• Vi sender samme dag
  • Personlig service og gratis råd
  • Ekte omtanke
Kundeservice +47 55 50 91 50

TCP og UDP – To hjørnesteiner i nettverk

Det er ikke noe eksakt tall på nøyaktig hvor mye data som transporteres per dag på vårt globale nettverk kalt internett. Men på den annen side er trafikken estimert til å være titalls exabyte. Eller for å bruke mer håndterbare tall er 1 exabyte tilsvarende 1 048 576 terabyte. En ufattelig mengde data som måkes gjennom elektronikken vår på daglig basis. Hvordan kan dette fungere og hvordan håndteres alle disse dataene? Vi har tenkt å ta en titt litt dypere på dette og eventuelt snuse litt på en ny standard som raskt gjør sitt inntog.

TCP og UDP – To hjørnesteiner i nettverk

Uten UDP, ingen Spotify. Ja, ingen streaming i det hele tatt egentlig. Og uten TCP er det ingen bank- eller andre transaksjoner der ting må være helt riktig. Eller for å ta et mer hverdagslig eksempel, som enten å motta ICAs siste direktereklame i postkassen (UDP) eller et personlig brev sendt som rekommandert med sneglepost (TCP). Så forskjellig, men allikevel så nødvendig.

Det er ikke noe eksakt tall på nøyaktig hvor mye data som transporteres per dag på vårt globale nettverk kalt internett. Trafikken er imidlertid estimert til å være flere titalls exabyte (1 exabyte = 1 048 576 terabyte). En ufattelig mengde data som måkes gjennom vår tilkoblede elektronikk og lever på daglig basis.


Hvordan kan dette fungere og hvordan håndteres alle disse dataene?

Når vi sender data over Internett så vel som internt i vårt eget LAN, bruker vi hovedsakelig to transportprotokoller. TCP (Transmission Control Protocol) og UDP (User Datagram Protocol). Mange kjenner nok først og fremst igjen forkortelsen TCP/IP. TCP/IP er et samlenavn for TCP og Internet Protocol (IP). I denne artikkelen skal vi se på TCP og ikke IP-protokollen.

TCP ble utviklet på 1970-tallet da det var behov for noe for å kunne håndtere kommunikasjonen mellom ulike deler av Arpanet, som var det første pakkevideresendingsnettverket. Nesten 60 år senere lever denne fantastiske protokollen fortsatt, om enn i en mer moderne form ettersom utviklingen aldri stopper.

TCP - tidkrevende, men nøyaktig

Akkurat som navnet antyder (Transmission Control Protocol), kontrolleres det kontinuerlig at sendingen av pakkene har vært vellykket. Dette betyr at i første trinn vil en datamaskin/enhet be en annen datamaskin/enhet om å opprette en tilkobling. Når datamaskinene har sagt hei og utført et såkalt håndtrykk, vil dataene flyte mellom dem. Hvis en pakke skulle gå tapt underveis, vil mottakerdatamaskinen be om pakken på nytt, og alle andre påfølgende pakker som allerede er sendt, må vente på sin tur. Den tapte pakken må ankomme før påfølgende pakker får ankomme. Dette påvirker selvfølgelig overføringshastigheten. Pakken beholder rett og slett sin plass i køen selv om den har kommet på avveie. Ingen andre pakker vil bli akseptert av mottakeren før den manglende pakken har ankommet og har riktig innhold.

PS. Vi i Direktronik har ingen kø og svarer innen 3 signaler. Du kan nå oss på 08 52400 700 ds.

Dette er flott når du trenger å være sikker på at alle data kommer i nøyaktig samme tilstand som de ble sendt.

Eksempler på når dette er viktig:

  • Surfing
  • E-post
  • Filoverføringer
  • Transaksjoner

Å sjekke pakkene er imidlertid ikke alltid positivt, og det kan være noen funksjoner som ikke blir hjulpet av dette. Det var slik det gikk til at behovet for UDP oppsto og ble en del av TCP/IP, selv om det fungerer veldig annerledes.

UDP - rask for mange, men uten kontroll

UDP er det stikk motsatte av TCP, det er ingen kontroll over hvilke pakker som kommer eller hvem som mottar dem. Ved første øyekast høres det kanskje litt rart ut at noen i det hele tatt kan motta dem? Det føles nesten direkte farlig?

UDP brukes kun når man ønsker å oppnå raskere kommunikasjon, og hvis du mister et par pakker underveis, er det ikke verdens undergang. Det i seg selv betyr at UDP ikke egner seg for kommunikasjon i netthandel eller lignende. Men er fantastisk når det kommer til radio/spill/streaming generelt.

Undertegnede sitter akkurat nå og hører på internettradio mens dette skrives. Man merker ikke om noen pakker blir borte på veien. Men datamaskinen min fanger opp UDP-strømmen (også kalt Multicast) som radiostasjonen sender ut. Datamaskinen min trenger ikke å håndhilse på radiostasjonen for å starte en TCP-kommunikasjon. Siden det heller ikke er køer, er kommunikasjonen mye raskere.

Dette betyr også at radiostasjonen ikke trenger å ha et datasenter for å kunne betjene alle kommunikasjonsforespørsler TCP vil generere. Nå kan de klare seg på en mye mindre maskinvare for å betjene alle lytterne.

Flere eksempler der UDP er perfekt å bruke

  • Onlinespill (nivåene må se riktige ut og synkroniseres via TCP, men hendelser i spillet er UDP)
  • Filmer, som Netflix, Youtube, Twitch osv.
  • Tale- og videosamtaler

Begge disse hjørnesteinene er altså utrolig viktige for dagens samfunn, men fungerer på to helt forskjellige måter.

Tilhører fremtiden Quick UDP?

Imidlertid har det blitt utviklet noe av en hybridversjon for Google Chrome og Youtube kalt QUIC (Quick UDP Internet Connection). Det er faktisk en videreutvikling av UDP, men med TCP lagt på over UDP, så du får raskere kommunikasjon, men samtidig mer pålitelig enn UDP fordi TCP er bakt inn.

Et eksempel på hvordan det fungerer er at i stedet for at det er et køsystem, skjer flere nedlastinger samtidig, og hvis en pakke kommer på avveie, fortsetter påfølgende pakker å bli mottatt uten å måtte vente på tur. Imidlertid må alle pakker til slutt ha kommet som de skal for at overføringen skal lykkes.

I tillegg er kryptering osv. innebygd i protokollen direkte og brukes for eksempel til WhatsApp. IDA-modusen brukes QUIC av Facebook, Google, Cloudflare og andre CDN-tjenester.

Må jeg ta hensyn til UDP eller TCP ved hver av nettverkssvitsjene?

Nei, det trenger du ikke. Alle standardsvitsjer støtter både UDP og TCP. Det er bare hvis du vil dra nytte av ulike prioriterings-, overvåkings- eller kontrollfunksjoner at du må se nærmere på svitsjens detaljerte spesifikasjon. Les gjerne mer her: Hvilken nettverkssvitsj bør jeg velge 

Hvis du vil vite mer om universell utforming og hvordan du kan åpne opp flaskehalser i nettverket, enten det skyldes TCP eller UDP, kontakt oss i dag. Vi har erfaring fra datanettverk siden midten av 80-tallet og vet hvordan vi skal anbefale riktig løsning. I tillegg er vi enkle å nå på chat, E-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.


Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet


© Copyright 02.20.2025. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
Med Direktronik Connect kan du enkelt øke antall plasser i for eksempel en bordgruppe, uten å måtte trekke flere kabler i eksisterende kabelkanaler.
396 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20117388
Direktronik Connect Omanagerad 4xPoE + 1xPD PoE
426 NOK eks. mva
 
Med denne bordsvitsjen som kan overvåkes er det enkelt å utvide antall nettverksporter for å passe til bedriftens voksende behov. Med støtte for de fleste prioriterings- og segmenteringsfunksjoner kan du sømløst integrere den med ditt eksisterende nettverk. Det gir deg universell utvidbarhet og stabil ytelse i en pålitelig innpakning.
1 520 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En industriell ikke-administrert PoE-svitsj med 4 adaptive RJ45-porter med hastigheter på 10/100/1000 Mbps og 2 Gigabit SFP-fibermodulspor. Svitsjen støtter PoE-strømforsyning på portene 1-4, med en maksimal effekt på 30W per port. Den støtter også automatisk MDI/MDIX-svitsjing og trådhastighetsmating.
1 500 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20117400
Direktronik Pro Managerad 8xPoE + 2xSFP
2 080 NOK eks. mva
Vare.nr 20109402
100/1000 SFP till 10/100/1000Base-T
451 NOK eks. mva