Meny

 • ...

PoE – forsyn nettverksprodukter med strøm uten strømadapter

PoE eller Power over Ethernet er flere forskjellige standarder for å strømforsyne nettverksprodukter via nettverkskabelen, slik at du ikke trenger stikkontakt og strømforsyning der produktet skal plasseres. Teknologien er vanlig for nettverksutstyr som IP-kameraer og tilgangspunkter for Wi-Fi.

PoE-standarder

I dag finnes det tre standarder, eller fire hvis vi regner med de to forskjellige typene av Ultra PoE (UPoE). De skiller seg fra hverandre gjennom makseffekten, og alle er nedoverkompatible. Det er en viss forvirring rundt makseffektene fordi man av og til mener utgående effekt som er tilgjengelig i produktet som tilfører strøm, og av og til den tilgjengelige effekten for mottakerenheten etter 100 meter kabel.

PoE_standards.png

PoE-produkter

Utstyr som tar seg av matingen, kalles PSE (Power Sourcing Equipment) og sender både strøm og data over Ethernet-kabelen til en tilkoblet PD-enhet (Powered Device).

PSE-utstyr deles inn i de to segmentene «midspan» og «endspan».

 • Endspan er vanligvis en PoE nettverksswitch (PSE) som forsyner PoE-enheter (PD) med strøm, slik at enhetene ikke trenger separat strømadapter.
 • Midspan er navnet på PoE-utstyret som plasseres «mellom» en standardswitch (uten PoE) og en PoE-enhet. Man kan altså bruke PoE-teknologi ved hjelp av et tilbehør. Vanlige midspan-produkter er PoE-injektoren som brukes for å tilføre strøm til nettverkskabelen og PoE-splitteren for å separere den fra kabelen igjen og få ut matingen til for eksempel 12 V i et separat uttak.

PoE-switch – lar deg strømforsyne Ethernetprodukter som for eksempel overvåkningskameraer og IP-telefoni, via nettverkskabelen istedenfor med en lokalt tilkoblet strømadapter. Det varierer hvor mye effekt de kan levere per port og hvilken PoE-standard de støtter samt om de er for 10/100- eller Gigabit-nettverk.

PoE-injektor – de m,est populære PoE-produktene, der enten AC eller DC for den innkommende strømmen (strømkildens spenning) omformes til en utgående DC-spenning for mottakeren av strøm, PD-enheten. Uteffekten er ofte 48–56 V DC, men kan være 24 V DC avhengig av kravene i mottakerenden.

PoE-splitter – den nest mest populære produktet. Dette er enheter som brukes sammen med PoE-switcher og PoE-injektorer. Splitteren leverer strøm ved å skille ut strømmen fra datatrafikken og mate den til uttak som enheter som ikke støtter PoE, kan bruke.

PoE-forlenger – perfekt for å bryte avstandsbegrensningen på 100 meter, altså samme begrensning som for å sende nettverkssignaler over vanlig kobberkabel. Enheten finnes med en PoE-effekt på opptil 60 respektive 90 W, og som varianter med enten én eller to Ethernet-utganger

PoE-tips

 • Hvis man har en switch som støtter PoE, men et tilbehør som ikke gjør det, brukes en splitter (skiller strømmen fra kabelen til forskjellige uttak). Hvis man har et tilbehør som støtter PoE, men en switch som ikke gjør det, brukes en injektor (strømsetter nettverkskabelen). Hvis begge mangler PoE, trenger man både en splitter og en injektor!
 • Hvis en PoE-switch faller ut, vil også tilkoblede PoE-enheter slutte å fungere. Derfor er det viktig med reservestrøm i form av en UPS. En fordel er at man bare trenger UPS til switchen, ikke til PD-enhetene som er koblet til.
 • Cat5E-kabel er kravet i samsvar med PoE-spesifikasjonene, men Direktronik anbefaler Cat6A-kabel eller bedre
 • AC-effekt ut fra PoE er uvanlig, men forekommer av og til for å varme små elementer i utendørs kameraer om vinteren.
 • Man skiller mellom injektorer/splittere for 10/100 og Gigabit på grunn av de tekniske forutsetningene.
 • 48–56 V (35 W og høyere) måling gjelder for PoE (24 volt er passiv PoE)
 • Passiv PoE er uvanlig, men kan forekomme i enkelte lukkede systemer.
 • Det er viktig å være klar over at PoE ikke har «håndtrykkfunksjon». Det betyr at strømmen sendes fra senderen uten at den kontrollere om mottakeren støtter den, noe som i verste fall kan ødelegge (brenne) utstyret i den andre enden av nettverkskabelen!

Produktområder

Vare.nr 20101865
PoE+ injektor, 10/100/1000Base-T, 30 W ut, 12–48 V inn
1 310 NOK eks. mva
Vare.nr 20102309
1 in 2 ut (Ethernet) 90W PoE repeater, 10/100/1000Mbps, IP67
4 220 NOK eks. mva
 
Tre kostnadseffektive modeller av Midspan PoE-injektorer der antall porter og den totale effekten varierer. Velg mellom 12 porter med 150 W uteffekt, 16 porter med 300 W uteffekt og 24 porter med 300 W uteffekt.
4 380 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-2033
PoE til USB-hun 5 V / 2 A
159 NOK eks. mva
 
Disse PoE-injektorene konverterer AC-strøm ( fra en vanlig stikkontakt) til 24 eller 48 V DC-effekt. Injektoren brukes til å strømsette nettverkskabelen i nettverk uten PoE-switch der man har et tilbehør som støtter PoE. Dette kan være produkter som IP-telefoner, IP-kameraer og offentlige tilgangspunkter for Wi-Fi.
1 020 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter