Meny

Kombinere ulike multimode?

De fleste kjenner til de ulike klassene for kobberkabel. Kanskje har du lurt på hvorfor det finnes så mange varianter av multimode-kabel og så få av singlemode? Vi ser også på risikoene ved å kombinere typer, og hvordan du best kan løse tilpasningen mellom dem.

Hvis ikke OM hadde vært i veien, så hadde det vært enklere å vite hvilken hastighet du kan kjøre i multimode-fibernettet ditt – og hvor lenge. Utviklingen har gått i rekordfart de siste årene – som man pleier å si. Ikke minst gjelder dette hastigheten i datanettverk. De fleste vet om de ulike klassene for kobberkabel – Cat5e, Cat6, Ca6A, og så videre – men fiber er ikke like kjent. Det kan hende du har lurt på hvorfor vi tilbyr så mange varianter av multimode-kabel og så få av singlemode?

The Need for Speed

Drivkraften er, som alltid, det løpske behovet for båndbredde og å holde tritt med komponentutviklingen. Når det kommer til multimode, så gikk bransjen bort fra den tidligere LED-teknologien (Light Emitting Diod) og gikk over til VCSEL (Vertical-Cavity Surface-Emitting Laser). Den var ikke bare raskere, men også mye rimeligere å produsere. Samtidig ble det stilt nye krav til fiberkabelen, noe som er hovedårsaken til at OM3 så dagens lys. OM3 er starten for den laseroptimaliserte glasskjernen, og den har blitt etterfulgt av OM4 for 40/100Gbps hastighet.

Før OM3 ble introdusert, var det unødvendig å snakke om OM, siden det allerede fantes ulike standarder: 62,5/125 og 50/125. Det var først senere, da hver etterfølger viste seg å også ha samme diameter (50/125), at det ble praktisk å vise de eldre typenes OM-klasse. Derfor kan det virke litt uoversiktlig, siden man av og til finner en beskrivelse som sier «62,5/125 OM1», mens en annen kun sier «62,5/125». Dette er ikke forskjellige kabler, bare en manglende oppdatering av beskrivelsen.

Her ser du en veiledende tabell over maksimale lengder på multimode ved ulike hastigheter og bølgelengder. Legg spesielt merke til utvekslingen du får på 10Gbps mellom OM2 og den laseroptimaliserte OM3. Samtidig ser du at høyere OM-klasse gir god effekt også på 1Gbps.

tabell for kombinering av fiber

Kan man kombinere OM1 med de andre OM-klassene?

Et fibernett som har blitt utviklet over tid, vil sannsynligvis bestå av kabler av ulik alder og ytelse. Forhåpentligvis har man klart å holde de ulike kvalitetene fra hverandre, slik at man slipper masse hodebry. Det er naturligvis det eneste fornuftige, og slik skal nettet bygges ut, i følge regelboken. Men det er forskjell på teori og praksis, noe som fører til at det av og til oppstår utfordrende situasjoner i felt.

blande multimodeDen mest åpenbare forskjellen mellom OM1 og de andre, er glasskjernens diameter, som for OM1 er 62,5 µm, og for de andre 50 µm. Hvis vi ser det for oss som et vannrør, kan man lett forstå at når vannet i den grove slangen kommer over i den tynne, vil mye renne utenfor. Men hvis du snur vannstrømmen, blir det ikke søl, men du mister så mye trykk at funksjonen stort sett går tapt. En metaforisk og grovt forenklet forklaring, men det er omtrent det samme som skjer med lyset i fiberen.

Det har også betydning om lyskilden er av den klassiske LED-typen (som for hastigheten opp til gigabit) eller VCSEL (som for de raskeste fibersenderne). De sprer nemlig lyset veldig forskjellig, som illustrert nedenfor. Treffbildet for LED er cirka 100 µm, altså større enn glasskjernens diameter, mens VCSEL er mer skarpskytter med sitt 35 µm brede treffbilde, og fyller ikke engang hele glasskjernen for 50 µm.

VCSEL og LED

Konklusjonen blir at i et fibernett som er basert på OM1 (62,5 µm) kan du koble til utstyr med OM2, OM3 eller OM4 og få fullgod funksjon ved lavere hastigheter opp til gigabit, men med betydelig kortere avstander. Du bør regne med 30–35 % lavere dempingsbudsjett til en slik tilkobling. Det motsatte er stort sett umulig i praksis. Bare på laboratoriebenken, med korte kabler og lav hastighet, kan du få en lenke med OM1 i et nett som er basert på en høyere OM-klasse.

Å blande OM-klasser fra OM2 og oppover, går fint, men husk at lenken aldri blir bedre enn det dårligste leddet.

Og grunnen til at det ikke kreves ulike klasser av singlemode er helt enkelt at laseren ikke har gått gjennom den samme fundamentale endringen, og derfor har heller ikke kravbildet blitt endret nevneverdig når det kommer til fiberkabelen. 

Løsningen

Bruk en transponder med egnede SFP-moduler for å komme mellom fibertypene du trenger, så slipper du å risikere driftssikkerheten. Ta kontakt hvis du er usikker eller hvis du vil diskutere ulike alternativer. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart.

Transponder

 

Produktområder

 
Nå kan du konvertere til den bølgelengden, fibertypen eller datatypen du vil, så lenge SFP-ene har samme hastighet. Den har altså ikke 3R-funksjonaliteten som gjør det mulig å blande ulike hastigheter, men er til gjengjeld betydelig billigere enn andre.
1 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0032
10/100/1000TX til 100/1000FX SFP
1 570 NOK eks. mva
 
Hvis du trenger to porter ut fra planlagt konverter, så har vi produktene for deg. Perfekt mellom kobber og fiber når du ikke ønsker å bruke mer aktivt utstyr for å få to RJ45-porter bak. Du kan raskt og enkelt forgreine fiberen i to retninger ved den kobberbaserte delen av nettverket.
480 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-1607
Koax til TP (twisted pair)
2 060 NOK eks. mva
 
For dere som bruker eller vil bruke konvertere på en sentralisert måte i små grupper på maks. 4 konvertere. Kabinettet er laget av metall og passer til samtlige Etherwans konvertere og Ethernet-forlengere med de karakteristiske avrundede kantene.
3 390 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter