Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
La oss først fastslå at alle OTDR-instrumenter som er ment for fiberbasert datanett, fungerer på liknende måte. De sender ut en lyspuls og leser deretter av signaturen på de ekkoene som kommer tilbake. Signaturen til hvert ekko og tiden for returen identifiserer ulike avvik eller forstyrrelser og forteller om avstanden dit og størrelsen på dem, vanligvis med en fin kurve i instrumentets display.
Mange bruker OTDR-en bare til å måle avstanden til den andre endingen, og dempingen for å finne ut om effekten på den senderen man har tenkt å bruke, i dag ofte en SFP-modul i en switch eller endeutstyr, er tilstrekkelig for den aktuelle avstanden. Bredbåndsinstallatører forteller også om dårlig dokumentasjon når feilsøking eller utbygging skal gjøres. Ofte har fiberinfrastrukturen bytt eier flere ganger, og man har ikke klart å opprettholde kvaliteten på dokumentasjonen – eller den har ganske enkelt blitt borte. I tillegg gjøres mye av servicen av underleverandører, som kanskje ikke har sømløs tilgang til netteierens dokumentasjon. Da trenger man ODTR-en for å finne ut hvilket kumlokk man skal åpne for å ha størst sannsynlighet for å finne skjøten (ODF-boksen) man leter etter.
Til denne oppgaven passer stort sett alle OTDR-instrumenter perfekt, siden det ikke er en spesielt krevende oppgave selv for de aller enkleste, forutsatt at avstanden ikke er spesielt lang, men er kortere en 40–50 km.
Dynamic Range (DR eller DNR) brukes vanligvis som kvalitetsmål for OTDR-er. Denne verdien beskriver instrumentets evne til å skille avvik fra den generelle støyen i reflekser ved lange kabellengder jo høyere DR-verdi instrumentet har. Dessverre pleier høy DR-verdi også å være synonymt med høy prislapp. Hvis en singelmode-kabel har en demping på rundt 0,4 dB/km ved en bestemt bølgelengde og du kjøper en OTDR med DR på 40 dB, kan du i teorien måle maks. 100 km lange kabler. DR-verdien er ikke et generelt mål på kapasiteten, men avviker betraktelig avhengig av hvilken bølgelengde og fibertype som brukes. Når du avleser en DR-verdi på for eksempel 22/20 dB, mener man vanligvis 22 dB på 1310 nm og 20 dB på 1550 nm bølgelengde når det er snakk om singlemode.
Det er alltid kult å ha det beste utstyret, men her bør du kanskje tenke over hvor ofte du støter på så lange kabler. De fleste i Sverige som arbeider med fiber, installerer bredbånd og Fiber2Home. Der møter man sjelden fiberstrekk på mer enn noen kilometer. I det perspektivet blir en OTDR med DR på over 20 dB mer enn nok, og da kan du skaffe en OTDR til hver installatør istedenfor bare én til hele firmaet.
Det er når en feil oppstår og du må finne ut hva den kan skyldes, at det blir viktig å få oversikt over tolkingene av ekkoets signatur. En sveiseskjøt gir én type ekko, en kontakt en annet, en sprekk en tredje, og så videre. I denne tabellen finner du noen vanlige signaturer og den sannsynlige årsaken.
Nå kommer instrumentets ytelse mer i fokus, og forskjellene øker mellom produsenter og modeller. Det er først og fremst to opplysninger du må inkludere i kjøpsbeslutningen, eller iallfall la veie litt tyngre i evalueringen. De er «event dead zone» og «attenuation dead zone». Dødsonene er en slags skygge som faller etter en feil (avvik) og gjør at etterliggende feil i nærheten av den første risikerer å ikke registreres. I praksis kan det bety at en reparatør reiser ut for å fikse den formodentlige ene feilen, men når han kommer tilbake merker at feilen vedvarer. Skyggen av den første feilen skjulte den etterliggende, og det er behov for et nytt servicebesøk.
Igjen kan man spørre seg hvor sannsynlig det er med to så tette feil, og om det inntreffer – hvor lang tid tar deg å reise tilbake for å gjenta prosedyren? Jo kortere dødsoner instrumentet klarer, desto høyere pris, så også her må man finne riktig balanse mellom kostnad og nytte.
Dette tilbehøret har mange navn: launch cable, tail cable, dead zone eliminator, fiber ring osv. Det handler om en type referansekabel som er lang nok til at den første kontakten, vanligvis patchpanelet, ikke faller i skyggen av «event og attenuation dead zone», som vi nevnte tidligere. Av samme grunn trengs det en sluttkabel hvis du vil at også den siste kontakten skal inkluderes i testen. Vanligvis har du to like kabler som start- og sluttkabel, men det er helt avgjørende at de er av samme fibertype som den kabelen du skal måle. Skal du bare måle lengden på fiberen, trenger du ikke disse.
Uansett hvordan du velger å vurdere de ulike egenskapene og balansere dem med prisen, vil du få stor nytte av en OTDR. Og selv om det kreves mye teoretisk kunnskap kombinert med praktisk erfaring for å forstå alle måleverdier og gjennomføre skråsikre tolkninger av avvikene displayet viser, er terskelen lav for å få glede av den grunnleggende funksjonaliteten, som er:
Ved å analysere ekkoets signatur (hvordan ekkoet ser ut i kurven) kan man også med sikkerhet avgjøre hva som er årsaken til det problemet man har oppdaget.
Hvis du lurer på mer om nettverk eller hvordan du tester, sertifiserer eller feilsøker, kan du kontakte oss for å få gratis rådgivning. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til. Ta kontakt nå på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.
Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet
Direktronik har mer enn 30 års samlet kunnskap om kabling og kabelnettverk
Vi jukser ikke med kvaliteten, men er derimot svært opptatt av å holde høy standard overfor våre kunder. Våre strenge krav garanterer alltid en bedre verdi enn det standarden anbefaler. Med vår høye tekniske kunnskap kan du som kunde dra nytte av vår kunnskap, sikre leveranser og god service. I løpet av våre 30 år i bransjen har vi levert/levert