Meny

De fem vanligste feilene i eiendomsnettet og hvordan du unngår dem

Når det oppstår et problem i nettverket, har mange av oss en tendens til å søke løsningen i en komplisert innstilling i stedet for først å krysse av for det som er både lett å kontrollere og svært enkelt å rette. Når nærmere nitti prosent av feilene i nettverket skyldes kabelnettet, viser vi her de vanligste feilene og byr på noen tips for hvordan du skal unngå dem.

Vi h Direktronik har samlet mange fortellinger fra kunder som på grunn av enkle feil har forårsaket langdryg feilsøking og store driftsproblemer. Som en rød tråd gjennom disse historiene går problemet med å begynne å feilsøke det som er aller mest vanskelig å utelukke fra en feilkjede.

Ta derfor vare på disse små tipsene, slik at du slipper å bli den neste til å bidra i feilsamlingen.

En - feilkopling

Funksjonelt sett spiller det jo ingen rolle hvordan ledernes individuelle farger brukes, så lenge man gjør på samme måte i den andre enden av kabelen og så lenge man bruker parene på riktig måte (se «Split pair»). Det blir imidlertid lettere hvis man følger og lærer seg den fargemerkingen bransjen bruker, nemlig TIA568-B, så slipper man å notere hvordan fargene ligger for hver kabel.

Tips: Lær deg bransjens fargemerking (TIA568-B) og bruk en enkel kontakttester eller et vanlig multimeter for å kontrollere at kabelen er koplet riktig.

To - split pair

En vanskelig feil å gjøre, ettersom den ikke avslører seg umiddelbart. «Split pair» innebærer at kabelen er galvanisk korrekt koplet 1-1, 2-2 osv., men at parene er feil brukt. En enkel kontakttester oppdager aldri dette, og alt etter belastningen i ditt eget nettverk er det ikke sikkert du gjør det umiddelbart selv, heller. Symptomene på split pair er lavere hastigheter som følge av de forstyrrelsene som oppstår når dataledernes pluss- respektive minussignaler ikke lenger er tvunnet sammen. TCP/IP-protokollen kompenserer for dette ved å foreta omsendinger av feilaktige datapakker som i sin tur utgjør den ekstra belastningen. Som du forstår, er feilen svært vanskelig å oppdage, spesielt når den ofte gir seg til kjenne lenge etter den feilaktige utførelsen.

Tips: Bruk alltid et testinstrument med funksjonen «split pair»

Tre - slark

Mange tror at RJ45-kontakten passer til alle slags nettverkskabler. Det samme gjelder tilkoplingene i vegguttak og paneler. Profesjonelle installatører ved selvfølgelig at det til fast lagt kabel alltid brukes en tilkoplingsblokk med solide/homogene kopperledere. Iblant velger man imidlertid å sette en RJ45-kontakt på den kabelen og tenker ikke på at en «vanlig» RJ45-kontakt er lagd for den mykere patchkabelen med flere tråder. Den kontaktskapende stiften i RJ45-kontakten havner da på den ene eller andre siden av den homogene lederen, i stedet for tvers gjennom bunten av tynne ledere som for patchkabelen. Dette medfører at det lett oppstår slark fra tid til annen, og selv om dataavbruddet lett oppdages av brukeren, pleier det å ta lang tid før mistanken lander på den feilaktige tilkoplingen.

Slark oppstår like lett av omvendt grunn. Som når du bruker en patchkabel til tilkopling i veggbokser og paneler. Patchkabelen med sine flertråders ledere komprimeres når de presses inn i tilkoplingen på panelet, og dermed reduseres trykket mellom lederne, og tilkoplingen slites slik at det oppstår slark etter en tids bruk.

Tips: Påse at materialet du bruker er hensiktsmessig og bruk en tester som vil bestå «Continuity test»

Fire - parallelle ledere

Det er vanskelig å beholde parslagningen i kabelen hele veien inn i RJ45-kontakten eller tilkoplingen, det vet alle som har forsøkt. Det blir så mye enklere å jobbe dersom man oppskalerer kabelen skikkelig slik at parene lettere kan legges i riktig rekkefølge. Men slurver du med parslagningen, risikerer du samme type problematikk som ved split pair, svekket kapasitet. Hvis du gjør dette til ditt varemerke og nettet i tillegg gar mange krysskoplingspunkter, vil de akkumulerte forstyrrelsene forårsaket av for dårlig parslagning til å skape store fremkommelighetsproblemer og iblant rene avbrudd.

Tips: Sertifiser alle tilkoplinger med profesjonelt testutstyr. Denne typen målinger er kompliserte og krever førsteklasses testverktøy i proffklassen

Fem - for lang kabel

Maks. 100 m høres jo som en presis grense for kopperkabel og Ethernet, men i virkeligheten er det litt mer tøyelig. Med maksimal kvalitet på både materiale og arbeid samt lavere datahastigheter enn det materialet er spesifisert for kan man nå både 120 og 130 meter. Omvendt kan grensen like gjerne være 80-90 meter. Problemet oppstår vanligvis når man øker hastigheten i allerede eksisterende kabelnett. Et dårlig utført Cat6-kabelnett (1Gbps) som så langt har vært brukt kun til 100Mbps trafikk kan ha fungert utmerket i mange år, men når man går over til gigabit fungerer det ikke lenger.

Tips: Ikke stol på materialets merking, sertifiser tilkoplingene for den hastighet som skal kjøres

Hvis du har en morsom historie om en banal feil i et kabelnett og som har forårsaket store problemer, ta kontakt med oss, så kan vi dele den i et kommende nyhetsbrev.

Lurer du på mer om nettverk eller hvordan du tester og sertifiserer, ta kontakt med oss for gratis rådgivning. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til. Ta kontakt nå på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

 

Produktområder

 
Modulær kontakt for RJ45 Cat6 som gjør termineringen raskere. Her får du en løsning der du slipper å lure på om riktig leder kom på riktig sted. Bare trekk de åtte lederne gjennom kontakten, og bekreft deretter at alt sitter korrekt.
3,95 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Verktøy for praktisk og enkel tilkobling av RJ45-kontakter. Her trenger du bare ett verktøy for alle oppgaver – avisolering, pressing og klipping.
841 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1371
WireXpert 500, komplett med veske
104 400 NOK eks. mva
 
WireXpert 4500 er flaggskipet blant sertifiseringsinstrumenter, med en kapasitet som overgår dagens strengeste krav for Cat.8 / Klasse II på 2500 MHz. En fremtidssikker testplattform som kan håndtere både kobber og fiber – i dag og i fremtiden.
133 710 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
WireXpert 500-plus er instrumentet for dem som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber. I motsetning til WireXpert 500 er lisensen inkludert for å teste fiber, men du må kjøpe riktig modul. WireXpert 500 og 500 plus har kobbermålemoduler inkludert fra starten. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8/Klasse II og forbi.
156 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Med EasyTAP 3105 kan du selv velge aggregering eller ikke, noe som gjør at den er egnet for både midlertidig feilsøking og permanent opptak. Dette understrekes av funksjonen “failsafe bypass” som forsikrer deg mot driftsbrudd som følge av feil i TAP-en.
14 260 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 180-1812
Dubbel-TAP GbE koppar/fiber(SFP)
14 640 NOK eks. mva
 
Endelig en SFP med innebygd micro OTDR (µOTDR EX). Fibernettets ekkolodd, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), er et uvurderlig verktøy ved feilsøking og dokumentasjon av et fibernett.
15 480 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20103557
Startpaket, RJ45 med klippfunktion
1 470 NOK eks. mva
Vare.nr 20103783
kabeltvinner
75,30 NOK eks. mva
Vare.nr 20100147
Skrutrekker med hurtiglading
590 NOK eks. mva
Vare.nr 20102535
Demonterer
193 NOK eks. mva