Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
La oss først definere arenaen. Vi snakker altså om datanett, Ethernet, og formålet med skjermet kabel. Generelt kan man si at skjermen i en nettverkskabel har til oppgave å beskytte datasignalene innenfor skjermen. For kabelen til eksempelvis en el-motor er formålet som oftest det motsatte, dvs. å beskytte utstyret utenfor skjermen.
Skjermet kabel til datanett tilbyr i hovedsak to nivåer av skjerming; felles skjerm og parvis skjerm. Det har forekommet en variant der skjermen omfatter to par, en såkalt twisted quad, men den later ikke til å være etterspurt lenger.
Den felles skjermen forekommer enten som en tynn viklet, plastfôret aluminiumsfolie, eller en flettet strømpe av fortinnet kopper. Iblant er det både flette og folie. At man har forskjellig og iblant doble skyldes at de bidrar til skjermingen med sine ulike egenskaper. Folien vinner på at den dekker lederne innenfor 100 %, mens strømpen som er vevd bare tilbyr ca. 70 % dekning. Strømpen, derimot, inneholder kopper med bedre ledningsevne enn aluminium og den består også av mer masse per meter, noe som gir lavere motstand når forstyrrelser skal avledes. Dessuten bidrar strømpen til kabelens styrke og holdfasthet, i kontrast til den mer skjøre folien som kan sprekke med tiden. Samtidig øker vekten og diameteren på kabelen, noe som påvirker kompleksiteten for installatøren. Som dere ser, kan man sikker diskutere detaljene lenge, men til slutt lander man trolig på de lokale forutsetningene og økonomi.
Den parvise skjermingen er alltid en folie og har som nevnt til formål å redusere forstyrrelser mellom parene, såkalt Cross Talk. Jo høyere frekvens (les datahastighet), desto mindre er marginene, og risikoen for overføringsfeil øker med stigende hastighet, men blir påtagelig først over 10 Gbps. Folien er også mer effektiv som skjerm nettopp for høye frekvenser, i tillegg både lettere og tynnere enn fletten.
De fleste innser at uskjermet er enklere å installere og at det kan medføre lavere kostnader, men færre tenker på at alternativet med skjermet kabel utgjør en potensiell feilkilde ettersom man gjennom skjermen lett risikerer å sette sammen alt utstyr galvanisk. I en leilighet i flere etasjer eller områder med mange bygninger har man gjerne ulike sikringsskap, hvert med sin egen jording. Den potensialforskjellen som kan finnes her vil bli utjevnet ved hjelp av skjermen i kabelen, noe som forårsaker jordstrømmer. Dette fenomenet kan gi forstyrrelser og feil i dataoverføringen det er vanskelig å diagnostisere.
• Enklere å gjøre det riktig
• Lavere kostnader, både materialer og installering
• Består kravene opp til 10Gbps i "normalt" kontormiljø
• Slipper alle risikoer med jordstrømmer og den komplekse installasjonen med skjermet
Et korrekt utført skjermet nett har bedre forutsetninger for å greie både høye overføringshastigheter og kommende forstyrrelser. For å forsvare den høyere prisen og den økte kompleksiteten ved installering samt risikoene som er nevnt over, bør skjermet brukes bare der man kan forutse et ekstra ugunstig miljø. Men hva er det? Tung industri som støperier, metallindustri og massefabrikker har ofte svært kraftige elektriske prosesser og er opplagte kandidater for skjermet kabelnett. Andre steder der du bør overveie skjermet er i heissjakt, og da spesielt i nærhet av heismotoren. Et tips er å foreta en kontinuitetsmåling med et sertifiseringsverktøy for datanett over et døgn eller deromkring, og så på en antatt utsatt forbindelse prøve både skjermet og uskjermet kabel og evaluere resultatet. En kabel med individuelt skjermede par er også en forutsetning for å greie yteevnekravene for 40 Gbps Cat8-nett.
• Greier høyeste yteevne, over 10 Gbps
• Beste immunitet mot forstyrrelser utenfra og mellom par i kabelen
• Mer solid kabel
• Lettere å bygge fremtidssikkert
Den er dessverre ikke nok bare å tenke på den, man må gjøre det riktig også. Regelen er enkel. Skjermen må kun tilkoples bygningens jord på ett enkelt sted, men dette er lettere sagt enn gjort i praksis. Et nettverk rekker å se mange ulike installatører i sin levetid, og risikoen er derfor stor for at disiplinen med skjermingen svekkes med tiden, og til slutt har du et nettverk med mange ulike jordplan koplet sammen.
Flere av dere har sikkert hørt at man «kun skal tilkople skjermen i den ene enden», men mange misforstår hva man egentlig mener med det og lar ganske enkelt være å kople skjermstrømpen eller filien til RJ45-uttaket i den ene enden. Ordene som mangler her er «til jor». Man skal bare kopleskjermen til jord i den ene enden, skal det være. Standarden for skjermet nett krever nemlig at skjermen er intakt i hele "Channel Link", dvs. all kabel, fra svitsjport til nettverkskort inklusive patchkabler. Konsekvensen av det er at du må forvisse deg om at det ikke er en galvanisk kopling mellom det skjermede hylsteret i nettverkskortets RJ45-uttak og jordplanet i bygningen, for ellers vil du ikke lykkes med å oppnå jording bare i den ene enden.
Et eller annet sted i kjøpsbeslutningen kommer prisen inn i bildet. Man bør være klar over at et skjermet nett ikke bare innebærer skjermet kabel, men at hele forbindelsen må skjermes, fra stikkontakt til patchpaneler og all tikoplingskabling. Maskinvarekostnaden blir selvfølgeig høyere, regn med opp til dobbel pris. Men ikke glem at også monteringen tar mer tid og er mer komplisert, noe som også må legges inn i totalsummen.
Det er lett å begynne å like uskjermet, eller hva? Med det uskjermede nettet slipper du hele kompleksiteten, og ettersom et kontor- eller hjemmenettverk vanligvis ikke er utsatt for den typen forstyrrelser som motiverer skjerming på grunn av ytre omstendigheter, anbefaler vi derfor uskjermet til alle vanlige kontormiljøer opp til 10 Gbps
Vil du vite mer om kabelnett, test og sertifisering eller diskutere noen utfordringer du har? Kontakt oss allerede i dag, våre råd koster ikke noe ektra, de inngår i prisen. Dessuten er vi lette å nå på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.
Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet