Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Naturligvis har også tilkoblingene og overføringsteknologien mellom en videokilde og mottakeren blitt utviklet i takt med TV-apparatene. I dag er HDMI den dominerende tilkoblingen, selv om enkelte mener at Displayport kommer til å ta ledelsen fra 2020. Grunnen til at Displayport vinner frem er den store akseptem for «Alt-Mode», som ble introdusert i 2014 og som tilbyr Displayport gjennom USB C-porten. Det har gitt en fin utveksling gjennom alle USB C-porter som allerede finnes på markedet. HDMI har også tilsvarende funksjonalitet, men ikke med samme ytelse (ennå, bør vi kanskje legge til). Kappløpet fortsetter, og selv om vi ikke kan utpeke den endelige vinneren, er vi overbevist om at også 8K blir passert om noen år.
Versjonsnummeret gir ikke et rettferdig bilde av endringens omfang. Iallfall ikke hvis vi ser på båndbredde og mulig kapasitet i form av oppløsning. Du må være enig i at det virker ganske ulogisk at HDMI 1.4 med 10,2 Gbps båndbredde belønnes med et hopp helt til HDMI 2.0 når båndbredden øker til 18 Gbps, men når den neste tredobles til 48 Gbps, får den navnet HDMI 2.1?
Fra et erfaringsperspektiv er det flere parametre man må holde oversikt over enn antall piksler – ikke minst hvordan de styres for å levere optimale kontraster. Den nye metoden for det kalles HDR, High Dynamic Range, og kom i trinnet mellom 1.4 og 2.0. Grovt forklart tilbyr ikke HDMI 2.1 ny og grensesprengende teknologi, men snarere massive forbedringer av det som kom i 2.0, og derfor kan man likevel begrunne versjonstallet.
Det er iallfall målet. Å gi et så naturtro bilde som mulig at du kan forveksle TV-skjermen med et åpent vindu mot samme utsikt. Eller kanskje enda bedre. Å formidle det drømmeaktige bildet som du forsøker å oppnå med «bildeforbedringsfunksjonen» på telefonen din før du publiserer det på Instagram. For å oppnå dette må man optimalisere kontrastene i bildet, og det kan man gjøre med «Dynamic HDR», som nå introduseres for 8K i HDMI 2.1, som er en solid forbedring fra «Static HDR» som kom med HDMI 2.0. Fordelen med «dynamic» er at optimaliseringen gjøres per scene og ikke som et gjennomsnitt for hele filmen. Bildets finkornethet kombinert med de naturtro kontrastene gir en forbløffende mye bedre opplevelse.
Spillkonsoller stiller ekstreme krav til grafikkprosessoren, og for å kunne rette kapasiteten mot den delen av bildet som krever mest der og da, har VRR blitt utviklet. Istedenfor å oppdatere hele bildet (alle piksler), oppdateres pikslene nå i den takten videokilden krever det. Man sparer altså prosessorkapasitet ved å slippe å beregne endringer som brukeren uansett ikke ser.
Til denne kategorien av forbedringer sorterer vi også «Quick Frame Transport», eller QFT. Dette handler om å redusere tiden fra en knapp trykkes på spillkonsollen til presentasjonen endres på skjermen. Det er mange variabler i denne likningen, og de fleste handler ikke om selve HDMI-grensesnittet, men om kapasiteten i det aktive utstyret. Men HDMI 2.1 forsøker å skille seg ut ved hjelp av QFT for å redusere tiden for selve dataoverføringen gjennom kabelen, slik at det bidrar til kortere responstid.
Ytterligere noen funksjoner med fokus på spillmarkedet forventes i den nye HDMI-standarden. For en fortsatt tydelig, men litt mer omfattende listen, anbefaler vi Q&A-delen hos HDMI-organisasjonen
Heldigvis er HDI 2.1 bakoverkopatibel med tidligere versjoner av HDMI, slik at du slipper å bytte ut alt utstyret samtidig. Men det kreves en komplett kjede av HDMI 2.1-utstyr, inkludert kabler, for å kunne nyte fruktene av den nyeste standarden.
Det er fortsatt få 8K-filmer i utvalget, men man regner med at dette endrer seg med OL i Tokyo i 2020, der det japanske TV-selskapet NHK har kunngjort at de skal levere TV-sendingene i 8K.
Vil du vite mer om HDMI, hvordan du den kan forlenges med kobber, fiber eller trådløst, eller vi du snakke om andre utfordringer du har med videodistribusjon? Kontakt oss allerede i dag, våre råd koster ikke noe ekstra, de inngår i prisen. Dessuten er vi lette å nå på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.
Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet
Profesjonelt tilbehør for å distribuere, forlenge og integrere AV i bygnings- og IP-nett.