Meny

Temperaturovervåkning – LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

Det sies at vi nordboere er så interesserte i været at de gjør narr av oss i utlandet. Kanskje er det derfor vi er så flinke til å finne løsninger for å måle temperaturen? På kontinentet handler det mer om varme, men her hjemme vil vi overvåke både høye og lave temperaturer hvis vi har sensitive varer og utstyr. La oss ta en nærmere titt på noen smarte løsninger for å holde oversikten over temperaturen.

Temperaturovervåkning er et behov som strekker seg fra fryseren hjemme til kjølevannet på Ringhals. Mellom disse ytterpunktene finner vi legemiddelindustrien som produserer medisiner under streng temperaturkontroll, og telekomindustrien med alle sine basestasjoner ute i naturen. Vi har eiendomsbransjen, som ønsker å optimalisere energiforbruket samtidig som de vil øke komforten for beboerne, men også måle og fakturere hver forbruker individuelt. Næringsmiddelindustrien vil forsikre seg om den ubrutte kjølekjeden, og trenger sensorer som sendes med transporten og avleses i etterkant. Så har vi naturligvis serverhallene, med lange rekker av rackskap som trenger perfekte livsbetingelser for det tekniske utstyret.

Som du sikkert har skjønt. Temperatur og kontroll av den er noe som påvirker nesten alle bransjer i landet. Det er ikke så rart at Direktronik har så mange forskjellige løsninger for dette ene måleoppdraget.

Temperaturalarm varsler tidlig om potensielle problemer

Felles for alle behov og bransjer er effekten av temperaturovervåkningen, nemlig tidlig varsling om potensielle problemer. Dette er effekten, selve fordelen ved å investere i en temperaturalarm.

temperaturovervåkning

Med et tidlig varselsignal om et nært forestående problem, rekker man vanligvis å utbedre årsaken til problemet før skaden har skjedd, eller i det minste redusere omfanget.

På den ene siden ligger altså skadens omfang og kostnaden for å utbedre den, og på den andre ligger investeringen i temperaturalarmen. Så hva koster det i tapt omdømme, servicegrad, troverdighet og rene penger å utbedre skaden? I svaret på det spørsmålet finner du budsjettet for temperaturalarmen din.

temperaturalarm serverrom

Temperaturovervåkning via LAN

Det lokale nettverket er vanligvis den enkleste, mest kostnadseffektive og raskeste plattformen for all datakommunikasjon, inkludert temperaturdata. Det man bør vurdere, er om LAN-et i seg selv utgjør et «single point of failure», slik at man risikerer at viktige alarmer ikke kommer frem i tide.

Temperaturovervåkning via Wi-Fi

Først og fremst er det enkelt og raskt å arbeide med Wi-Fi. For midlertidige tilkoblinger eller på steder der det ikke finnes kabelveier, eller man ikke kan legge kabler, som i kulturbygg eller utendørs, er det vanskelig å bruke andre metoder. Med Wi-Fi må du godta et mer usikkert driftsmiljø med større risiko for forstyrrelser, og at det generelt er vanskelig å håndtere belastningstopper i et trådløst miljø. Det er også utfordrende for overvåkningsbehov som strekker seg over mange forskjellige byer, siden man nesten alltid har forskjellige generasjoner av maskinvare for Wi-Fi, og samtidig forskjellig tilgjengelig båndbredde.

Temperaturovervåkning via mobilnettet

Maksimal dekning, men også løpende abonnementskostnader. Det finnes naturligvis enkle løsninger for SMS der et rimelig kontantkort er alt du trenger for å bli varslet om temperaturavvik og strømbrudd. Men for profesjonelle tjenester ønsker du ofte faste IP-adresser og kontinuerlig tilgang, og da blir operatør- og abonnementspørsmålet en viktig komponent. Med fremtidig 5G-standard og de Narrow Band-løsningene (NB) vi snart vil se mer av, blir sannsynligvis mobilnettet en mer attraktiv bærer av denne typen data.

USB temperaturlogger

Temperaturovervåkning via USB

Egentlig bruker man ikke å overvåke via USB, men bare å lese ut data fra den typen temperatursensorer som sendes med transporter av ulike typer. Naturligvis finnes det overvåkningsenheter for kontinuerlig måling via USB, selv om Direktronik ikke tilbyr dette for øyeblikket.

Men hvordan blir temperaturdata til smarte tiltak?

Ofte undervurderer man utfordringen med den store datamengden, og behovet for en felles totaloversikt. Lange lister med temperaturdata kan få hvem som helst til å rive seg i håret – hvis man ikke har en god måte å trekke konklusjoner fra dem på. Flere av produktene innenfor de områdene vi har beskrevet, tilbyr overvåkning via innebygd nettserver, SNMP og lignende, men disse metodene har sine klare begrensninger. De nettbaserte er naturligvis genialt enkle å komme til og lese av, men de tilbyr sjelden en praktisk oversikt hvis du skal overvåke mange enheter. De SNMP-baserte lider ofte av tidkrevende administrasjon, samtidig som man ofte allerede bruker SNMP til all annen nettverksovervåkning. Det kan naturligvis også være en fordel, men bare hvis det er de samme funksjonene (personene) i bedriften som trenger tilgang til informasjonen. Ellers må du vanligvis utvide programvarelisensen, og det kan oppstå problemer med sikkerhetsnivåene når så mye annet kritisk utstyr blir tilgjengelig via den samme plattformen.

SensDesk

Vi synes at skytjenester som SensDesk er den beste løsningen på kravet om brukervennlighet. Du får mer automatisk installasjon som krever svært få (om noen) justeringer av rettigheter og trafikkstyring i rutere. Du får også en svært brukervennlig og global oversikt over enhetene dine, og du kan segmentere, sortere og filtrere slik at du kan behandle et stort antall enheter, måleverdier og alarmer. I tillegg støtter skytjenesten naturligvis tilkobling av andre typer sensorer, slik at du enkelt kan komplettere med måling av strømforbruk, registrere alarmer fra eksisterende utstyr eller få tilgang til andre data.

Hvis du vil vite mer om overvåkning av temperatur, luftfuktighet eller hvordan du kan ta vare på andre alarmer fra forskjellig utstyr, kan du kontakte oss i dag. Våre gode råd er inkludert i prisen. Dessuten er vi lette å nå på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

Produktområder

 
Lettinstallert nettverkstermometer for små og store behov. Å kunne veksle mellom kablet PoE – IEEE 802.3af eller WiFi – 802.11 b/g/n (2,4 GHz) i en og samme overvåkningsenhet gir rask og problemfri installasjon. Innebygd webserver med pushprotokoll gjør det enkelt å overvåke data via produsentens skytjeneste SensDesk. Strømadapter og en temperatursensor er inkludert ved levering.
3 470 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
3 350 NOK eks. mva
 
Hvis du har et mindre serverrom, butikklokale eller lager, eller et par rachskap med høye krav til riktig temperatur og luftfuktighet, er STE2 R2 det riktige valget. Fleksibel og enkel å plassere, siden den fungerer like bra trådløst, med Wi-Fi og med kablet Ethernet. Strømforsyning med PoE eller med medfølgende strømforsyning. Koble til opptil fem ledningssensorer for temperatur og luftfuktighet. Alarm via e-post eller SNMP hvis for eksempel temperaturen overstiger grenseverdiene dine. En IP67-klassifisert temperatursensor 3m medfølger.
3 450 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Hvis du skal overvåke serverrack og dataskap, er Poseidon2 3266 og Poseidon2 3268 de riktige produktene. Ta kontroll over temperatur og luftfuktighet samt dra nytte av andre smarte sensorer fra HWgs sortiment. DI-innganger for alarmporter fra annet IT-utstyr som for eksempel UPS, brannalarm, bevegelsesalarm. SNMPv3 og innebygd logger.
7 970 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20109256
Wi-Fi-sensor for temperatur, luftfuktighet, lux, vibrasjon
807 NOK eks. mva
 
Poseidon2 3468 er DIN-montert og perfekt tilpasset ubemannede datasentraler og små teknikkboder eller dataskap der man vil beskytte seg mot unødvendige servicebesøk og fremfor alt bli informert om forandringer som kan påvirke driften, som temperatur, luftfuktighet, oversvømmelse og inntrengning.
7 870 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0001
USB Temperatur datalogger med larmfunktion -30°C till +70°C
561 NOK eks. mva
Vare.nr 20103768
SMS-alarm 2G/4G ved uønsket temperatur og strømbrudd
933 NOK eks. mva
 
Temperatur, luftfuktighet, lux med mer. En serie solide og fleksible loggere i flere utførelser som lar deg skreddersy overvåkingen.
2 590 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20100209
To i ett - temperatur og overvåkning
17 400 NOK eks. mva
 
Den nye OttoE-serien fra Etherwan er et etterlengtet produkt. Vifteløs og med tilkoblingsenhet for strøm og reléutganger foran gir naturlige fordeler ved installasjon og service. Samtidig som det gir en installasjonshøyde på bare 100 mm. Trenger du en Profinet-kompatibel enhet? Da må du velge Gigabit-varianten.
2 200 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter