Meny

Hvordan fungerer en OTDR, og hvorfor trenger du den?

Kunne man ikke kalt den «lysradar for fiber» istedenfor Optisk TidsDomeneReflektometer? Da hadde sikkert flere forstått hva den faktisk gjør. Nå som man kan kjøpe en god OTDR for mindre enn 10 000 kroner, vil flere garantert få lyst til å bruke den, og derfor vil vi forklare hva den egner seg til og hvordan du kan tolke resultatene, og hva du bør være oppmerksom på før du kjøper en.

La oss først fastslå at alle OTDR-instrumenter som er ment for fiberbasert datanett, fungerer på liknende måte. De sender ut en lyspuls og leser deretter av signaturen på de ekkoene som kommer tilbake. Signaturen til hvert ekko og tiden for returen identifiserer ulike avvik eller forstyrrelser og forteller om avstanden dit og størrelsen på dem, vanligvis med en fin kurve i instrumentets display.

KB_OTDR_kurva.jpg

Perfekt når dokumentasjonen mangler

Mange bruker OTDR-en bare til å måle avstanden til den andre endingen, og dempingen for å finne ut om effekten på den senderen man har tenkt å bruke, i dag ofte en SFP-modul i en switch eller endeutstyr, er tilstrekkelig for den aktuelle avstanden. Bredbåndsinstallatører forteller også om dårlig dokumentasjon når feilsøking eller utbygging skal gjøres. Ofte har fiberinfrastrukturen bytt eier flere ganger, og man har ikke klart å opprettholde kvaliteten på dokumentasjonen – eller den har ganske enkelt blitt borte. I tillegg gjøres mye av servicen av underleverandører, som kanskje ikke har sømløs tilgang til netteierens dokumentasjon. Da trenger man ODTR-en for å finne ut hvilket kumlokk man skal åpne for å ha størst sannsynlighet for å finne skjøten (ODF-boksen) man leter etter.

Til denne oppgaven passer stort sett alle OTDR-instrumenter perfekt, siden det ikke er en spesielt krevende oppgave selv for de aller enkleste, forutsatt at avstanden ikke er spesielt lang, men er kortere en 40–50 km.

KB_OTDR_Dynamic_range.jpg

Dynamic Range – kvalitetsmål, men varierer for hver bølgelengde

Dynamic Range (DR eller DNR) brukes vanligvis som kvalitetsmål for OTDR-er. Denne verdien beskriver instrumentets evne til å skille avvik fra den generelle støyen i reflekser ved lange kabellengder jo høyere DR-verdi instrumentet har. Dessverre pleier høy DR-verdi også å være synonymt med høy prislapp. Hvis en singelmode-kabel har en demping på rundt 0,4 dB/km ved en bestemt bølgelengde og du kjøper en OTDR med DR på 40 dB, kan du i teorien måle maks. 100 km lange kabler. DR-verdien er ikke et generelt mål på kapasiteten, men avviker betraktelig avhengig av hvilken bølgelengde og fibertype som brukes. Når du avleser en DR-verdi på for eksempel 22/20 dB, mener man vanligvis 22 dB på 1310 nm og 20 dB på 1550 nm bølgelengde når det er snakk om singlemode.

Det er alltid kult å ha det beste utstyret, men her bør du kanskje tenke over hvor ofte du støter på så lange kabler. De fleste i Sverige som arbeider med fiber, installerer bredbånd og Fiber2Home. Der møter man sjelden fiberstrekk på mer enn noen kilometer. I det perspektivet blir en OTDR med DR på over 20 dB mer enn nok, og da kan du skaffe en OTDR til hver installatør istedenfor bare én til hele firmaet.

Signaturen avslører feilen

Det er når en feil oppstår og du må finne ut hva den kan skyldes, at det blir viktig å få oversikt over tolkingene av ekkoets signatur. En sveiseskjøt gir én type ekko, en kontakt en annet, en sprekk en tredje, og så videre. I denne tabellen finner du noen vanlige signaturer og den sannsynlige årsaken.

KB_OTDR_fel_tavla.jpg

Nå kommer instrumentets ytelse mer i fokus, og forskjellene øker mellom produsenter og modeller. Det er først og fremst to opplysninger du må inkludere i kjøpsbeslutningen, eller iallfall la veie litt tyngre i evalueringen. De er «event dead zone» og «attenuation dead zone». Dødsonene er en slags skygge som faller etter en feil (avvik) og gjør at etterliggende feil i nærheten av den første risikerer å ikke registreres. I praksis kan det bety at en reparatør reiser ut for å fikse den formodentlige ene feilen, men når han kommer tilbake merker at feilen vedvarer. Skyggen av den første feilen skjulte den etterliggende, og det er behov for et nytt servicebesøk.

KB_OTDR_deadzone.jpg

Igjen kan man spørre seg hvor sannsynlig det er med to så tette feil, og om det inntreffer – hvor lang tid tar deg å reise tilbake for å gjenta prosedyren? Jo kortere dødsoner instrumentet klarer, desto høyere pris, så også her må man finne riktig balanse mellom kostnad og nytte.

KB_OTDR_launch.jpg

Start- og sluttkabel for å se endene i målingen

Dette tilbehøret har mange navn: launch cable, tail cable, dead zone eliminator, fiber ring osv. Det handler om en type referansekabel som er lang nok til at den første kontakten, vanligvis patchpanelet, ikke faller i skyggen av «event og attenuation dead zone», som vi nevnte tidligere. Av samme grunn trengs det en sluttkabel hvis du vil at også den siste kontakten skal inkluderes i testen. Vanligvis har du to like kabler som start- og sluttkabel, men det er helt avgjørende at de er av samme fibertype som den kabelen du skal måle. Skal du bare måle lengden på fiberen, trenger du ikke disse.

KB_OTDR_slutsats.jpg

Konklusjon

Uansett hvordan du velger å vurdere de ulike egenskapene og balansere dem med prisen, vil du få stor nytte av en OTDR. Og selv om det kreves mye teoretisk kunnskap kombinert med praktisk erfaring for å forstå alle måleverdier og gjennomføre skråsikre tolkninger av avvikene displayet viser, er terskelen lav for å få glede av den grunnleggende funksjonaliteten, som er:

  • Total kabellengde
  • Avstand til et avvik / en feil
  • Demping som hvert avvik forårsaker

Ved å analysere ekkoets signatur (hvordan ekkoet ser ut i kurven) kan man også med sikkerhet avgjøre hva som er årsaken til det problemet man har oppdaget.

Hvis du lurer på mer om nettverk eller hvordan du tester, sertifiserer eller feilsøker, kan du kontakte oss for å få gratis rådgivning. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til. Ta kontakt nå på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

Produktområder

6 330 NOK eks. mva
Vare.nr 20112924
Test PDA med RJ45 och fiber ingång, IPTV-test
17 660 NOK eks. mva
 
OTDR med tydelig 5,6" skjerm og opptil 20 timers driftstid for felttester. Bruksområdet er i hovedsak for lengde, tap (loss) og tilkoblingskvalitet for de vanligste fibertypene. Denne OTDR er tilgjengelig i forskjellige utførelser der de enklere bare støtter singlemode, mens de mer påkostede har støtte for både multimodus og siglemode. PC-programvare for videre analyse og rapporter er inkludert.
22 850 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
WireXpert 4500 er flaggskipet blant sertifiseringsinstrumenter, med en kapasitet som overgår dagens strengeste krav for Cat.8 / Klasse II på 2500 MHz. En fremtidssikker testplattform som kan håndtere både kobber og fiber – i dag og i fremtiden.
133 410 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
WireXpert 500-plus er instrumentet for dem som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber. I motsetning til WireXpert 500 er lisensen inkludert for å teste fiber, men du må kjøpe riktig modul. WireXpert 500 og 500 plus har kobbermålemoduler inkludert fra starten. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8/Klasse II og forbi.
156 260 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 740 NOK eks. mva
 
Start- og stoppkabelen for OTDR-målinger gjør det mulig for instrumentet å se og måle på den første og siste tilkoblingen i en lenke. Vår modell er godt innkapslet og kan fortsette å være det selv under måling, siden endene kan ledes ut av kapslingen mens resten av kabelen ligger igjen. Når du er ferdig, oppbevarer du endene på innsiden, slik at du får en mer slitesterk emballasje.
3 370 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20104350
850/1300/1310/1550 nm
121 880 NOK eks. mva
 
Det prisgunstige fire-i-ett OTDR-instrumentet inneholder også en feilsøker, effektmåler og lyskilde. Et svært kompakt multimeter for fiberinstallatøren, som ikke bare erstatter fire instrumenter, men også byr på lagring og rapportering via programvare. Solid skjerm, beskyttende veske og rask oppstart gjør dette til det perfekte verktøyet for de fleste oppgaver ute i felt.
7 010 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Endelig en SFP med innebygd micro OTDR (µOTDR EX). Fibernettets ekkolodd, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), er et uvurderlig verktøy ved feilsøking og dokumentasjon av et fibernett.
14 820 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Praktisk multiverktøy for fiberinstallatøren. Med både lyskilde og dempningsmåler i ett og samme instrument trenger du ikke å lure på hvor den ene har blitt av.
6 010 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1142
Fiber Checker – SM og MM
2 480 NOK eks. mva
 
Et brudd på en fiberkabel, en dårlig sveis eller bare en altfor skarp bøyning kan være nesten umulig å finne uten et avansert instrument. Feilfinneren er et brukervennlig feltinstrument.
1 040 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Fibernettets ekkolodd, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), er et uvurderlig verktøy ved feilsøking og dokumentasjon av et fibernett. Vanligvis en svært dyrt og komplisert instrument. Vårt instrument senker kunnskapslisten gjennom raske og lettstartede autotester, uten å unnta mulighetene for egne manuelle analyser.
69 960 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter