Meny

Kunnskapsbanken

Gode tips og råd som kan hjelpe deg med problemet ditt. Miljøbeskrivelser som gir et informativt bilde av alternative løsninger, mønsterpraksis og spennende scenarier. Lær av andres historier, og se muligheter med gode løsninger.

 • Hurtigoversikt over hvilken HDMI-forlenger man bør velge

  HDMI er en vanlig standard for overføring av ukomprimerte digitale lyd- og bildesignaler. Men siden kabelens makslengde er rundt 15 meter for 1080p (full HD) og betydelig kortere for 4K, kreves det ofte en signalforlengelse
 • Hvordan fungerer en OTDR, og hvorfor trenger du den?

  Kunne man ikke kalt den «lysradar for fiber» istedenfor Optisk TidsDomeneReflektometer? Da hadde sikkert flere forstått hva den faktisk gjør. Nå som man kan kjøpe en god OTDR for mindre enn 10 000 kroner, vil flere garantert få lyst til å bruke den, og derfor vil vi forklare hva den egner seg til og hvordan du kan tolke resultatene, og hva du bør være oppmerksom på før du kjøper en.
 • 12G-SDI sender 4K/Ultra HD opptil to mil over fiber!

  SDI-grensesnittet er et serielt grensesnitt for videooverføring via koaksialkabel (BNC/RG-6) og finnes blant annet på kameraer og opptaksutstyr i TV-studioer og liknende miljøer. Standarden har blitt allment akseptert av broadcast-industrien og brukes til overføring av ukomprimert, ukryptert digitalt videosignal. Selv for direktesendinger er SDI en pålitelig teknologi takket være sin robuste kontakt og avstanden som signalene kan distribueres.
 • Effektiviser med posisjonering og smarte GPS-er

  Den økende netthandelen og våre stadig mer krevende behov for hyppige leveringsoppdateringer gjør posisjonering til et populært tema, selv om grunnlaget for teknologien, GPS, har eksistert siden man begynte å skyte opp satellitter. Men det finnes mange flere grunner til hvorfor man ønsker detaljerte data om en transportkjede, eller bare vil vite hvor et apparat befinner seg og hvordan det har det. La denne artikkelen pirre fantasien din rundt posisjoneringens ulike muligheter og hva det er viktig å ha kontroll på.
 • Velg riktig IR-belysning til overvåkningskameraet ditt

  Dessverre er det ikke like enkelt å velge nattlampe til overvåkningskameraet som å kjøpe en lommelykt til hytten. La oss se på noen interessante fakta rundt det usynlige infrarøde lyset, og forhåpentligvis bidra til et vellykket valg av IR-belysning.
 • Unødvendig mye spenning …

  Et strømbrudd eller et annet problem med strømnettet kommer vanligvis overraskende. Man vet ikke hvor lenge strømmen blir borte eller om elektrisk utstyr har blitt ødelagt og må byttes. Med en UPS er du forberedt på det meste, men hvilken UPS bør du velge?
 • Spreng grensene for HDMI og DisplayPort

  Nå kan du bruke fiberkabel uten å være ekspert på fiberoptikk! Uansett om installasjonen består av standard Ethernet-kabler (for eksempel Cat5 eller Cat6) og utstyr med klassiske uttak (for eksempel HDMI eller DisplayPort), kan du enkelt samle utstyr i tekniske skap uten å måtte tenke på avstanden, og uten at det påvirker hvordan innholdet oppleves.
 • DisplayPort viser muskler med versjon 2.0

  Støtte for høyere oppløsning (til og med høyere enn 8K), raskere oppdateringsfrekvens for 4K/HDR og virtual reality-bruk
 • Rollebasert WiFi i hovedrollen

  Ved å definere smarte roller innenfor et trådløst nettverk kan de begrensede båndbredderessursene finfordeles etter behov, tider og ønsket servicegrad. Les om hvordan en hybrid mellom WiFi-kontroller og gateway kan håndtere store WiFi-nett med masser av ulike roller samtidig som du får utvidede muligheter til private tilkoplinger både av personer og hele nettverk.
 • HDMI 2.1 – et lite skritt, men en stor forskjell

  På 70-tallet kom de første klokkene og kalkulatorene med LCD-skjer, og i dag kan vi dra til Elkjøp og kjøpe enorme TV-er med oppløsning på 8K. Utviklingen har tatt under 50 år, men det er likevel interessant å tenke på at teknologien vi bruker i dag, faktisk stammer fra oppfinnelser fra den tiden. La oss ta en titt på nye HDMI 2.1, et av grensesnittene som skal transportere datastrømmen, og hvordan du kan dra nytte av de nyeste funksjonene.
 • Guide: velg riktig nettverkstester

  Det kan være vanskelig å vite hva man bør satse på. En enkel kontakttester til noen hundrelapper, et fullblods sertifiseringsverktøy for Cat.8 eller noe midt i mellom, det er det store spørsmålet. La oss først definere noen forskjellige klasser av instrumenter, og fortelle hvordan du best kan dra nytte av dem for å hjelpe deg på veien.
 • Temperaturovervåkning – LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

  Det sies at vi nordboere er så interesserte i været at de gjør narr av oss i utlandet. Kanskje er det derfor vi er så flinke til å finne løsninger for å måle temperaturen? På kontinentet handler det mer om varme, men her hjemme vil vi overvåke både høye og lave temperaturer hvis vi har sensitive varer og utstyr. La oss ta en nærmere titt på noen smarte løsninger for å holde oversikten over temperaturen.
 • Blir tidsservere tidløse

  I pressen har det vært artikler om at såkalt rollover får en tidsserver til å slutte å rapportere riktig tid.
 • Pluggede porter sladrer ikke – om bakdører som står på gløtt i nettet ditt

  Å stenge åpne porter høres kanskje verre ut enn det er. Men vi kan være enige om at det er nokså rart at vi ikke bryr oss mer om ubrukte porter i switcher og routere, eller andre ledige porter i vegguttak og paneler. Spesielt når så mye i samtiden vår handler om endringer i sikkerhetssituasjoner, innbrudd og hvordan sentrale samfunnsfunksjoner utsettes for spionasje. Nå vil vi åpne øynene for hvor enkelt det er å skape en første beskyttelse mot uautorisert tilkobling.
 • Velg datalenke også ut fra strømforbruk.

  Spar tusener av kilowatt per år i datahallen kun ved å velge riktige 10G-moduler til svitsjene dine. Du reduserer dessuten kjølebehovet og belastningen på svitsjens interne viftesystem når du bestykker SFP+-plassene med en godt avveid kombinasjon av DAC-kabler, AOC-kabler og "vanlige" SFP+ moduler. Ta en titt på vår enkle oppstilling og regn på ditt eget datamiljø.
 • Skjermet eller uskjermet - hva skal jeg velge?

  Det evige spørsmålet, og like vanskelig å besvare som om man skal kjøre piggfritt eller ikke. Akkurat som med vinterdekkene kommer det an på formålet og hvordan forutsetningene ser ut. Ikke noe alternativ er alltid bedre, og ikke noe er heller alltid dårligere, det er fordeler og ulemper ved begge metodene. Les om de ulike typene og hva som skiller dem for å kunne ta et tryggere valg ved neste installering.
 • Tiden – og hvordan du kan få mer til overs

  Livet består av tid, så ikke kast den bort med dårlig utstyr. I tillegg er tid en av de mest rettferdig fordelte ressursene vi har, men samtidig en av de vanskeligste å hanskes med. Nå vil vi gi deg litt mer av denne ettertraktede og dyrebare ressursen. Les om de fem tipsene som kan gi deg noen ekstra dager hvert år.
 • Kabel til skyen – og tilbake

  Tenk deg en kabel med uendelig rekkevidde. Den digitale skykabelen, som uansett avstand alltid har kontakt med begge ender, og som slipper ut i den ene enden det du mater inn i den andre. Hvordan gjør man det? Er det komplisert? For hvilke data fungerer det?
 • Bølgelengde i fiber – hva er det?

  Et av de mest forvirrende begrepene når vi snakker om fiberoptikk, er «bølgelengde». Det høres veldig vitenskapelig ut, men samtidig hører vi det i alle mulige sammenhenger – fiberoptikk. Siden det er et av disse begrepene som nesten ikke brukes i bransjen, men bare er en forutsetning når man nevner verdier som 1310, 1550 eller 1480, vil vi herved heve begrepets status. I tillegg er det jo et av de mest potente verktøyene vi har for å øke kapasiteten i datanettene.
 • De fem vanligste feilene i eiendomsnettet og hvordan du unngår dem

  Når det oppstår et problem i nettverket, har mange av oss en tendens til å søke løsningen i en komplisert innstilling i stedet for først å krysse av for det som er både lett å kontrollere og svært enkelt å rette. Når nærmere nitti prosent av feilene i nettverket skyldes kabelnettet, viser vi her de vanligste feilene og byr på noen tips for hvordan du skal unngå dem.
 • Brenner du for elbiler?

  En brennende interesse for miljøet skal ikke føre til at huset tar fyr. Naturligvis skal vi ta miljøtrusselen på alvor og bidra aktivt til å redusere slitasjen på planeten. Men hvis det er mulig, skal vi unngå å ta unødvendige personlige risikoer. Derfor bør du som har eller vurderer å skaffe deg en elbil, tenke over ditt strømnetts egenskaper – og i hvor stor grad du tør å utfordre det.