaper.
 • IoT – idioti og tull?

  Og internett er bare en døgnflue, som daværende kommunikasjonsminister Ines Uusmann faktisk ikke sa, men som SvD la i munnen hennes i 1996. Helt alvorlig. Som ubestridt ener på floskeltoppen for IT-bransjen de siste årene finner vi forkortelsen IoT, eller Internet of Things, som den står for. Tingenes internett, som media kaller det. Som floskel har den ikke nådd opp til klassikere som «ballen er rund» og «livet går videre», men for de fleste er det et både ganske slitent og diffust uttrykk. Her følger et kort resonnement om emnet, med mål om å avgrense og ramme inn, eller iallfall øke forståelsen for hva som definerer IoT.
 • Smak på melken før du heller den ut!

  I de fleste situasjoner i livet verdsettes rutine og velprøvd erfaring høyt, men når det kommer til IT-produkter og infrastruktur så virker det ikke som om man tenker seg om før man kaster ut et gammelt og stabilt system eller produkt og erstatter det med noe nytt og ukjent. I de fleste andre bransjer ville det vært ansett som en nesten ansvarsløs handling, både økonomisk og fra et driftssikkerhetsstandpunkt.