Meny

Kunnskapsbanken

Gode tips og råd som kan hjelpe deg med problemet ditt. Miljøbeskrivelser som gir et informativt bilde av alternative løsninger, mønsterpraksis og spennende scenarier. Lær av andres historier, og se muligheter med gode løsninger.

 • HDMI 2.1 – et lite skritt, men en stor forskjell

  På 70-tallet kom de første klokkene og kalkulatorene med LCD-skjer, og i dag kan vi dra til Elkjøp og kjøpe enorme TV-er med oppløsning på 8K. Utviklingen har tatt under 50 år, men det er likevel interessant å tenke på at teknologien vi bruker i dag, faktisk stammer fra oppfinnelser fra den tiden. La oss ta en titt på nye HDMI 2.1, et av grensesnittene som skal transportere datastrømmen, og hvordan du kan dra nytte av de nyeste funksjonene.
 • Guide: velg riktig nettverkstester

  Det kan være vanskelig å vite hva man bør satse på. En enkel kontakttester til noen hundrelapper, et fullblods sertifiseringsverktøy for Cat.8 eller noe midt i mellom, det er det store spørsmålet. La oss først definere noen forskjellige klasser av instrumenter, og fortelle hvordan du best kan dra nytte av dem for å hjelpe deg på veien.
 • Temperaturovervåkning – LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

  Det sies at vi nordboere er så interesserte i været at de gjør narr av oss i utlandet. Kanskje er det derfor vi er så flinke til å finne løsninger for å måle temperaturen? På kontinentet handler det mer om varme, men her hjemme vil vi overvåke både høye og lave temperaturer hvis vi har sensitive varer og utstyr. La oss ta en nærmere titt på noen smarte løsninger for å holde oversikten over temperaturen.
 • Blir tidsservere tidløse

  I pressen har det vært artikler om at såkalt rollover får en tidsserver til å slutte å rapportere riktig tid.
 • Pluggede porter sladrer ikke – om bakdører som står på gløtt i nettet ditt

  Å stenge åpne porter høres kanskje verre ut enn det er. Men vi kan være enige om at det er nokså rart at vi ikke bryr oss mer om ubrukte porter i switcher og routere, eller andre ledige porter i vegguttak og paneler. Spesielt når så mye i samtiden vår handler om endringer i sikkerhetssituasjoner, innbrudd og hvordan sentrale samfunnsfunksjoner utsettes for spionasje. Nå vil vi åpne øynene for hvor enkelt det er å skape en første beskyttelse mot uautorisert tilkobling.
 • Velg datalenke også ut fra strømforbruk.

  Spar tusener av kilowatt per år i datahallen kun ved å velge riktige 10G-moduler til svitsjene dine. Du reduserer dessuten kjølebehovet og belastningen på svitsjens interne viftesystem når du bestykker SFP+-plassene med en godt avveid kombinasjon av DAC-kabler, AOC-kabler og "vanlige" SFP+ moduler. Ta en titt på vår enkle oppstilling og regn på ditt eget datamiljø.
 • Skjermet eller uskjermet - hva skal jeg velge?

  Det evige spørsmålet, og like vanskelig å besvare som om man skal kjøre piggfritt eller ikke. Akkurat som med vinterdekkene kommer det an på formålet og hvordan forutsetningene ser ut. Ikke noe alternativ er alltid bedre, og ikke noe er heller alltid dårligere, det er fordeler og ulemper ved begge metodene. Les om de ulike typene og hva som skiller dem for å kunne ta et tryggere valg ved neste installering.
 • Tiden – og hvordan du kan få mer til overs

  Livet består av tid, så ikke kast den bort med dårlig utstyr. I tillegg er tid en av de mest rettferdig fordelte ressursene vi har, men samtidig en av de vanskeligste å hanskes med. Nå vil vi gi deg litt mer av denne ettertraktede og dyrebare ressursen. Les om de fem tipsene som kan gi deg noen ekstra dager hvert år.
 • Kabel til skyen – og tilbake

  Tenk deg en kabel med uendelig rekkevidde. Den digitale skykabelen, som uansett avstand alltid har kontakt med begge ender, og som slipper ut i den ene enden det du mater inn i den andre. Hvordan gjør man det? Er det komplisert? For hvilke data fungerer det?
 • Bølgelengde i fiber – hva er det?

  Et av de mest forvirrende begrepene når vi snakker om fiberoptikk, er «bølgelengde». Det høres veldig vitenskapelig ut, men samtidig hører vi det i alle mulige sammenhenger – fiberoptikk. Siden det er et av disse begrepene som nesten ikke brukes i bransjen, men bare er en forutsetning når man nevner verdier som 1310, 1550 eller 1480, vil vi herved heve begrepets status. I tillegg er det jo et av de mest potente verktøyene vi har for å øke kapasiteten i datanettene.
 • De fem vanligste feilene i eiendomsnettet og hvordan du unngår dem

  Når det oppstår et problem i nettverket, har mange av oss en tendens til å søke løsningen i en komplisert innstilling i stedet for først å krysse av for det som er både lett å kontrollere og svært enkelt å rette. Når nærmere nitti prosent av feilene i nettverket skyldes kabelnettet, viser vi her de vanligste feilene og byr på noen tips for hvordan du skal unngå dem.
 • Brenner du for elbiler?

  En brennende interesse for miljøet skal ikke føre til at huset tar fyr. Naturligvis skal vi ta miljøtrusselen på alvor og bidra aktivt til å redusere slitasjen på planeten. Men hvis det er mulig, skal vi unngå å ta unødvendige personlige risikoer. Derfor bør du som har eller vurderer å skaffe deg en elbil, tenke over ditt strømnetts egenskaper – og i hvor stor grad du tør å utfordre det.
 • Cat og Klasse – slik henger det sammen

  For et rot. Og så utrolig unødvendig. Tenk om amerikanere, europeere og resten av verden kunne blitt enige om en standard, istedenfor å utvikle sine egne? Er det ikke det som er meningen med en standard? At alle bruker den samme? Da hadde vi sluppet å blande sammen Cat5, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A med Class D, Class E, Class EA, Class F og Class FA. Men nå er det som det er, og hvis man ikke holder seg ekstremt oppdatert, kan man fort bli svimmel. Kanskje skulle vi ha gjort som amerikanerne? De var jo tross alt først.
 • 100 Watt PoE

  Det har tatt lengre tid enn forventet, men nå er det på plass. Standarden IEEE 802.3bt for 100W Power Over Ethernet har blitt ratifisert og godkjent som ny standard fra 27. september 2018. Med dette tillegget utvider vi PoE-teknologiens bruk langt utenfor Wi-Fi-tilgangspunkter, IP-telefoner og kameraer. Nå kan vi drive det meste i en bygning med strømmen fra en nettverkskabel. En fantastisk pådriver for fortsatt spredning av IoT, så la oss ta en titt på noen viktige egenskaper i 802.3bt.
 • PoE uten PoE

  Power Over Ethernet (PoE) må anses som en de facto standard når det kommer til strømforsyning av IP-kameraer og offentlige tilgangspunkter for Wi-Fi. Nå skal vi se på hvordan du kan bruke PoE til annet utstyr som ikke har innebygd PoE-støtte.
 • Cat7 – finnes det?

  Mange kunder lurer på hvorfor Direktronik ikke tilbyr patchkabler for Cat.7 eller Cat.7A. Det korte svaret er at det ikke finnes RJ45-kontakter for Cat.7, og hvis du har kjøpt det fra en annen leverandør, så har du i beste fall fått en Cat.7-kabel med Cat.6A-kontakter.
 • Hvorfor akkurat bølgelengdene 1310 og 1550 nm?

  Eller hvorfor er himmelen så uskyldsblå? Og hva har det med fiber å gjøre? Det er faktisk et morsomt sammentreff at den blå himmelen og den røde solnedgangen skyldes et fenomen som også påvirker det fiberbaserte bredbåndet ditt. Les om spredningseffekter og hvorfor vi bruker bølgelengden 1550 nm på de lange fiberlengdene
 • Flytte fiberen – ikke noe å være redd for

  Mange forteller om lite gjennomtenkt plassering av innkommende fiber ved installasjon av fiberbasert bredbånd. Vi er enige. Det ser ofte ikke ut som om det er kundens behov som styrer hvor i hjemmet fibertermineringen havner. Til installatørens forsvar må man også nevne at de ofte er underleverandør med fastpris per uttak, og at de får tydelige instrukser fra netteieren. Men det er helt unødvendig å gå og irritere seg over noe så enkelt som en teit plassering av bredbåndsuttaket når det er så enkelt å gjøre noe med det. Ikke er det spesielt kostbart heller. Her får du noen tips som kanskje kan få deg i gang.
 • 5 tips til bedre kameraovervåkning

  Det er rapportert 65% flere innbrudd i november sammenlignet med juli ifølge kriminalitetsforebyggende råd, og dermed begynner det å gå mot høysesong for innbrudd. Samtidig er det enklere enn noensinne å installere overvåkningskameraer. Når markedet har overbud av kameraer, er det lett å se seg blind på prisen og gjøre overilte kjøp. Vi maner derfor til ettertanke med disse tipsene og ønsker samtidig ytterligere spørsmål om overvåkning velkomne.
 • Speile seriellporter

  En funksjon som det av og til er behov for, men som det ikke har funnet en dedikert løsning for, er muligheten til å distribuere et seriellsignal over nettverket til flere mottakere samtidig. Som en klassisk «Y-kabel», for de som husker så langt tilbake, men nå grenseløst via Ethernet-tilkoblede device servers. Les hvordan du kan gjøre det.
 • Automatisk omstart av IP-kamera eller annet nettverkstilkoblet utstyr

  Slik gjør du for å kunne automatisk starte et overvåkningskamera på nytt uten å måtte bry deg med programmering, skript, kostbar programvare og skytjenester.