Meny

Hvilken nettverkssvitsj skal jeg velge?

Daglig snakker vi med kunder om hvilke egenskaper som kreves eller bør prioriteres ved valget av nettverkssvitsj. Miljøene er ofte forskjellige, men problemene er mer like. Her ser vi på og diskuterer noen av de spørsmålene som alltid dukker opp.

I dag finnes det en nettverkssvitsj i nesten alle kjellerrom, nødrom, trafikklys, jernbaneoverganger, operasjonsrom og så videre. Selvfølgelig, også i de klassiske stedene som datasentre og vanlige kontorer. 

Hvis vi ser bort fra de mest ekstreme bruksområdene i de aller største datasentrene der de nå jobber med Barebone-brytere og separate operativsystemer, er det fortsatt mange hensyn å ta for å få en pålitelig og funksjonelt stabil løsning.

Overvåking eller ikke

Overvåking er faktisk et svakt begrep for det som vanligvis inngår i en overvåkbar svitsj. Normalt får du tilgang til et helt batteri av trafikkoptimaliserende funksjoner, som hjelper deg med å unngå flaskehalser i trafikkflyten og dermed en nødvendighet for stabil funksjon under visse omstendigheter. Fjernstyring og sanntidsovervåking av driftsstatus er selvfølgelig også en merverdi. Nytteeffekten av den overvåkbare svitsjen skal imidlertid veies opp mot både de høyere engangskostnadene og de løpende tilleggsressursene som den kontinuerlige overvåkingen forbruker. 

I det siste er det tilbudt overvåking via skyen som alternativ til de klassiske løsningene med enten en terminalport (RS232), SNMP eller innebygd nettserver. Skyen er en svært bekvem og veldig rasjonell løsning, men ettersom man ofte er avhengig av en tredje part, blir sikkerhetsaspektet noe som må tas i betraktning. 

Den "dumme" svitsjen er i stedet lekende lett å installere og mangler nesten alltid funksjoner for optimalisert tilgjengelighet og sikkerhet. I stedet for digitale sikkerhetsfunksjoner kan du enten låse inn enheten eller gi den portlås for å hindre tilgang.

KB_vilken_switch_ill.jpg

#

Overvåkbare svitsjer

Ikke overvåkbare svitsjer

Funksjoner

VLAN, redundans, DHCP, portspeiling, QoS, SNMP osv.

Få funksjoner, for det meste en fast konfigurasjon

Ytelser

Mange innstillingsmuligheter, finkalibrering av tilgjengelighet via trafikk eller brukerbaserte parametere. Tillater ekstern feilsøking.

Plug and play. Noen tillater enklere QoS-innstillinger og statiske VLAN-er

Sikkerhet

Ulike sikkerhetsprotokoller for både data og overvåking på forskjellige nivåer.

Fysisk sikkerhet bare hvis enheten er låst eller porter/kabler er låst

Kostnader

Dyrere i innkjøp, høyere installasjons- og vedlikeholdskostnader 

Billigere

Bruk

Større nettverk og nettverk der 24/7-kontroll er nødvendig

Små kontorer, laboratorier, hjem, klasserom og lignende

Industri eller kontor

Det er egentlig ikke noe godt navn på de svitsjene som avviker fra de klassiske for rackmontering eller de vi har på skrivebordet. Industrielle svitsjer er vanligvis samlebetegnelsen for de DIN-monterte med bedre temperaturbestandighet, men det er et utdatert uttrykk som ble laget da vi faktisk ikke hadde flere forskjellige bruksområder enn bare kontorer eller industri. I dag har vi så mange flere applikasjoner og dermed spesialegenskaper for visse spesielle formål at den gamle tittelen ikke er nok. På engelsk sier vi ofte Ruggedized eller Hardened, som vi refererer til som grove og herdede. Formålet må avgjøre hvilke egenskaper som kreves, og i dag er det mange såkalte industrisvitsjer med nøyaktig samme format som stasjonære og rackmonterte modeller.

KB_vilken_switch_rackmonterade_Etherwan.jpg

DIN, rack eller frittstående

Hvor de skal monteres, blir ofte en tidlig faktor for valg. Likeledes hvilket rom som er fysisk tilgjengelig. Med DIN-montering mener vi at enheten festes i en ofte eksisterende metallskinne. Du har sett den i din egen el-sentral hjemme. Det er den 35 mm brede skinnen som moderne automatsikringer er montert i. Hvis du jobber i det miljøet, vil det selvfølgelig være fint og praktisk at svitsjen sitter på samme måte som annen elektronikk. Det vil være like selvfølgelig å velge de rackmonterte når et 19" dataskap er stedet for montering. Det blir litt vanskeligere når svitsjen skal sitte alene, uten verken el-skap eller rack. Da er det bare å kontakte oss i Direktronik, så kan vi utvikle løsniger for veggmontering for de fleste modeller eller foreta tilpasninger for at du skal få den monteringen du ønsker.

Tenk på temperaturen og PoE-effekten

I dag velger mange å bytte ut gamle svitsjer med nye for å bruke PoE (Power Over Ethernet), men glemmer ofte å ta hensyn til den økende totaleffekten og dermed varmeutviklingen. Effektforskjellen mellom en PoE-svitsj og en uten kan være flere hundre watt, og hvis svitsjen er plassert i et trangt eller dårlig ventilert rom, vil levetiden og driftsstabiliteten bli betydelig påvirket. I en overvåkbar svitsj er temperaturen noen ganger en slik parameter du kan lese av og stille inn en alarm for. Ellers kan det være fornuftig å dempe uroen gjennom en separat temperatursensor som du lar bruke en av nettverksportene og dermed kan lese av eksternt.

KB_vilken_switch_baksida.jpg

Strømforsyning - backup eller ikke

Redundant strømforsyning kalles vanligvis funksjonen i en svitsj som gir doble innganger for strømforsyning og automatisk kan velge fra hvilken inngang strømmen skal tas. Hvis du også lar de to inngangene mates fra helt separate strømkilder, fjerner du bort noen forstyrrelsesrisikoer som kan komme fra uforutsette strømbrudd. I noen tilfeller har du forskjellige inngangsverdier, for eksempel 230 V vekselstrøm på den ene og 12–48 V likestrøm på den andre. Dette er praktisk når du vil koble svitsjen direkte til en batteribank uten å gå gjennom separate UPS-enheter. Hvis svitsjen ikke har dette alternativet, beskytter du deg best med en UPS (Uninterruptible Power Supply, dvs. avbruddsfri strømforsyning).

Hvis du vil vite mer om svitsjer og nettverk generelt, kan du kontakte oss umiddelbart! Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-04-17. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

 

 
EtherWANs OttoE-serie er en herdet Ethernet-switch som er utviklet for enkel installasjon i krevende miljøer med begrenset plass. OttoE-serien er en økonomisk og brukervennlig enhet som gir viktige industrielle Ethernet-nettverksfunksjoner. Den har støtte for 9 til 55 V DC redundant strømforsyning, og den har også reléalarm ved strømbrudd. OttoE er utstyrt med åtte Ethernet-porter, eller en kombinasjon av Ethernet-kobberporter og to SFP-porter med doble hastigheter på 100 eller 100/1000 Mbps for tilkobling over lang avstand. Denne allsidige switchen har full/halv-duplex automatisk forhandlingsfunksjon og automatisk MDI/MDIX-drift, noe som muliggjør enkel tilkobling av en rekke forskjellige nettverksenheter. Støtte for QoS (Quality of Service) muliggjør trafikkprioritering og effektiv håndtering av ressurser. Et robust metallhus som kan monteres på DIN-skinne, gir sikkerhet og forenkler installasjonen (monteringssett medfølger).
2 510 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Den nye OttoE-serien fra Etherwan er et etterlengtet produkt. Vifteløs og med tilkoblingsenhet for strøm og reléutganger foran gir naturlige fordeler ved installasjon og service. Samtidig som det gir en installasjonshøyde på bare 100 mm. Trenger du en Profinet-kompatibel enhet? Da må du velge Gigabit-varianten.
2 200 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
EtherWANs IG5 Rack er en herdet 28-porters switchplattform med Gigabit, som kombinerer fordelene med routingprotokoll i nivå 3 med robuste administrasjonsfunksjoner og herdede spesifikasjoner. Med støtte for statisk, Routing Information Protocol (RIP) v1/v2 og Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) gir disse switchene unik fleksibilitet og sikkerhet i en kostnadseffektiv pakke med høy ytelse. I tillegg støtter denne innovative enheten IEEE 1588v2, som er en standard for tidssynkronisering av nettverksenheter, som brukes i industrielle og andre oppgaver som krever høy presisjon og tidsstempling av hendelser. Standarden beskriver en metode for å overføre tidsinformasjon over nettverket med høy presisjon og nøyaktighet. Tåler temperaturer mellom –40 og +75 °C under drift.
47 780 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-4726
2x10/100/1000TX, PoE, 2x100/1000SFP
5 920 NOK eks. mva
 
Switchen for selvforsynende systemer inneholder både PoE-switch og batterilader med tilkobling for solcellepaneler i én kompakt enhet. Du trenger bare å koble til et batteri og et solcellepanel for å få et komplett, selvforsynende datanettverk, inkludert strømforsyning til tilkoblet utstyr via Power Over Ethernet.
1 900 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En serie finurlige switcher med eller uten PoE, og som har funksjoner som er spesialtilpasset for å passe sammen med overvåkingskameraer. Appen gir deg god mulighet til å raskt ta kontrollen over kameranettverket via mobiltelefonen. Bare les av switchens QR-kode på telefonen og følg anvisningene, så blir du tilkoblet på et blunk.
867 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter