Meny

Bølgelengde i fiber – hva er det?

Et av de mest forvirrende begrepene når vi snakker om fiberoptikk, er «bølgelengde». Det høres veldig vitenskapelig ut, men samtidig hører vi det i alle mulige sammenhenger – fiberoptikk. Siden det er et av disse begrepene som nesten ikke brukes i bransjen, men bare er en forutsetning når man nevner verdier som 1310, 1550 eller 1480, vil vi herved heve begrepets status. I tillegg er det jo et av de mest potente verktøyene vi har for å øke kapasiteten i datanettene.

Lys er en del av det elektromagnetiske spekteret. Det omfatter også røntgenstråler, UV-stråling, mikrobølger, radio, TV, mobiltelefoni og alle andre trådløse signaler. Alle disse signalene holdes adskilt av bølgelengden. Det er rett og slett elektromagnetisk stråling med forskjellige bølgelengder.

Du stiller inn RIX FM på bilradioen, som i Nynäshamn, Sverige ligger på 94,6 MHz, men når du kommer hjem fra jobb, strømmer du den samme kanalen via fibernettet isteden, og da leveres den som lys på 1310 nanometer. Likevel er begge del av det samme elektromagnetiske spekteret, men de har forskjellig posisjon på grunn av bølgelengden. At man bruker forskjellige enheter handler om tradisjon og sendeteknikk, men begge kan uttrykkes i både bølgelengde og frekvens. RIX FM ligger i radiobåndet 87,5–108 MHz, og 94,6 Mhz tilsvarer en bølgelengde på 3,1 meter. 1310 nanometer tilsvarer en frekvens på 228780GHz.

Enkelte former for stråling identifiseres altså av bølgelengden, mens andre identifiseres av frekvensen. For stråling med kortere bølgelengde, som lys, UV- og røntgenstråler, henviser vi generelt til bølgelengden for å identifisere dem, mens lengre bølgelengder, som radio, TV og mikrobølger, identifiseres av frekvens.

Bølgelengdene vi er mest kjent med, er naturligvis det synlige lyset. Øynene våre er følsomme for lys med bølgelengde i området mellom ca. 400 og 700 nanometer (milliarddels meter), fra fiolett til rødt. Egentlig ikke så rart. Vi er rett og slett optimalisert for vår lokale stjernes stråling. En utenomjordlig ville sannsynligvis hatt et annet syn enn oss, siden de nok vil være tilpasset sin lokale stjerne. Hvis du har en venn som ser ting du ikke ser, kan det godt hende at han er fra et annet solsystem … :-)

Maksimal dataytelse når vi temmer bølgelengdene

Den beste og rimeligste måten å bygge ut kapasiteten i en fiberkobling på, er å la flere datakanaler bruke samme fiber. Bølgelengdemultiplexing, eller WDM, CWDM og DWDM, er begreper vi bruker når vi egentlig mener dataoverføring i svært smale bølgelengdeintervaller. Her får vi virkelig stor fordel av å kunne temme bølgelengdene i svært nøyaktige sender- og mottakermoduler (SFP-er). Med presisjon på en tiendedels nanometer får vi plass til opptil 40 datakanaler i det mest optimale bølgelengdeområdet for maksimal avstand og signalintegritet. Illustrasjonen nedenfor viser de typiske bølgelengdeintervallene for en 16-kanalers CWDM-mux

Nå trenger man ikke å bruke bølgelengdemultiplexing bare til punkt-til-punkt-forbindelser. Med teknologien «add/drop» kan ønskede enkeltbølgelengder tappes av og legges til, slik at man kan forsyne mange mil lange fiberkabler med tappekraner langs veien. Sannsynligvis er ditt fiberbaserte bredbånd levert på denne kabelbesparende måten.

Så til definisjonen. Bølgelengde, ifølge Wikipedia, defineres som «avstanden mellom to bølger i en gitt periode» og brukes som en unik egenskap for ulike former for elektromagnetisk stråling, selv om vi av og til velger forskjellige enheter når vi beskriver dem.

wavelength_wikipedia

Hvis du vil finne ut hvorfor akkurat 1310 nm eller 1550 nm er de typiske bølgelengdene for datakommunikasjon, eller hvorfor himmelen er blå, kan du lese denne artikkelen. 

Hvis du vil vite mer om fibernett og hvordan kapasiteten kan mangedobles, kan du kontakte oss på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til. 

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

Produktområder

 
Muksen/demuksen leveres som standard med 4, 8, eller 16 kanaler. 4- og 8-kanalers fås i versjoner med og uten utvidelsesport. Utvidelsesporten gjør at du kan legge til flere kanaler ved et senere tidspunkt uten å ta hele kostnaden for ubenyttede kanaler direkte. Den enheten som du kjøper for utvidelse kan imidlertid ikke ha samme bølgelengder som den første enheten. Wideband-porten er akkurat som det høres ut, en bred port der du kan få inn et bredere spekter. Du kan for eksempel koble til en vanlig SFP som takler et bredere signal.
5 730 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 820 NOK eks. mva
 
WireXpert 500-plus er instrumentet for dem som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber. I motsetning til WireXpert 500 er lisensen inkludert for å teste fiber, men du må kjøpe riktig modul. WireXpert 500 og 500 plus har kobbermålemoduler inkludert fra starten. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8/Klasse II og forbi.
156 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter