Meny

Profesjonelle velger SDI

Først og fremst, hva er SDI? Det står for Serial Digital Interface, og benyttes i all hovedsak for profesjonell TV og videoproduksjon. Vi kan starte med litt historie først. Selv om SDI lever i beste velgående nå er det ikke en ny standard. SDI standarden så dagens lys tilbake i 1989 og ble utviklet av SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers). Men mye har skjedd siden den gangen, og standarden er videutviklet og forbedret mange ganger siden da.

SDI som et fysisk grensesnitt er veldig enkelt designet, det består av BNC konnektorer i begge ender med en koaksialkabel imellom. Derfor ser vi ofte at ord som BNC kabel eller koaksialkabel blir benyttet når vi snakket om SDI. Mens SDI er egentlig selve signalet som overføres og ikke har noe med selve kabelen å gjøre.

Så enkelt oppsummert:
              SDI er signalet
              BNC er pluggen/konnektoren
              Koaksialkabel er selve kabeltypen. Dette kan være f.eks RG59, RG6 eller andre betegnelser.

 

Så hvorfor bruker vi SDI?

Vel det enkle svaret er at standarden er veldig godt egnet til overføringer over lange strekk med minimal forsinkelse og signaltap. Selve kabelen som benyttes har utmerket skjerming, og BNC konnektorene er enkle å jobbe med og sitter ekstremt godt ved bruk. De har en enkel bajonettlås som sikrer at man ikke trekker ut kabelen ved en feil. Man kan med en god kabel overføre signalet opptil 100 meter problemfritt. Det som er viktig huske på et at alle koaksialkabler ikke nødvendigvis er SDI kabler, selv om de tilsynelatende ser helt like ut. Det er mange 50 Ohms kabler som egner seg til dataoverføring, men disse kan ikke benyttes til SDI. SDI standarden krever 75Ohm impedans for korrekt overføring.

Så hvorfor benytter profesjonelle SDI og alle oss andre HDMI?

Vel, på papiret gjør de veldig mye det samme, og sluttresultatet du ser på skjermen din er det samme. HDMI er i utgangspunktet utviklet for hjemmemarkedet og privat bruk med korte avstander. Ok, riktignok har markedet i de senere år utviklet HDMI hybridkabler som kombinerer kobber og fiber i en og samme kabel for å maksimere kvaliteten og ikke minst overføringsavstanden betraktelig. Prisen er også redusert betraktelig da etterspørselen øker, og konkurransen om kundene er større. Men det er fremdeles en del grunner til at profesjonelle fortsetter å benytte SDI og ikke bytter til mer velkjente og utbredte HDMI.

  • HDMI benytter en del av båndbredden for overføring av HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Dette er en type digital kopibeskyttelse som kan skape utfordringer. SDI har ingen slik beskyttelse.
  • HDMI kabelen har 19 pinner på plugg sidene, mye som kan gå galt, SDI har 1 pin.
  • Hastigheten i HDMI kabelen er noe langsommere enn SDI grunnet HDCP.
  • SDI kablene er mer hardfør og tåler en del mer i daglig bruk.
  • SDI er et ukomprimert signal som sendes i en retning. HDMI signalet er et software basert komprimert signal hvor for eksempel farger kan påvirkes.

Når profesjonelle TV og streaming aktører benytter SDI er det for å kunne få et ukomprimert signal for best mulig etterbehandling og redigeringsmuligheter da det ikke er påvirket i noen som helst grad, det er rett og slett råmaterialet. Typiske bruksområder for SDI er f.eks. disse:

  • Arenaer (direktesendt HD-video, lydoverføring)
  • Overføring fra kamera i TV-studio (Broadcast)
  • Overføring til TV buss
  • TV-stasjon/videokonferanse
  • Projektortilkobling i konferansesal
  • Overføring innen medisin, sykehus, operasjonssaler og lignende
  • Videokonferansesamtale mellom bygninger
  • Videolinker på mindre arbeidsplasser
  • Overvåkning innen forsvars- og sikkerhetsbransjen
  • Overvåkning i industrien (el, kjemi, stål, olje, jernbane og lignende)
  • Intelligente systemer for trafikkovervåkning

Hvorfor bruker ikke vi alle SDI?

Selv om signalet kan være det aller beste har det dessverre noen utfordringer for folk flest. Det er veldig sjelden at vanlige monitorer og Tver har muligheten for mottak av et SDI-signal. Da må vi eventuelt benytte en omformer fra SDI til f.eks. HDMI, dette blir en ekstra boks, og et fordyrende element. I tillegg er SDI kablene veldig ofte ganske tykke og rett og slett vanskelige å ha med å gjøre. De tåler veldig mye, som er perfekt i et studio eller ute i feltet når man filmer noe, men lite gunstig hjemme i egen stue dessverre.

             

Er SDI det samme som coax?

Nei, SDI er selve signalet og coax er kabelen signalet sendes gjennom. Coax er den enkleste kabelvarianten som finnes. Den består av en senterleder og en ytterskjerm. Dette gjør jobben med å terminere BNC plugger på selve kabelen raskt og enkelt.

 

Er SDI det samme som BNC?

Nei, SDI kabler og BNC kabler benyttes dessverre veldig ofte feil i denne sammenengen. SDI er signalet, mens BNC er da den fysiske konnektoren. BNC er forkortelse på British Naval Connector og er en solid konnektor som skrues fast med en bajonettlås for sikker tilkobling. Dette gjør at BNC pluggen er mye bedre tilkoblet enn for eksempel HDMI eller Display Port pluggene.

 

Hva hvis vi ønsker å sende signalet lengre enn 100 meter?

Ingen problem, vi kan enkelt kombinere tradisjonelle SDI kabler med fiber kabel. Et extender sett består av en sender og mottaker, og disse utruster du med egnet SFP modul. Avhengig av total lenge på installasjonen og hvor mye data du ønsker å overføre definerer hvilken SFP modul du har behov for.  Extender settet omvandler det kobberbaserte SDI signalet til fiber i ene enden, og omvandler det tilbake til kobberbasert SDI i andre enden. Dette gjør det mulig å sende et SDI-signal flere kilometer.

 

Hvis du ønsker å vite mer om SDI løsninger er det bare å ta kontakt. Vi i Direktronik har mange års erfaring med AV installasjoner og sammen finner vi best mulig løsning for ditt prosjekt.

© Copyright 2023-11-01, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

 
12G-SDI fiberoptisk sender og mottaker i miniformat, med styring av kamera på returen gjennom enten Tally eller RS485. Ultra HD Video Fiberoptisk overføring (12G, 6G, 3G, HD, SD)
10 200 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
To konvertere som konverterer henholdsvis HDMI til SDI og SDI til HDMI. De tillater HDMI-signaler opptil 4K @ 60 Hz YUV4:2:2, med en båndbredde på opptil 12 Gbps for å gjengi et høyoppløselig videosignal uten tap. Enhetene kan brukes sammen i par som en forlenger, og separat som konvertere
6 720 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
4-kanalers 3G-SDI 1080P Video + 1-kanals Forward Audio, 20 km, SM, FC, inkludert en sender og en mottaker for bruk i par
23 910 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Disse 3G SDI-forlengerne er små fiberoptiske 3G-SDI digitale videooverføringssystemer, med støtte opptil 1080p, 3G-SDI-format. Enhetene er utviklet for å overføre en (1) kanal av multi-rate SDI inkludert SMPTE-424M (3G-SDI), SMPTE-292M (HD-SDI) eller SMPTE-259M serielle digitale videosignaler for opptil 30 km, via enten singlemode- eller multimodefiber
14 570 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
SDI kabel serie av høy kvalitet som støtter opp til 4K UHD 12G overføring. Denne serien har en solid leder for maksimal overføring over lange strekke. Kan leveres fra 0,5 meter og opp til 80 meter lengde ferdig terminert med høykvalitets BNC konnektorer i endene.
453 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Profesjonell fleksibel flertrådet leder SDI kabel med støtte opp til 4K UHD 12G overføring.
433 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
To SDI-konvertere som konverterer HDMI til SDI, alternativt SDI til HDMI. De tillater HDMI-signaler å presenteres som SDI eller omvendt, med en båndbredde på 2.970 Gbps for å gjengi et høyoppløselig signal uten tap
708 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter