Meny

Hvem trenger 2400 forskjellige strips?

Ingen, selvfølgelig. Men hvorfor finnes det da 2400 forskjellige modeller å velge mellom – bare fra leverandøren vår? Det må vi finne ut av.

De kommer i alle mulige lengder og bredder. Noen er elastiske, slik at de ikke klemmer i stykker en bunt med fiberkabler. Andre tåler mange år med sollys, ekstreme temperaturer, høytrykksspyling med kjemikalier eller inneholder forskjellige sporbare materialer, slik at du og jeg slipper å finne en stripsbit i maten.

Man pleier å si at jo mer man vet, desto mindre forstår man, og det stemmer også for strips. Dette kognitive fenomenet kalles Dunning–Kruger-effekten på psykologispråk, og den forklares vanligvis med at jo lavere kunnskap man har om et tema, desto mer overvurderer man sin egen kompetanse. Det er kanskje derfor noen av dere sikkert er like overrasket som oss over den nye kunnskapen om strips, og at dere slutter å tro at det bare finnes hvite eller svarte strips, og at man velger farge etter omgivelsene.

Vi forstår at sollys og store temperatursvingninger påvirker plastens egenskaper og dermed levetiden og styrken, men ikke i så stor grad at det bør være behov for alle disse produktene. Men nå begynner det å gå opp for oss at den omsorgen valget av strips fortjener, står i direkte forhold til kostnaden og risikoen det innebærer om de blir ødelagt. Det er rett og slett veldig kostbart og kortsiktig å spare på en så rimelig ting som en strips.

Buntband_i_maten_800.jpg

Ingen strips i maten, takk!

Næringsmiddelindustrien er teknisk sett ikke så annerledes enn annen industri som produserer varer. Mange maskiner, pumper, vifter og kontrollstasjoner sørger for at maten vi får servert, produseres på en hygienisk måte. Men det faktum at produktet skal ned i magesekken, gjør næringsmiddelindustrien unik, siden hver pakke garantert må være fri for uønskede ingredienser, for eksempel en ødelagt eller mistet strips. Derfor må stripsene inneholde sporbare komponenter, slik at røntgen og andre kontrollmetoder enkelt fanger opp avvik.

For å dekke de fleste bruksområder må du ha oversikt over noen nøkkelord eller kategorier av strips og bruksområdene deres, og du må også ha kunnskap om egnede verktøy for riktig moment – og dermed levetid etter montering. De vanligste kategoriene er:

Nylon 6.6
Værbestandig nylon 6.6
Nylon 12 og 612
Tefzel
PEEK
Flammehemmende
Varmestabiliserte
Polypropylen
Rustfritt stål
Gjenbrukbare
Detekterbare

Nylon 6.6 og værbestandig nylon 6.6

Dette er standardmaterialet for de fleste bruksområder innendørs. For å få utendørsegenskaper (UV-beskyttelse) tilsettes kull i produksjonen, og derfor er de svarte. Men svart farge er generelt ingen garanti for at stripsen er UV-beskyttet, så du må lese spesifikasjonen også. En ikke-kullforsterket strips (vanlige hvite/gjennomsiktige) som brukes utendørs, mister styrken allerede etter 1–2 år, mens de UV-beskyttede beholder styrken i opptil 8–9 år, så riktig valg er helt avgjørende for hvor lenge installasjonen varer. Lær mer om strips av nylon 6.6 her.

Nylon 12 eller 612

Dette materialet er spesielt velegnet i korrosive miljøer og miljøer med høy fuktighet, både innendørs og utendørs. Det er også velegnet for olje- og gassindustrien. I den værbestandige versjonen av nylon 12 og 612 er levetiden opptil hele 20 år, selv om den utsettes for UV-stråling. Lær mer om strips av nylon 612 her.

Tefzel

Er en teflonbasert plast som kjennetegnes av den aqua-blå fargen, og den er ekstra motstandsdyktig mot kjemisk forurensning og gamma- og UV-stråling. I tillegg fungerer den i temperaturer opptil 170 ℃, noe som gjør dette til en god løsning for kjemisk industri og atomindustri. Lær mer om strips av tefzel her.

PEEK

En termoplast som har klassens beste ytelse og svært gode mekaniske egenskaper, og som tåler opptil 260 ℃. Velges blant annet for oppgaver der MIL-P-46183-standarden må oppfylles, og har også gode flammeegenskaper takket være V-0-klassifiseringen. Det betyr at den er selvslukkende innen 10 sekunder, og at dråpene ikke brenner. Førstevalget innen luftfartsindustrien, og populært i både oljeindustrien og bilindustrien. Lær mer om strips av PEEK her.

Flammehemmende

Flammehemmende strips produseres delvis ved at noen av de andre spesialmaterialene har gode flammeegenskaper, men av og til er de unødvendig kostbare, med mindre man trenger de andre egenskapene også. Derfor finnes flammehemming som en egen egenskap, eller som et tillegg til andre vanlige egenskaper. Disse stripsene testes vanligvis i henhold til UL94 V-0. Lær mer om flammehemmende strips her.

Varmestabiliserte

Akkurat som med flammehemmende strips kommer varmebestandigheten her også av noen av spesialmaterialene, men prisen blir høy hvis man ikke også trenger de andre egenskapene. Derfor finnes varmestabiliserende som en egen egenskap der standardstripsene får moderat temperaturbestandighet opptil cirka 115 ℃. Dette er den vanligste typen innen bilindustrien. Lær mer om varmebestandige strips her.

Polypropylen

Også kalt polypropen (PP), og tåler kjemiske salter, syrer og baser, ikke minst saltsyre, noe som er velegnet i industri og i bilindustrien. Polypropylen er en slitesterk plast som er svakere enn vanlig nylon 6.6, noe som krever at installatøren må være årvåken og justere verktøyet. De UV-beskyttede PP-stripsene er svarte, og de har en levetid på 7–9 år utendørs hvis du bruker de grønne beskyttet mot lys. Lær mer om polypropylenbaserte strips her.

Metalldetekterbare

For å forhindre at ødelagte strips havner i yoghurten blir materialet impregnert med metallfragmenter. Derfor kan fremmedlegemer oppdages med røntgen eller metalldetektorer. Disse stripsene brukes derfor utelukkende i næringsmiddelindustrien, og de har også den karakteristiske blå fargen som brukes i mat- og drikkesektoren. Finns i både polypropylen og nylon. Lær mer om detekterbare strips her.

Rustfritt stål

Rustfritt stål har forskjellige sammensetninger i legeringen og mange forskjellige bruksområder. Stålet legeres vanligvis med krom, nikkel og molybden for å få større motstand mot korrosjon, og dermed blir det mykere enn vanlig stål. Vanlig rustfritt stål kalles ofte 304 eller A2, og det vi kaller syrefast, kalles ofte 316 eller A4. Disse stripsene brukes i mange industrier, men først og fremst der kostnaden for å bytte dem ut er høy, for eksempel i kommunikasjonsmaster eller i havbasert vindkraft. Lær mer om strips av rustfritt stål her.

 

Lavest kostnad gjennom installasjonens levetid

Når det ikke er synlig på utsiden, er det fort gjort å la lommeboken velge, siden man tror at egenskapene er de samme fordi målene og fargen er like. Slik er det ikke. I stedet bør du fokusere på lavest mulig kostnad gjennom installasjonens levetid, slik at du velger materialer som gir lavere risikoer og servicekostnader. Selv om prisforskjellen kan være veldig stor mellom stripsene våre og strips du kjøper i hobbybutikker, utgjør de vanligvis bare en brøkdel av installasjonskostnaden. Derfor må du ikke la deg lure av en kortsiktig besparelse – den blir kostbar i lengden.

Akkurat nå blir det for eksempel installert store mengder solcellepaneler. Til hver installasjon brukes flere hundre strips for å feste kabler rundt rør og fester. Disse sitter (naturligvis) på solsiden av bygningene, og de blir konstant utsatt for UV-stråler. Hvis installatøren bruker strips som ikke har tilstrekkelig UV-beskyttelse, vil de bli ødelagt, slik at kablene løsner. Med hjelp fra vinden slites de også løs fra solcellepanelet og fører til driftsforstyrrelser på hele installasjonen. Derfor må du kreve at installatøren bruker strips med sertifisert UV-beskyttelse og garantert levetid, slik at du slipper kostbare reparasjoner og driftsforstyrrelser.

KB_buntband_verktyg.JPG

Riktig installasjonsverktøy for maksimal levetid og styrke

For å ikke skade stripsenes egenskaper ved å strekke det for mye, finnes det en spesiell tang med justerbart moment. Den gir deg den ergonomien du trenger for å arbeide effektivt over tid, samtidig som den garanterer korrekt og likt moment gjennom hele installasjonen. I tillegg klipper den av overflødig strips kant i kant med låsehodet, slik at du minimerer risikoen for å skade deg eller at stripsene sliter på materialer i nærheten.

Fortsett gjerne å studere stripsene. Du finner flere fakta og mer informasjon her.

Hvis du vil ha mer informasjon om såkalte festemidler som strips, kantklips, holdere og gjerne i kombinasjon med merking, må du ikke nøle med å kontakte oss. Vi har stor kunnskap om festemidler, og vi deler den gjerne med deg.

I tillegg er det enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 01.02.2023. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
Panduits værbestandige låsbare strips av nylon 6.6 er utviklet for de fleste generelle oppgaver utendørs, samtidig som de har konsekvent ytelse og pålitelighet. Riktige buntebånd for utendørs bruk gir lengre levetid og bedre økonomi over tid.
905 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Panduits værbestandige Nylon 12 når 6.6 ikke er nok. Her får du riktig løsning når kravene er høyere til lengre levetid og også bedre motstand mot kjemiske stoffer.
1 660 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Buntebånd som vil rydde opp i installasjonen og gir det beste resultatet for innendørs bruk. Her får du et standard Nylon 6.6 buntebånd for de fleste generelle bruksområder.
56,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Panduit varmebestandig Nylon 6.6 buntebånd tilpasset de fleste høytemperaturapplikasjoner opp til hele 115 °, innendørs (kan også brukes utendørs).
508 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Alt-i-ett-kabelstrips - her får du en versjon som er både varme- og værbestandig, men som også har høy UV-beskyttelse, noe som gir større motstand mot ultrafiolett lys.
756 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Panduit brannsikre og låsende kabelstrips passer godt når miljøet krever noe ekstra. Klassifisert og testet i henhold til UL 94V-0 for innendørs bruk.
1 960 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Det finnes kabelstrips for de fleste miljøer, men det er utrolig viktig å velge riktig. Motstand mot kjemikalier krever riktige kabelstrips som oppfyller tøffe krav. Polypropylen med sin karakteristiske grønne farge har høy bestandighet mot kjemikalier.
619 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
To kabelstrips i Panduit Pan-Ty-serien som er tilpasset og konstruert for å møte strenge krav fra bransjer som næringsmiddel-, drikkevare- og legemiddelindustrien..
299 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Pandiut Tefzel-kabelstrips når applikasjoner krever maksimal motstand mot spenninger som kjemikalier, gammastråling, UV-stråling og ekstremt høye og lave temperaturer.
2 080 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Panduits værbestandige Nylon 612 når 12 ikke er tilstrekkelig. Her er det buntebåndet som varer lengst i et utemiljø med en levetid på 20 år utsatt for UV-stråling. Nylon 612 gir også bedre motstand mot sinkklorider og fortynnede syrer.
1 140 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Buntebånd når du vil at det skal være så mykt og beskyttende som mulig. Justerbar, åpen og gjenbrukbar om og om igjen.
252 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Med en elastisk strips får du pålitelig og bedre bunting av både fiber og kobberkabler for de fleste krevende miljøer.
35,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Borrelåsbånd i flere farger, og som du enkelt kan klippe til ønsket lengde. Kan brukes til de fleste oppgaver der du må bunte kabler.
75,10 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
989 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Solcelleinstallasjoner, bilindustri, tog, tungt utstyr men også lastebiler trenger riktig tilbehør som utgjør en forskjell. Vi tilbyr smarte og spesialdesignede fester/klemmer for strips tilpasset ekstreme miljøer.
8 790 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Ved hjelp av denne fleksible veggbraketten og sammen med Panduits PAN-Ty-kabelstrips Nylon 6.6 får du raskt og pent kabelstripsene på plass på veggen eller lignende.
3 520 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Veggfeste for borrelåsbåndene våre som kan brukes flere ganger. Finnes med både lim og for skruing direkte på vegg eller lignende.
5 410 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Ved hjelp av denne fleksible veggbraketten, som er spesielt tilpasset til næringsmiddel-, drikke- og legemiddelindustrien og oppfyller sikkerhetsstandarder for produksjon, får du et sikkert feste.
1 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20111299
5 pack
338 NOK eks. mva
2 280 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Varmebestandige nylon acetal kabelklips for solcellepaneler. Du får kablene på plass raskt og enkelt med denne løsningen som kan brukes både ute og inne.
2 480 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Panduit Pan-Steel buntebånd i rustfritt stål for høy sikkerhet. Kan brukes i svært korrosive miljøer og utsatt for kjemiske urenheter i lang tid uten å miste sin funksjon.
724 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter