Meny

Hold oversikt over strømforbruket i racket ved hjelp av en PDU / strømlist

Pass på at du ikke overbelaster installasjonen elektrisk med strømlister med effektmåling eller strømlister med sekvensiell oppstart.

Pass på at du ikke overbelaster installasjonen elektrisk med strømlister med effektmåling eller effektlister med sekvensiell oppstart. Når du bygger et rack, vet du ikke alltid hvor mye strøm hver enhet vil forbruke. Det er vanligvis en etikett på baksiden som viser maksimalt forbruk, men dette er vanligvis effekten som selve nettdelen kan forbruke ved maksimal belastning. I virkeligheten er imidlertid nettdelene laget for å håndtere alle konfigurasjoner av serveren eller svitsjen du bruker. Dette betyr at du i mange tilfeller har en effektreserve tilgjengelig.

For å bøte på dette anbefaler vi å bruke strømlister med energimåler.

Det finnes tre forskjellige typer energimålere, der den enkleste måler styrken til hele listen og viser den på et display. Den andre typen kan måle forbruket til hvert uttak, og den mest avanserte kan også vise forbruket via et nettgrensesnitt.

I de aller fleste tilfeller er det ikke nødvendig å logge forbruket, slik det ofte gjøres på de mest avanserte systemene. Men hvis du har veldig forretningskritiske miljøer der forbruket kan variere mye over tid, er det en nyttig funksjon. Imidlertid er prisen på denne typen lister ofte ti ganger høyere, noe som betyr at forretningsfordelen ikke alltid kan rettferdiggjøres.

Nedenfor følger scenarier der det kan være aktuelt å bruke de litt enklere strømlistene med effekt- og energimåling, og hva du skal gjøre hvis du oppdager at du ikke har nok strøm til alle driftstilfeller.

Når skal jeg bruke en strømlist med effektmåling?

Vi synes det alltid er bra å gjøre dette, da du da kan vite om du har utstyr som bruker mye strøm. Energi blir dyrere og dyrere, og når det er på tide å bytte utstyr, kan du fokusere på de største energiforbrukerne.

Et annet scenario er når du kobler til forskjellige servere, svitsjer osv. Da vil du få et så jevnt strømforbruk mellom de ulike fasene. Hvis du for eksempel har tre datarack, trekker en elektriker vanligvis ut en hovedforsyning med tre faser og fordeler disse slik at det er en fase per rack. Det er en fordel å spre de tunge strømforbrukerne slik at det går omtrent like mye strøm til hver fase, og i dette tilfellet er en av de enkleste PDU-ene (strømlistene) egnet når man måler totalforbruk per PDU og rack.

Hvis du da ser at kanskje 80 % av den totale belastningen går på en fase, kan det være hensiktsmessig å bygge om installasjonen og sørge for at du har ca. 1/3 av belastningen per fase. Årsaken til dette er at du ikke ved et uhell kobler til annet utstyr i samme fase i andre deler av huset og deretter risikerer at en av hovedsikringene bli utløst. En PDU med effektmåling kan dermed hjelpe deg med å påse at sikringene ikke utløses unødvendig.

Hva ser du på de litt enklere strømlistene med effekt- og energimåling? Nedenfor er et eksempel der du ikke viser effekten (watt), men strømforbruket (ampere). Hvis du for eksempel vet at du har 3x16 ampere inn til installasjonen din, betyr det at du har 16 ampere per fase. Når du kommer over 80 % av dette, risikerer du at en av hovedsikringene blir utløst i f.eks. oppstartsøyeblikket hvis alle systemene starter samtidig.

PDU-en nedenfor viser strømforbruket, men den viser også hvor mange volt du har. I dette tilfellet er det bare 219 V, og som vi vet, er nettet i dag nominelt på 230 V. Som regel er ikke dette en fare, men skulle spenningen gå ned til for eksempel 190 V, vil du før eller siden få problemer, og det anbefales å snakke med grunneieren eller nettleverandøren.

 

 

 

Sekvensielle strømlister når du har høy belastning

 

Hva gjør du hvis du har en veldig høy konstant belastning?

Ved å ha et høyt forbruk som da er i størrelsesorden over 80 % av sikringen, for eksempel en sikring på 16 ampere, er det 12,6 ampere. Ved en sikring på 32 ampere bør man ikke gå over 25,6 ampere i konstant belastning.

Risikoen er at startstrømmene kan være mye høyere enn den kontinuerlige belastningen.

Hvis vi for eksempel ser på en elektromotor (som et eksempel), trekker den noen ganger 15-17 ganger mer strøm i startøyeblikket enn når den er i gang. En server er vanligvis ikke i denne klassen i det hele tatt, men det er ikke umulig at du har høyere forbruk de første 2 sekundene enn hva serveren trekker når den er i gang.

Da kan du bruke en litt mer avansert PDU som delvis har måling, men også sekvensiell oppstart. De enkleste har en fast tid mellom hvert uttak, mens de mer avanserte har justerbar tid.

Ved et eventuelt strømbrudd vil strømlisten da slå på strømmen med for eksempel 2 sekunders forsinkelse på hver stikkontakt eller hver gruppe stikkontakter.

Dette betyr at hver tilkoblet enhet da starter i et rolig tempo, og du risikerer ikke å overbelaste kabelen eller at sikringer utløses, noe som vil føre til ytterligere avbrudd.

Hvis du vil finne de PDU-ene som har effektmåling, er det et filter på nettstedet vårt for å sortere de konfigurasjonene som har dette.

Ta kontakt med oss hvis du ikke finner den PDU-en du leter etter, så kan vi bygge en PDU som passer til nettopp dine behov.

 
Ny modell som viser både spenning og aktuelt strømforbruk. Lydalarm ved maksimal belastning. Trefasemodellen viser aktuell informasjon for hver fase. Mange varianter med stikkontakter for både stående og liggende montering, med forskjellige tilkoblinger mot eksisterende strømforsyning. Enhetene tar opp bare én høydeenhet (HE) i racket og kommer med tilkoblingskabel på 2 m hvis ikke annet er angitt.
2 040 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20113991
9xC13 ut. ,3x16A (rödhandske), sekvent.påslag, amp.meter
5 230 NOK eks. mva
 
Sekvensiell innkobling er en viktig funksjon som gjør det mulig å optimalisere hvor mye belastning du kan koble til. Denne listen kobler inn kontaktene i grupper per fase, noe som betyr at du kan sikre at hovedsikringene ikke utløses når du kobler til et stort antall servere.
7 090 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20102788
7x schuko uttag, 1xSchuko 2m, 16A
3 160 NOK eks. mva
Vare.nr 190-2393
12x C13 uttag, 1xBlåhandske 16A 5m intag, amperemeter
1 990 NOK eks. mva