Meny

Slik forlenger du nettverket med fiber

Fiber er enkelt. Fiber er rimelig. Alle kan. Det er på tide å slå hull på gamle forestillinger om det motsatte. Slik gjør du det, og dette trenger du for å forlenge nettverket med fiber.

Når man snakker om å forlenge nettverket med fiber, tar man vanligvis utgangspunkt i at «nettverket» er basert på kobberkabel, og at fiberen først skal konverteres fra kobber til fiber, og deretter tilbake igjen. Det spiller ingen rolle om det er et nytt bygg på campus eller en campinghytte som skal kobles til, metoden er den samme. Vi har snakket om forlengelse av fiber tidligere i artikkelen Flytte fiberen, men da med utgangspunkt i bredbåndskontakten på veggen hjemme og hvordan man kan flytte den til et bedre sted i huset. Nå handler det isteden om fiber som forlengelse av kobbernettet.

Det er egentlig ingen større forskjell på å flytte en fiberkontakt og å forlenge et kobbernett. Vi kobler bare til den aktive komponenten som konverterer mellom fiber og kobber i begge ender. Så lang henger alle med, men deretter bruker spørsmålene å komme. For det finnes jo så mange forskjellige typer fiber, kontakter, hastigheter og andre varianter, og det gjør brukerne usikre.

förlänga_du_bestämmer_600.jpg

Det er enklere når du kan bestemme selv

En stor fordel når du skal forlenge kobbernettet, er at det er du som bestemmer over begge fiberendene. Når det gjelder det fiberbaserte bredbåndet, har du en ukjent innkommende fiber i huset, som du først må identifisere før du kan finne ut hvilket materiale som passer. Selv om det vanligvis er samme type, kan du ikke være sikker, og vi kan bare gjette hvis vi ikke først har en dypere diskusjon, og av og til ser bilder av installasjonen og komponentene. Når du selv bestemmer over fiberen, blir valget mye enklere.

förlänga_simplex_duplex_600.jpg

Singlemode og duplex

Singlemode er den definitivt vanligste typen, og den mest fremtidssikre, men egentlig kan du velge type helt fritt, så lenge du tilpasser de aktive konverterne etter den typen du har. Multimode, som er den andre typen, passer best til kortere kabelstrekk og gjerne i datasentermiljøer, siden det er rimeligere å produsere de aktive modulene for denne typen fiber. Med duplex mener man én kabel med to ledere, sammenlignet med simplex som bare har én. Fordelen med å velge duplex er at de aktive konverterne kan være helt identiske i begge ender. Hvis du velger simplex-fiber, har du samtidig valgt at data må sendes på forskjellige bølgelengder for å kunne gå i begge retninger i samme leder. Det gjør at fiber/kobberkonvertere må være litt forskjellige for hver ende. Hvis signalene sendes på samme leder med forskjellige bølgelengder, må den sendende sidens bølgelengde være mottakerens i den andre enden. Det er derfor du ofte ser TX1310/RX1550 og TX1550/RX1310, som er to vanlige bølgelengdekombinasjoner når du bruker simplex-fiber. Gjør livet litt enklere, og velg duplex hvis du ikke trenger noe annet.

Spiller det noen rolle hvilke kontakter jeg velger?

Nei, ikke i det hele tatt. I dag er LC-kontakten den vanligste. Vi anbefaler den, siden utvalget av kabler og utstyr helt klart er størst. Det eneste som er viktig med valget av kontakt, er at du bruker den samme typen i hele fiberlenken. Det finnes konverteringskontakter og kabler, men hvorfor ta seg bryet med det? Hvis du har en eksisterende fiberkabel med avvikende kontakter, er det naturligvis smart å bruke den, og da finnes det naturligvis en løsning.

Hva med hastigheten?

Hvis vi kan generalisere litt, er det bare hvis du ser for deg hastigheter over 10 Gbps at du trenger å tenke det om en ekstra gang, for da begynner kostnaden for de aktive delene å hope seg opp. Men for de fleste gir 1 Gbps rikelig kapasitet både nå og i fremtiden. Husk også at når det gjelder de aktive komponentene og den automatiske tilpasningen til ulike hastigheter, såkalt auto-sense, støttes på kobbersiden, men sjelden på fibersiden.

Mediakonvertere – slik blir kobber til fiber

En mediakonverter er en vanlig switch, men den har bare to porter. Det finnes rackmonterte varianter som tilsynelatende har flere porter, men det er bare flere enkelt-konvertere som er montert ved siden av hverandre. Den forekommer vanligvis som konverter mellom fiber og kobber, men kan også brukes mellom ulike fibertyper. Til tross for at funksjonen er relativt ukomplisert, har vi mer enn hundre forskjellige varianter bare i Direktroniks sortiment. Det finnes en rekke forskjellige bruksområder, og dette er noen av de unike egenskapene:

Montering

  • Frittstående
  • Rack
  • DIN-skinne

Strømforsyning

  • Vanlig stikkontakt via frittstående strømadapter
  • Innebygd strømforsyning
  • Likespenning, som 12 V, 24 V, 48 V
  • Power Over Ethernet

Hastigheter

  • 100 Mbps
  • 1 Gbps
  • 10 Gbps
  • 10/100/1000 auto-sense

Fibertilkobling

  • Utskiftbare SFP-moduler (LC eller SC)
  • Faste fiberporter (ST, SC, LC med flere)

Naturligvis blir det mange forskjellige produkter når alle disse funksjonene og egenskapene tilbys i forskjellige kombinasjoner, men den «vanlige» brukeren velger:

förlänga_standardval_800.jpg

Oppsummering – dette trenger du

Vi har forsøkt å redusere utvalget for å gjøre komponentene i en standardinstallasjon godt synlige og enkle å bestille. Hvis du bruker komponentene vi beskriver, får du en pålitelig og helt transparent forlengelse av nettverket med fiber, som tåler avstander på opptil mange kilometer og gir 1 Gbps hastighet. förlänga_nätverket med fiber_illustration_800.jpg

2 stk Mediakonvertere

2 stk. SFP-moduler, duplex 1 Gbps (velg MSA under: Velg konfigurasjon)

2 stk. Nettverkskabler (velg egnet lengde)

2 stk Fiberpatchkabler (velg egnet lengde)

1 stk Fiber utendørskabel (velg egnet lengde)

2 stk. Veggboks (for terminering av fiber)

2 stk. Kontaktplate (tilbehør til boksen)

2 stk. Skjøtestykker (tilbehør til boksen)

Hvis du trenger mer informasjon om hvordan man forlenger og kobler sammen nettverk, kan du kontakte oss. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 04.06.2020, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

 

 
Nå presenterer vi Direktroniks egen fiberomformer med full fleksibilitet! Konverteren har vanlig auto-sense 10/100/1000TX på kobbertilkoblingen (RJ45), men klarer også både 100/1000Base-FX over fibertilkoblingen. Nå slipper du å tenke på å bytte enheten ved migrering til Gigabit. Eller hvis du for eksempel har flere fiberoppkoblinger med forskjellig hastighet på fiberen. Du slipper også å holde oversikt over flere forskjellige modeller av konvertere i nettet ditt, og du kan trygt bruke én modell for formålet. Enheten finnes med ekstrautstyret Power over Ethernet, slik at du også kan velge å strømforsyne påfølgende utstyr gjennom konverteren via PoE IEEE 802.3af/at. Enheten klarer 16K jumboframes, og derfor passer den også for deg som arbeider med 4K videostrømmer.
865 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Forskjellige typer endeutstyr er nå mer enn noensinne tilgjengelig med SFP/SFP+-formatet som tilkoblingsmulighet. Da blir bruksområdene stadig flere, samtidig som både fibertyper, datastrømmer og protokoller kan variere. Resultatet er at nett, lenker og protokoller integreres stadig mer i hverandre, noe som gjør at behovet for multifunksjonelle omformere øker. Til dette kan vi bruke produkter fra Fiberplex. Enheten hjelper deg til å transportere det du vil, når du vil og slik du vil.
10 480 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En SFP (small form-factor pluggable optical transceiver) Gigabit LX som gir Gigabit-hastighet opp til 20km på singlemode-fiber.
359 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Den første virkelig gjennomtenkte hakefrie Cat6 patchkabelen på markedet hittil. En tynn, støpt plastbue med flenser på begge sider av festet sørger for at minimal kraft trengs for å løsne kontakten. Samtidig utgjør flensene den støtten plastuben trenger for å ikke skli av festet når kabelen trekkes bakveien på trange steder og kabelvaser.
51,30 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
I motsetning til multimode har en singlemodefiber bare én spredningsmodus, én bølgelengde av lys i fiberkjernen. Det betyr at det ikke er forstyrrelser eller overlapping mellom de ulike bølgelengdene som lyset stoppes av ved overføring av data over lange avstander.
75,20 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Robust/solid fiberkabel med kun 7,0 mm i utvendig diameter. Breakoutdelen har en armering rundt fiberparene som gjør kablingen ekstra solid ved installering. For både innendørs og utendørs bruk.
304 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Ferdig terminert innendørs-/utendørskabel LC-LC for ekstra holdbarhet. Et godt valg når du trenger en robust fiberkabel for installasjoner for legging i bakken utendørs eller gjennom vegger/gulv innendørs.
2 430 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Det prisgunstige fire-i-ett OTDR-instrumentet inneholder også en feilsøker, effektmåler og lyskilde. Et svært kompakt multimeter for fiberinstallatøren, som ikke bare erstatter fire instrumenter, men også byr på lagring og rapportering via programvare. Solid skjerm, beskyttende veske og rask oppstart gjør dette til det perfekte verktøyet for de fleste oppgaver ute i felt.
7 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1142
Fiber Checker – SM og MM
2 600 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 820 NOK eks. mva
Vare.nr 20101136
Singlemode og multimode
8 700 NOK eks. mva
Vare.nr 104-0029
Kablage skydd för utomhusbruk vattentät
19,70 NOK eks. mva
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakter til fiberkabel, er det hovedsakelig to kvaliteter på markedet.
50,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakter til fiberkabel, er det hovedsakelig to kvaliteter på markedet.
84,30 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakt finnes det på markedet i hovedsak to kvaliteter. Vi har valgt å kun tilby den mer eksklusive og betydelig stivere Zirconia i alle adaptere for både multimode og singlemode.
25,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Konverter kabelen enkelt til det du ønsker. Nå tilbyr vi et stort sortiment av Hybrid-adaptere som enkelt konverterer til det du ønsker. SC-kontakten blir raskt til en LC-, ST-, MU- eller FC-kontakt. Fungerer for både MM og SM.
13,80 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter