Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Til ladere med ett uttak istedenfor fast ladekabel trenger man en løs ladekabel mellom laderen og bilen. Siden man i EU har valgt type 2 som standard, er den desidert vanligste ladekabelen på markedet en ladekabel med en type 2-kontakt i begge ender.
På denne kabelen er de to kontaktene forskjellige. Type 2-håndtaket/kontakten som skal kobles i ladestasjonen, er en hankontakt, og den er litt tynnere. På den andre siden er håndtaket/kontakten som skal kobles i bilen en hunkontakt, og den er litt større.
Standarden type 1 er vanlig på enkelte japanske og amerikanske bilmerker. Hvis laderen har et ladeuttak av type 2 istedenfor fast ladekabel, trenger man en kabel som kalles type 1 til type 2 mellom laderen og bilen.
Kabelenden som skal kobles til bilen, er en type 1 hunkontakt, og den har en krok som låser fast håndtaket/kontakten.
For biler med type 1 er det lurt å investere i en adapter fra type 2 til type 1. Da kan man for eksempel lade via en lader med fast ladekabel og type 2-kontakt. Adapteren kan også brukes til å lade biler med type 1-kontakt på offentlige ladestasjoner som har en fast ladekabel av type 2.
Merk at type 1-standarden SAE J1772 bare støtter 1-faselading, så selv adaptere mellom type 1 og 2 har denne begrensningen.
Når man har valgt riktig tilkobling (type 1 eller type 2), må man undersøke hvilken kapasitet man har på bilens innebygde lader (16 eller 32 A samt enfaset eller trefaset). Det enkleste er å spørre bilforhandleren eller se i bilens instruksjonshåndbok.
For lading av mindre elbiler og ladbare hybrider er enfaset lading et alternativ. Med 16 A sikring vil det ta et par timer å lade en ladbar hybrid, og omtrent det dobbelte å lade en ren elbil. Hvis man velger trefaset lading, går det naturligvis raskere.
Ladesystemet i ladestasjonen og elbilen kontrollerer at alt er OK før ladingen starter, og sørger for at bilen får riktig strøm og at utstyret ikke blir overbelastet. Valg av strømstyrke for kabelen handler mer om å kjøpe en så praktisk og brukervennlig kabel som mulig. En ladekabel for 32 A kan fungere på en bil med 16 A, men den er kanskje unødvendig tung, kraftig og dyr.
For å kunne dra nytte av en 3-fasekontakt må bilens innebygde lader også være 3-faset. Hvis du har en bil med enfaset lader, kan du fortsatt benytte deg av sikkerheten i CEE-kontakten, men bilen lades bare med enfase.
Stikkontakter i hus og garasjer har normalt en kapasitet på 10 A hvis man ikke oppgraderer sikringsskap og kabler. Ladekabler for vanlige stikkontakter, som leveres med elbiler, er ofte tilpasset maksimal kapasitet på 10 A. For å komme rundt den begrensningen kan det være lurt å kjøpe en mer avansert bærbar ladekabel, som man i tillegg kan justere effekten på.
Når det ikke er en ladestasjon i nærheten, er bærbare ladere (ofte kalt EVSE, Electric Vehicle Supply Equipment) en god nødløsning. Med disse kan man lade bilen fra en vanlig stikkontakt (Schuko) eller fra en CEE-kontakt (blå kontakt for enfaset, og rød kontakt for trefaset). Å lade via en CEE-kontakt er raskere og tryggere sammenlignet med en vanlig stikkontakt.
Med Direktroniks justerbare ladekabel kan du gradvis stille inn effekten fra 6 A og oppover. Det gjør den også perfekt til stikkontakter for motorvarmere, som ofte er koblet til 6 A sikring, men også for offentlige ladepunkt med høyere kapasitet.
Direktroniks justerbare ladere finnes også for trefaset lading. Med justerbar effekt reduseres risikoen for å overbelaste strømnettet når man lader fra en vanlig stikkontakt. Med denne justerbare ladekabelen kan du trinnvis justere effekten fra 6 til 16 A, eller fra 6 til 32 A, avhengig av modell.
Det bygges stadig flere offentlige ladestasjoner. Disse har vanligvis kabel med CCS 2-kontakt, men de finnes også for normal lading med type 2-kabel. En såkalt hurtiglader gir betydelig høyere hastighet og ligger vanligvis på fra rundt 50 kW til 300 kW i ladehastighet. Hurtiglading via DC kalles av og til Mode 4-lading.
CCS (Combined Charging System) er en videreutvikling av type 2-kontakten. Den er utviklet for hurtiglading, og den kan lade med både vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC).
En type 2-kabel av standardmodell passer i den øverste delen av kontakten, men hvis hele kontakten brukes med en CCS-kabel, får man maksimal kapasitet. Ladehastigheten avhenger av hva elbilen kan ta imot. Den kan være opptil 280 kW, avhengig av tilgjengelig kapasitet og bilmodell. Når du lader fra hurtiglader med CCS 2, mater du DC (likestrøm) rett inn i bilens batteri.
Elbiler med type 1-kontakt har en annen teknologi for hurtiglading. Det finnes enkelte biler som har den såkalte CCS 1. Men det vanligste er at de følger den japanske standarden for hurtiglading med likestrøm, og har en kontakt som kalles CHAdeMO.
Direktronik markedsfører en CCS-adapter som lar deg lade en elbil med CCS 1-uttak på en ladestasjon med faste CCS 2-ladere.
Tesla Model S og Model X hadde sin egen variant av ladekontakt, men siden Tesla Model 3 har selskapet gått over til den europeiske CCS-standarden.