Meny

Hva gjør merking og sporbarhet viktig?

Utfordringen mange bedrifter står overfor dreier seg ofte om hvordan de kan implementere sporbarhet i sin spesielle produksjon og drift på en optimal måte.

Merking og sporbarhet

Ettersom mulighetene, behovene og kravene til å kunne spore materialer, produkter og data i produksjonsindustrien har økt betydelig de siste årene med teknologisk utvikling, står mange industribedrifter overfor en stor utfordring. Det dreier seg ofte om hvordan de kan implementere sporbarhet i sin produksjon og drift på en optimal måte. Hvilke positive effekter kan man da få for sin organisasjon og virksomhet?

Behov for sporbarhet

Behovet for sporbarhet er noe som har dukket opp og kan se veldig forskjellig ut avhengig av området selskapet er lokalisert i. Det kan handle om å fortsette å være konkurransedyktig i markedet ettersom flere og flere selskaper må oppfylle spesielle lovkrav. Det kan også handle om bransjer som ønsker å utvikle egne prosesser for å gjøre produksjonen så optimal som mulig, men som også oppfyller forventninger og krav fra sluttkunden, for eksempel i form av å kunne garantere en viss grad av kvalitet på produktet. 

Sporbarhet er et resultat av at produkter som er identiske kan variere i karakter og kvalitet.  Underliggende faktorer som kan påvirke produktet og som kan identifiseres ved hjelp av sporbarhet er:

Alder

Forskjeller i alder kan føre til forskjeller mellom ellers identiske produkter.
Dette kan omfatte designendringer, endringer i produksjon og prosesser, kutt i produktkostnader eller rett og slett at produktet har vært på lager i lang tid.

Opprinnelse

Forskjeller i karakteren til et produkt kan påvirkes av råvarens opprinnelse.

Destinasjon

Identiske produkter finnes på forskjellige destinasjoner i forsyningskjeden, også når produktet sendes til sluttkunden.
Ved tilbakekalling av varer er det viktig å ha informasjon om produktets plassering.

Tilpasning

Forskjeller i produktenes natur kan med vilje opprettes for å tilpasse produktet til kundens krav.

Feil og variasjoner

Utilsiktede forskjeller og forskjeller skyldes variasjoner eller feil i produksjons- og distribusjonsprosessen.

Ulovlige aktiviteter

Stjålne produkter må kanskje spores for å identifisere hvor tyveriet stammer fra.
Sporbarhet kan også brukes til å se om et produkt er et ekte produkt eller en ulovlig kopi

Implementering av sporbarhet

Implementering av sporbarhet er et svært komplekst område. Det kan variere sterkt mellom ulike bransjer, selskaper, produkter og krav. Det som imidlertid er viktig for alle bedrifter og bransjer når det gjelder å muliggjøre sporbarhet, er merkingen av produktene. Det finnes flere forskjellige teknikker og tilnærminger avhengig av hvilken type produkter som skal merkes, eksterne faktorer og mer. Her fremhever vi noen av de vanligste alternativene.

Strekkode

Det som er mest brukt når det gjelder del-/produktidentifikasjon er en strekkode. Ofte er det nødvendig med mer enn 10 mm overflate. På grunn av dette er strekkoden ikke nyttig for veldig små produkter.

RFID Radio Frequency Identification

Som navnet tilsier, foregår utveksling av informasjon vanligvis via en radiobølge. Det er nå chips i mikrostørrelse som er mindre enn 1 mm, denne brikken fylles med aktuell informasjon for det spesifikke produktet. Hver brikke er unik og leses enkelt trådløst. 

Kabelmerking

Det er lett å trekke kabler, men minnet har sine begrensninger. En merket kabel forteller deg nøyaktig hvilken funksjon den har i prosessfasen. 

 
S3700 är en flerfärgsskrivare med inbyggd skärare. Förbättrad med enkel materialladdning, snabb utskriftshastighet och walk-up &; utskriftsfunktioner.
45 920 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Etikettskriver BBP12 fra Brady er en kompakt, pålitelig og rimelig skriver til skrivebordet. Perfekt til identifisering av kabler, komponenter, produkter og laboratorieutstyr. BB12 har en LCD-skjerm med farger og intuitivt brukergrensesnitt samt bredt etikettutvalg. Skriveren leveres med programvaren Brady Workstation Product & Wire Identification, slik at man enkelt kan lage profesjonelle etiketter.
10 010 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114469
Brady etikettskriver A5500-FO
192 650 NOK eks. mva