Meny

Nå slukkes 3G- og 2G-nettet

Slukking av eldre mobilnett har allerede startet og akselererer for å være ferdig innen utgangen av neste år, muligens vil 2G ha noe lengre levetid hos enkelte operatører. Men vet du selv hvilken "G" systemet ditt bruker? Hvis ikke, er det på høy tid å finne ut av det og gå over til den nye 4G- og 5G-teknologien.

Facit AB i Åtvidaberg og deres regnemaskiner blir gjerne tatt som eksempler på virksomheter som ikke var innovative nok til å dra nytte av ny teknologi, og til tross for at de var en verdensledende global aktør på 60-tallet, forsvant de raskt fra markedet da de ikke klarte overgangen til digital teknologi. Etter at den første miniregneren så dagens lys, tok det ikke lang tid før de analoge motstykkene var passé. Facit var bare en skygge av sitt tidligere jeg da Electrolux kjøpte dem tidlig på 70-tallet.

Facit_800.jpg

Du har sannsynligvis også mye å tjene på å bytte over til den nye mobilteknologien, utover bare å opprettholde funksjonalitet. Den mange ganger høyere hastigheten og den stadig voksende dekningen skaper forutsetninger for flere tjenester, mer data, og du kan sannsynligvis dra nytte av det. Ta vare på din innovasjonskraft, og se hvilke fordeler dette skiftet kan gi. Da blir overgangen en lønnsom investering i stedet for en uvelkommen utgift.

Slik beskriver Post- og telestyrelsen (PTS) i Sverige operatørenes motiver bak nedstengningen:

"

  • Teknologiskiftet skjer ikke bare i Sverige, men over hele verden. Dette betyr at alle må gjennomgå sine kommunikasjonsløsninger akkurat nå. Flere europeiske operatører har allerede stengt sine 3G-nettverk og noen også 2G-nettverket. For 2G antas 2025 å være grensen for når de fleste operatører i Europa vil stenge ned nettene sine. Sverige må derfor omstille seg for å holde tritt med den teknologiske utviklingen.
  • Ifølge operatørene fungerer taleanrop bedre med 4G-teknologi enn volte enn med 2G og 3G. Ifølge disse skal kvaliteten på samtalene være høyere. I tillegg fungerer taleanrop akkurat som vanlig selv over Wi-Fi hvis du har en volte-telefon og kan bruke Wi-Fi-samtaler. Det betyr at man opplever bedre dekning innendørs – også i såkalte tette hus – og at samtalene automatisk kobles opp til det nettet som gir best kvalitet. Ikke minst har mange av operatørenes bedriftskunder stor etterspørsel etter nettopp dette fordi de som regel har et godt Wi-Fi-nett i lokalene sine.
  • Videre fungerer datakommunikasjon og bredbånd via mobilnett betydelig bedre med 4G og 5G enn med 2G eller 3G. Dette betyr mye høyere datahastigheter, sikrere kommunikasjon og høyere kapasitet til å håndtere mange samtidige brukere.
  • Internet of Things-teknologien – på norsk Tingenes Internett –har blitt gjort mulig av 4G. Det kan sies å være en videreutvikling av M2M hvor det er mulig å bygge inn styring av maskinvare med internettbaserte applikasjoner. Det finnes også IoT-teknologier som ikke bruker mobilnettene (Lora, Sigfox, etc.) og dermed kan erstatte tilkobling via 2G-nettet.
  • Den nye teknologien gir bedre batterilevetid, noe som er spesielt viktig hvis du vil grave ned tilkoblede ting (IoT-utstyr, se ovenfor) som skal fungere lenge uten å bytte eller lade batteriet.

"

Her kan du lese mer om bakgrunnen og få svar på ofte stilte spørsmål hos Post- og telestyrelsen

Hvordan vet jeg om jeg har 2G eller 3G?

Det er ikke så lett å finne ut selv ved å bare se på utstyret eller SIM-kortet, med mindre du er ekspert på området, så du bør bekrefte det med mobiloperatøren din, vanligvis den du betaler til. Hvis du for eksempel har en trygghetsalarm, er maskinvaren som regel en del av en tjeneste, og brukeren selv har kanskje ikke engang kunnskap om at det er mobilteknologi som brukes. Tjenesteleverandøren skal selvfølgelig være godt oppdatert, men man kan aldri vite sikkert, så det tryggeste er nok å sjekke med kommunen. Det samme gjelder deg med mobilerstatning for ADSL, hvor eldre teknologi også kan holde seg skjult.

Ulike operatører - lignende svar

Flere av våre nordiske operatører deler nettverkene, fordi det var flere interessenter enn tilgjengelige bånd i tildelingen av frekvenser, og selvfølgelig fordi det er en stor investering å bygge et heldekkende nettverk. Derfor påvirkes mange kunder i samme omfang selv om de abonnerer på tjenesten fra ulike operatører.

Her finner du lenker til mer informasjon om slukkingen hos våre vanligste operatører i Sverige:

 

For Norge gjelder følgende:

 

Operatørene selv ser ut til å rettferdiggjøre beslutningene om slukking med behovet for frekvenser drevet av det stadig økende behovet for båndbredde for 4G og 5G. Selvfølgelig er det også dyrt å vedlikeholde gamle systemer, spesielt på grunn av det synkende antallet brukere. Det blir som de gamle gule postkassene, det blir stadig dyrere å opprettholde tjenesten når færre og færre legger noe i kassen.

KB_LoRaWAN_artikelbild_1200.jpg

Teknologialternativet operatørene er tause om

Teleselskapene ønsker selvfølgelig å beholde deg som kunde og med den høyere hastigheten og utbygde tjenester som grunnlag, helst fakturere litt mer enn før. Ikke noe merkelig med det, det ligger i deres DNA. Men nå som du uansett blir tvunget til å bytte, hvorfor ikke samtidig vurdere om det finnes andre alternativer som også kan løse oppgaven. Vi tenker selvfølgelig på LoraWAN, den energieffektive teknologien for lav hastighet, men som muliggjør batteridrevne enheter med flere års levetid. Å være helt fri for alle ledninger gir uovertruffen fleksibilitet og muliggjør helt nye bruksområder. En tidligere artikkel i . Les den gjerne for å få en dypere forståelse av hvordan du kan dra nytte av Lora-teknologien.

Gode råd koster ikke noe ekstra

Benytt deg av vår kunnskap om trådløs kommunikasjon eller innsamling av data, så får du riktig hjelp og kan ta bedre beslutninger. Vi har teknologien og erfaring fra mange installasjoner innen en rekke områder. I tillegg er vi enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700. Og husk: Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-09-07. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

Vare.nr 20114943
Temperatur & Luftfuktighet inomhus
425 NOK eks. mva
Vare.nr 20114845
2xDI, 2xDO, 2xrelé, 2x0~20mA, 2x0~30V
743 NOK eks. mva
 
Den fleksible tilstedeværelsessensoren festes enkelt under skrivebordet med 3M-tape eller skrus fast på vegg. Sensoren hjelper ledere med å optimalisere kontorlokaler og gjør det enklere for ansatte raskt og enkelt å se ledige arbeidsplasser og kontorrom. Justerbar deteksjonsvinkel.
956 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114805
LoRaWAN dörrsensor
308 NOK eks. mva
Vare.nr 20104285
LoRaWan Multisensor display Temp. Luftfukt, Rörelse, Ljus
1 730 NOK eks. mva
Vare.nr 20109257
WiFi & SIM för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
2 190 NOK eks. mva
Vare.nr 20103768
SMS-alarm 2G/4G ved uønsket temperatur og strømbrudd
890 NOK eks. mva
Vare.nr 116-8756
4G, 230V/16A med temperatursensor, hovedenhet
1 320 NOK eks. mva
 
4G-ruter som er utviklet for profesjonelle oppgaver. Enheten har en robust design som er velegnet for en rekke oppgaver innen for eksempel industri og automatisering, samt detaljhandel, kontor og betalingsløsninger. Formfaktoren gjør det enkelt å bygge ruteren inn i skap eller maskiner der det er begrenset plass.
2 180 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Navigateworx NR300 er en industriell mobil VPN-router som er dedikert for applikasjoner og kunder som krever en kostnadseffektiv, men høyeffektiv løsning.
2 230 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20103438
MTX-Router-EOS 4G WiFi
3 200 NOK eks. mva
 
En 5G-høyhastighetsterminal basert på 5G NR/LTE-FDD/LTE-TDD/HSPA+ cellemodem. Den har en dobbelkjernet prosessor på 880 MHz, tilbyr 2x 10/100/1000M nettverksporter, 1 SIM-kortplass og en LAN-port for å få tilgang til 5G-høyhastighetsnettverket. Svært kompakt størrelse med et aluminiumsskall med god varmeavledningsevne. Den støtter også bred arbeidstemperatur -40 °C til +75, 12,30 v spenningsinngang og er EMC testet med elektromagnetisk kompatibilitet.
4 700 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20115494
5G,Wi-Fi,GPS,POE,POE PD
9 030 NOK eks. mva
Vare.nr 20114586
5G,4 s Gb portar, 2st SIM, 1st RS232, 1st RS485, 2 st DI
13 840 NOK eks. mva
 
Full kontroll i appen eller webportalen. Alarm via SMS, telefon og e-post. Med Sensdesk.se kommer du raskt og enkelt i gang med fullstendig overvåking av alarminnsamlingsenhetene dine.
1 410 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter