Meny

Kabel til skyen – og tilbake

Tenk deg en kabel med uendelig rekkevidde. Den digitale skykabelen, som uansett avstand alltid har kontakt med begge ender, og som slipper ut i den ene enden det du mater inn i den andre. Hvordan gjør man det? Er det komplisert? For hvilke data fungerer det?

Direktronik har mange produkter der man «får tilgang til» portene som er utplassert på nettverket eller internett. Såkalte portservere eller device servers, for eksempel for USB og seriellporter. Men de krever at man bruker en driverrutine eller nettportal fra en arbeidsstasjon. Det er sjelden noe problem, og derfor oppfyller denne løsningen de fleste behov. Men ikke alle.

Så hva gjør man hvis man har apparater/maskiner som ikke er vanlige PC-er, og som ikke tillater drivere eller andre installasjoner? Tidligere har de stått ved siden av hverandre med en kort seriell kabel mellom seg, men nå skal den ene flyttes ned i kjelleren. Eller til et datarom et helt annet sted. Man kan naturligvis ta med den andre til det samme stedet, men hvis det ikke er mulig, trenger man den «skykabelen» som lar forbindelsen være som den var, uten at det kreves mange innstillinger eller endringer i apparatene, til tross for at avstanden nå kanskje er mange titalls mil. For slik er det med de gamle apparatene – de kan ikke manipuleres eller endres. Iallfall ikke de vi tenker på i denne artikkelen, og det finnes ganske mange slike trofaste tjenere der ute i den norske industrien. De er ofte så viktige, eller kostbare, for bedriften at de ikke kan byttes ut bare fordi de ikke lenger kan stå ved siden av hverandre, eller har de tilkoblingsmulighetene man ønsker.

Serial tunneling, back to back, eller hvorfor ikke rygg mot rygg, som vi hos Direktronik pleier å kalle den funksjonen som enkelte av de smartere terminalserverne har. Vi har tidligere sett på en annen, liknende funksjon i artikkelen «Speile serielle porter», men der tok vi utgangspunkt i en datakilde som sender samme data til flere mottakere. For eksempel en alarmmelding fra et system, som skal dupliseres og distribueres til flere andre systemer på forskjellige steder. Samtidig. Med «rygg mot rygg» mener vi at to fysiske enheter med en eller flere serielle porter hver konfigureres som hverandres ender i en lenke.

Ved hjelp av innstillinger i de respektive enhetene fester vi porter i den ene til porter i den andre, akkurat som endene på en vanlig kabel. Effekten blir også den samme. Etter rygg mot rygg-konfigurasjonen vil portene som er koblet mot hverandre, oppføre seg som én lang seriell kabel, uavhengig av hvor langt det er til den andre enden.

Selv digitale I/O kan forlenges over IP

Og hva gjør man hvis man har en hendelse, en lukking av en krets, som en alarmport på et ventilasjonsaggregat, varmepumpe eller annet viktig dings, som man vil flytte til et nytt alarmpanel?

Begge behovene har sine klare likhetstrekk, men krever ulike løsninger. Felles for dem er at det som skjer i den ene enden, kommer ut i den andre. I det sistnevnte eksempelet bruker vi, akkurat som i det første, to separate enheter som kobles rygg mot rygg. Men denne gangen er det den digitale inngangens (alarmportens) status som speiles til den andre enden. Det er lett å forstå løsningen hvis man tenker seg at du kobler en alarmknapp i den ene enden og en pære i den andre. Når du trykker på alarmknappen, begynner pæren i den andre enden å lyse, selv om pæren sitter i et alarmpanel et helt annet sted. En transparent forlengelse av selve hendelsen.

Dette er svært effektivt når man vil redusere responstiden ved alarm, og flytte alarmpaneler til et sted som faktisk er bemannet, istedenfor å måtte patruljere flere forskjellige steder. Og hvis du vil legge ut overvåkningen på anbud, er det enklere hvis det er lett å digitalt flytte alarmen fra eksisterende utstyr til en såkalt tjenesteleverandør. Da slipper du store investeringer og å bytte ut utstyr som fungere bare fordi alarminformasjonen ikke kan overføres på en moderne måte.

Ved å koble til smarte, små løsninger på eldre systemer kan vi ofte gi dem de moderne knutepunktene de mangler for å enkelt kunne integreres i en moderne IT-infrastruktur.

Hvis du har spørsmål rundt ulike grensesnitt og hvordan du kan forlenge og konvertere disse, selv over lange avstander uavhengig av hvilke begrensninger de har, kan du kontakte oss. Vi har mer enn 30 års erfaring med datakommunikasjon, og vi er alltid klare for en ny utfordring. I tillegg er det enkelt å få kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 8 52 400 700. Kontakt oss nå.

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

Vare.nr 119-0585
I/OController 8 digitale innganger/8 digitale ut, RS232/485
7 280 NOK eks. mva
 
Seriell til IP. Med DS1100-serien har Tibbo tatt kontroll over nettverkstilkoblede serielle porter til et spennende nytt nivå, og tilbyr PoE, Wi-Fi og selv om du ønsker det,
1 720 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 124-1055
Seriell sniffer + I/O Ninja enbrukerlisens
3 790 NOK eks. mva
Vare.nr 124-0311
2 serielle, 2 Ethernet (modbus/TCP)
7 200 NOK eks. mva
Vare.nr 124-0153
2 x USB 3.0, 1 x Gbps, DIN-montert
6 710 NOK eks. mva
 
Tibbo Project System (TPS) lar deg lage ditt eget unike automasjonsprodukt, klart til bruk i neste prosjekt eller til butikkhyllen. Komplett med emballasje og alt. Skreddersy løsningen din med nøyaktig de funksjonene du faktisk har bruk for og ikke betal for funksjoner du ikke kommer til å bruke.
1 680 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
WebRelay er en brukervennlig og svært allsidig fjernstrømbryter som gir deg tilgang til alarm-/styringsporter via internett. En ekstra interessant egenskap er muligheten for å koble to enheter «rygg-mot-rygg» M2M og på den måten få en transparent forlengelse av en I/O-port eller en alarm via IP.
2 880 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter