Meny

Forskjeller mellom SFP, SFP+, SFP28, QSFP+, QSFP28 og QSFP-DD

SFP, SFP+, SFP28, QSFP+, QSFP28 og QSFP-DD er forskjellige typer av fiberoptiske moduler (transceivers), men likheten i navn og utfordringene med å assosiere navnet til en bestemt funksjon eller hastighet gjør det vanskelig å vite hvilke som kan kobles sammen. Hvis du ikke arbeider i datasenteret hver dag, kan du ha bruk for denne oversikten, slik at du raskt kan orientere deg blant optiske moduler og forstå hvor de passer og hvordan de henger sammen.

La oss ta et skritt tilbake for å få perspektiv og forståelse for hvorfor vi trenger å skrive en artikkel om optiske moduler. Tidligere hadde alle switcher faste fiberporter. Du måtte på forhånd finne ut hvilken kombinasjon av både kontakter, ytelse og antall porter enheten skulle utstyres med, og deretter måtte du vente på det ferdige produktet. Det førte til mange artikkelnumre, der det bare var små detaljer som skilte mellom dem. Det er naturligvis distributørens lager-mareritt, og det fører også til lange leveringstider for deg som kunde. I tillegg har det lang fra den fleksibiliteten vi kan tilby i dag. Hvis du kjøpte en switch med 24 porter, halvparten fiber og halvparten kobber, og senere fant ut at du trengte en annen fordeling, måtte du bestille en ny!

KB_optiska moduler_ES3528-WDM.jpg

Alt var ikke bedre før

Nå bestiller du en tom switch som du utstyrer med de modulene du ønsker. Fiber og kobber kan kombineres helt problemfritt, og hele konfigurasjonen kan endres på et øyeblikk. I tillegg kan alle modulene byttes ut under drift, såkalt hot-pluggable. Den eneste ulempen er muligens at du ikke har det samme utvalget av kontakter. Du må nøye deg med LC og MPO samt enkelte modeller med SC og muligens ytterligere en ny variant som er på vei inn – CS. Men på den andre siden får du et mer homogent kabelnett. Som med så mange andre ting var det faktisk ikke bedre før.

Introduksjon til optiske moduler

Vi får ofte spørsmål om forskjeller mellom forskjellige typer moduler. Er QSFP+ kompatibel med QSFP28? Kan man bruke en SFP28 i et SFP+-uttak? Er det SFP-en eller switchen som bestemmer hastigheten?

KB_optiska moduler_tabell.jpg

Før vi besvarer de vanligste spørsmålene, må vi først beskrive de forskjellige typene:

SFP – opptil 4 Gbps

Forkortelsen står for Small Form-factor Pluggable (SFP), og dette er en mer moderne variant av den opprinnelige GigaBit Interface Converter (GBIC). SFP-en er omtrent halvparten så stor som en GBIC, slik at den tilbyr flere porter på samme flate. Siden 19" racket gir 48 cm maksimal bredde på utstyret, er modulens størrelse avgjørende for hvor mange porter man får plass til i én enhet. SFP-en støtter hastigheter fra 100 Mbps til 4 Gbps. SFP er også tilgjengelig med RJ45 for kobberkabel. Det gir deg full frihet til å kombinere kobber og fiber slik du selv ønsker.

SFP+ (AOC/DAC) – opptil 10 Gbps

Plusstegnet etter SFP forteller at dette er en modul med nøyaktig samme fysiske mål som modellen uten plusstegnet, og at dette er en forbedret versjon av SFP. Den støtter 8 Gbps Fiber Channel samt 10G Ethernet. Også SFP+ kan leveres med RJ45 kobbertilkobling, enkelte kun for 10 Gbps, mens andre støtter hele registeret fra 100 Mbps. Dette er en god løsning når du vil integrere eldre infrastruktur i moderne arkitektur. Med SFP+ introduseres også en direkte tilkobling mellom to SFP+-porter uten fiberpatchkabel mellom. Disse kalles Active Optical Cable (AOC) eller Direct Attach Cable (DAC), og de er et både prisgunstig og energibesparende alternativ ved korte avstander (opptil ca. 10 m) mellom utstyr i for eksempel et rack. Av disse to typene er AOC å foretrekke, først og fremst på grunn av den forholdsvis lave feilfrekvensen.

SFP28 – opptil 25 Gbps

SFP28 er en forbedret versjon av SFP+, og også denne har de samme fysiske målene som SFP og SFP+. SFP28 klarer 25 Gbps, men her har man tenkt ett skritt videre og skapt en skalerbar plattform for å kunne tilby trinnvis oppgradering, 10<->25<->40<->100 Gbps, og for å tillate at for eksempel en switch på 25 Gbps kan kobles til en switch på 100 Gbps ved å bruke fire porter på switchen på 25 Gbps. Takket være sin fysiske likhet med SFP+ og kompatibilitet med 10 Gbps, kan man bruke en SFP28 for 10 Gbps istedenfor SFP+. Det er ikke så mange grunner til å gjøre det, siden SFP28 koster mer og i utgangspunktet er ment for 25 Gbps. Men hvis du vet at en ny 25 Gbps switch er på vei inn, mens du fortsatt bruker den gamle switchen på 10 Gbps og må kjøpe inn flere moduler. Da er det smartere å kjøpe SFP28 til SFP+-portene, slik at du kan bruke dem i den nye switchen senere.

QSFP+ – opptil 40 Gbps

Q som i Quad, altså fire SFP+ og dermed det samme som 40 Gbps, men også i ny størrelse. QSFP+ er omtrent dobbelt så stor som en SFP+. Men siden en QSFP+ egentlig består av fire separate SFP+ men i samme kabinett, kan en QSFP+ 40 Gbps-port ofte brukes som fire separate 10 Gbps til fire separate switcher, hvis man ønsker det (støtten for dette varierer fra switch til switch). Dette ved hjelp av en såkalt fan-out-kabel eller blekksprutkabel med en QSFP+ i den ene enden og fire SFP+ i den andre.

QSFP28 – opptil 100 Gbps

QSFP28 har samme størrelse som QSFP+, men er utviklet for 100 Gbps. Den finnes i flere forskjellige versjoner for enten 4 x 25 Gbps, som er standardvarianten, men også for de mer uvanlige 2 x 50 Gbps eller 1 x 100 G. Her kan ikke den samme modulen brukes til alle multipler på 25 Gbps, men det er maskinvaren/modulasjonsmetoden som bestemmer den aktuelle fordelingen. Derfor må også den andre enden være av samme type for at lenken skal fungere.

QSFP-DD – opptil 400 Gbps

QSFP-DD består, som mange andre høyhastighetsmoduler, av flere kanaler som enten kan brukes separat eller slås sammen til én lenke. I dette tilfellet er det multipler på 50 Gbps som i åtte separate kanaler danner en lenke på hele 400 Gbps eller flere på 50 Gbps hver. Modulasjonsmetoden CWDM-4 gjør QSFP-DD kompatibel med 2 x 50-konfigurasjonen av QSFP28. Fysisk har den samme mål som QSFP+ og QSFP28, og hvis switchen støtter hastigheten, kan DD-modulen hanskes med alle hastigheter opptil 400 Gbps.

Så hvilke moduler kan jeg kombinere?

Nå skal vi presentere de vanligste fibermodulene, og derfor må vi se litt nærmere på kompatibilitet. For det første har vi to fysiske størrelser – modulene med «Q» i navnet, og modulene uten. Naturligvis kan man ikke koble en stor Q-modul i en switch som er utviklet for mindre SFP eller SFP+, og heller ikke omvendt. En SFP eller SFP+ kan ikke brukes i en switch for Q-moduler, hvis man ikke bruker en separat adapter.

I tillegg til den fysiske størrelsen, er det en annen parameter som bestemmer hva som passer sammen, nemlig modulasjonsmetoden. For eksempel kan en QSFP+ via en såkalt fan-out- eller break-out-kabel konverteres til fire SFP+ og på den måten gjøres kompatibel, selv om modulene har forskjellig størrelse. Det er mulig fordi de bruker samme modulasjonsmetode.

SFP møter SFP+

To forskjellige hastigheter, 1 Gbps (SFP) og 10 Gbps (SFP+), men samme fysiske størrelse. Vanligvis kan en 1 Gbps SFP fungere i utstyr som er ment for SFP+ og 10 Gbps, forutsatt at utstyret støtter 1 Gbps, noe mye utstyr gjør. Også omvendt, å bruke en SFP+ 10 Gbps modul i utstyr utviklet for 1 Gbps, er vanligvis mulig ved å stille om hastigheten i switchen. Samtidig er det mange eksempler på avvik der enkelte SFP+ fungerer best i 8–11 Gbps, og enkelte switcher støtter bare én hastighet. Det finnes ingen standard som krever at verken switch eller optisk modul skal klare dette, og derfor kan du heller ikke ta for gitt at det fungerer, selv om det ofte gjør det.

SFP+ møter SFP28

Igjen to forskjellige hastigheter, 10 Gbps (SFP+) og 25 Gbps (SFP28), men samme fysiske størrelse. Dette møtet bærer frukter på samme måte som SFP og SFP+, når modulene i all hovedsak er like, men har forskjellig hastighet. Forutsatt at switchen støtter begge hastighetene, er modulene vanligvis kompatible med hverandre.

SFP28 møter QSFP28

Til tross for likhetene i navnet, varierer disse i størrelse, men de har felles teknologi. SFP28 har én 25 Gbps kanal, mens QSFP28 har fire. På grunn av størrelsen kan du aldri koble en QSFP28 i en port som er ment for SFP28, eller omvendt. Likevel kan to switcher kobles til hverandre, men da ved hjelp av en break-out-kabel som består av én QSFP28-kontakt og fire SFP28-kontakter. Som vanlig kreves det at switchen støtter den lavere hastigheten.

QSFP28 møter QSFP-DD

QSFP-DD består av åtte 50 Gbps kanaler, og selv om den har samme mål som andre Q-moduler og deler modulasjonsmetode (CWDM-4) med QSFP28, passer QSFP28 med QSFP-DD bare i 2 x 50 Gbps-versjonen av QSFP28. Men med denne begrensningen kan du koble sammen en QSDP-DD og en QSFP28-switch ved hjelp av break-out-kabel.

Husk at du kan kontakte oss på chat, e-post og telefon: +46 8 52 400 700. Vi er eksperter på fiberoptiske moduler, kabler og alt annet du trenger å vite for å lykkes med installasjonen. I tillegg er det enkelt å få kontakt med oss, og vi svarer umiddelbart.

Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 30.03.2020, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
Trenger du lengre avstander enn det QSFP28-optikken tilbyr, eller har du for høy demping over den tiltenkte strekningen? Med denne enheten kan du regenerere signalet, og på den måten slipper du problematikken med å ikke nå frem. Sett enheten halvveis, så slipper du å bekymre deg for ustabilitet. Enheten støtter 3R (retiming, reshaping og regeneration), og den kan håndtere to lenker per kort.
14 800 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
135 NOK eks. mva
 
Test og kvalifiser fibermoduler fra 100 Mbps til 100 Gbps med iBERT X1 for kvalitetssikring og evaluering av QSFP28, QSFP og vanlig SFP. Denne kompakte testeren kobles til USB-porten, og i tillegg til BERT gir den også alt DDMI-innhold og serienummer, og den har innebygd firekanalers effektmåler for full analyse av fibermodulen.
65 350 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter