Meny

Hva er LoRaWAN, og hvorfor trenger du det?

Nå begynner Internet of Things, IoT, å levere reell nytte ute i samfunnet. Og dette til lav pris med raskt avtagende kompleksitet. Leveransen nå og de nærmeste årene er i stor grad avhengig av teknologien LoRaWAN, så her får du en kort introduksjon til de spennende mulighetene som finnes.

Nye og strømgjerrige komponenter kombinert med den nyeste batteriteknologien baner vei for den flodbølgen av små datainnsamlende apparater som strømmer inn i livene våre. Eller vi ser dem egentlig ikke, for de er vanligvis både små og sitter skjult uten å rope om service eller nye batterier. Det hadde naturligvis aldri vært mulig å lage store nettverk med mange små sensorer hvis alle hadde trengt fast nettverkstilkobling og separat strømforsyning. Men nå, når de fleste er både trådløse og har batteri som varer i både fem og ti år, kan man skape et system av sensorer som krever minimalt med vedlikehold, og som leverer virksomhetskritiske data for en rekke behov.

LoRaWAN – Long Range Wide Area Network

Ordet LoRa står for Long Range. Det er en teknologi for trådløs overføring av data over lange avstander med lavt energiforbruk. LoRa er navnet på radioteknologien, og LoRaWAN er navnet på protokollen. Altså er LoRa og LoraWAN det samme. Teknologien bruker lisensfrie bånd. Det betyr at de må være tilpasset ulike regionale forutsetninger. I Europa brukes 868 MHz-båndet, men i andre deler av verden kan det være annerledes.

Et LoRaWAN-nett består av sensornoder samt gateways som samler inn data og som igjen snakker med en server. Kommunikasjonen er toveis, og den krypteres med AES 128-biters kryptering. Det kan ikke leses data direkte fra noder eller gateways, siden de leveres kryptert til en server. Istedenfor smarthus, som flere sikkert er kjent med gjennom apparater som Amazons Alexa, er LoRaWAN mer knyttet til uttrykk som smarte byer, smarte industrier og smarte gårder.

KB_LoRa_lantbruk_800.jpg

Smarte gårder øker avkastningen i bedre balanse med naturen

Mange gårder er allerede svært teknologiske når deg gjelder innhøsting og behandling, men man kan oppnå mye mer ved å få løpende data om jordforholdene. Gjødsel er en av de største utgiftene for gårder, men også en medvirkende årsak til overgjødsling i innsjøer og hav. Ved hjelp av for eksempel NPK-sensorer (N = nitrogen, P = fosfor, K = kalium) i LoRaWAN-utførelse kan jordbrukeren hente inn jorddata for hele jordet og på den måten finkalibrere gjødselvolumet og «presisjonsgjødsle». Her finnes det et estimert besparelsespotensial på 15–45 %, noe som gjør det enkelt å regne ut fordelene med en slik investering. Det gir også en åpenbar fordel for miljøet. For kjøttbonden kan isteden posisjonssensorer på dyrene kombinert med nivåmålere i fôrbeholdere og vannbeholdere bidra til økt effektivitet.

KB_LoRaWAN_smarta_container_800.jpg

Smarte byer øker servicenivået og reduserer kostnader og utslipp

At søppelbiler slutter å tømme tomme søppeldunker og isteden tømmer der det trengs, er nok blant de mer visuelle fordelene med IoT. I dag kan man enkelt utstyre hver beholder – søppeldunk, glassigloo, beholder for strøsand, beholdere for avfallssortering og alle andre beholdere – med en måler som forteller når det begynner å bli fullt, slik at tømmingen bestilles automatisk. Et annet eksempel på fordelene med IoT er belyste veier der det ikke er mennesker. Med bevegelsessensorer langs lysmastene tennes de ved behov, slik at man sparer mye energi, samtidig som man reduserer lysforurensningen som forstyrrer dyrelivet. Et siste eksempel er energien man kan spare ved å regulere varmen i boliger. I dag kan du øke komforten og likevel redusere energiforbruket ved å la inn- og utvendige temperatursensorer samt en kobling til en værmelding styre oppvarmingen av boligen.

Smarte industrier effektiviserer og reduserer friksjonen i prosessene sine

Med følere i alt som må etterfylles med jevne mellomrom, slipper man nedetid på grunn av tomme beholdere, og det blir også enklere å vurdere materialforbruket. Og siden følerne kan være trådløse og batteridrevne, slipper man den infrastrukturen man vanligvis måtte hatt for å gjøre det samme på en annen måte. Posisjonering er en annen fordel. I stor industri leter man ofte etter ting, og man kaster bort mye unødvendig tid. I filmen ser du hvordan Volvo bruker posisjoneringsfunksjoner for å holde oversikt over mange tusen lastebiler i fabrikkområdet. Det er en av de unike fordelene med teknologien – at man kan posisjonere uten å måtte bruke GPS.

Hvordan kommer man i gang med LoRaWAN?

Du kan for eksempel bestemme deg for hva du vil måle og deretter kontakte Direktronik. Vi hjelper deg med både følere, gateways og den påloggingen du trenger for å få tilgang til dataene dine. LoRaWAN har en viss læringsterskel fordi dataene som samles inn, ofte må visualiseres for at du skal kunne tolke dem. Data i lange lister eller uoversiktlige tabeller gir vanligvis ikke det beslutningsgrunnlaget du ønsker deg. Til dette trenger du en tilpasning. Men maskinvaren du trenger, er begrenset til gateways og sensorer. Gateways plasserer du inne eller ute for å oppnå så god dekning og rekkevidde som mulig. Overlapping er ikke noe problem, tvert imot gir det redundans for følerne, som selv automatisk velger den beste gatewayen. Både gateway og sensorer må registreres i en database/skytjeneste, og det er i den tjenesten du får tilgang til informasjonen og oppretter automatiske tiltak. Generelt er alle LoRaWAN-sensorer kompatible med alle gateways, men for å fungere må de kunne registreres i den ønskede skytjenesten, noe som av og til kan begrense utvalget.

Men det finnes allerede åpne LoRaWAN-nett mange steder, som man enten kan bruke til å koble til sensorer, eller som man kan utvide med egne gateways, slik at det åpne nettet vokser. The Things Network er et eksempel. Det lar deg bruke skytjenesten, men siden du ikke har kontroll over hva andre sensorer kommer til å bruke den samme gatewayen til, får du ikke en like pålitelig tjenesten som hvis du eier og forvalter den selv.

Bildet lånt fra https://www.semtech.com/lora/why-lora

Hvorfor LoRaWAN og ikke Wi-Fi eller 4G?

De forskjellige teknologiene for trådløs dataoverføring oppfyller forskjellige behov. LoRaWAN er det beste valget når lang rekkevidde og maksimal driftstid for batteriet er viktigere enn båndbredde. 868 MHz-båndet har også betydelig bedre forutsetninger for å trenge gjennom materialer, noe som reduserer antall gateways innendørs. Du er heller ikke avhengig av mobilabonnement eller den typen løpende kostnader, og du kan bygge ut dekningsområdet selv. Med et LoRa-nett kan du ikke forvente høyere båndbredde enn 50 kbps, men til gjengjeld får du rekke vidde på flere kilometer med batteridrevne sensorer som gir mange års drift. Naturligvis er Wi-Fi/4G overlegent for strømming av data og alle andre oppgaver der det er behov for kort svartid eller overføring av store datamengder.

Fremtidens drivstoff er tilgjengelig i dag

LoraWAN finnes og brukes allerede nå, men det er også en forutsetning for at fremtidens løsninger som vil styres av kunstig intelligens, skal ha tilstrekkelig med informasjon. For å ta riktige beslutninger kreves det en stadig strøm av data, og LoRaWAN ser ut til å bli den viktigste teknologien, som det anslås kommer til å stå for 43 % av all LPWAN-trafikk (Low Power WAN) allerede i 2023.

Gode råd koster ikke noe ekstra

Benytt deg av vår kunnskap om trådløs kommunikasjon eller innsamling av data, så får du riktig hjelp og kan ta bedre beslutninger. Vi har teknologien og erfaring fra mange installasjoner innen en rekke områder. I tillegg er vi enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700. Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 17.02.2021, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Anmeldelser – redaktør

Produktområder

Vare.nr 20117055
Ethernet, LTE/4G backhaul, enkel montering
3 460 NOK eks. mva
Vare.nr 20117056
Innebygd Wi-Fi og LoRaWAN-antenne
1 490 NOK eks. mva
Vare.nr 20117054
8-kanaler, 3G/4G/Ethernet
10 060 NOK eks. mva
Vare.nr 20104285
LoRaWan Multisensor display Temp. Luftfukt, Rörelse, Ljus
1 820 NOK eks. mva
Vare.nr 20104287
Temperatur & luftfuktighet
764 NOK eks. mva
 
LoRaWAN-sensor for vannlekkasje, med sensorflette for å kunne avdekke lekkasje over større areal. Batteridrift og IP67. Sensoren måler temperatur og luftfuktighet.
1 410 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20109691
Ultrasonic-sensor med akselerometer med tre akser LoRaWAN
1 420 NOK eks. mva
Vare.nr 20109599
Arbetsplatssensor Vit
4 220 NOK eks. mva
Vare.nr 20113572
Modbus RS485 till LoRaWAN
742 NOK eks. mva
 
En smart LoRaWAN® veggbryter for lokal kontroll og fjernkontroll av belysning og annet elektrisk utstyr. Den er tilgjengelig i to standardversjoner med enkel og dobbel bryterfunksjon.
673,20 NOK 792 NOK Listpris eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20110723
Sensorbøye av rotasjonsstøpt polyeten
11 560 NOK eks. mva
Vare.nr 20113701
Temp., luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning, lufttryck
22 330 NOK eks. mva
8 530 NOK eks. mva
Vare.nr 20101966
LoRaWAN måler nivået av nitrogenoksid, NO, i luften
9 050 NOK eks. mva
Vare.nr 20100519
LoRaWAN måler strøm 4–20 mA DC
1 580 NOK eks. mva
Vare.nr 20101960
LoRaWAN med DI, digitala ingång Dry contact
1 050 NOK eks. mva