Meny

Flytte fiberen – ikke noe å være redd for

Mange forteller om lite gjennomtenkt plassering av innkommende fiber ved installasjon av fiberbasert bredbånd. Vi er enige. Det ser ofte ikke ut som om det er kundens behov som styrer hvor i hjemmet fibertermineringen havner. Til installatørens forsvar må man også nevne at de ofte er underleverandør med fastpris per uttak, og at de får tydelige instrukser fra netteieren. Men det er helt unødvendig å gå og irritere seg over noe så enkelt som en teit plassering av bredbåndsuttaket når det er så enkelt å gjøre noe med det. Ikke er det spesielt kostbart heller. Her får du noen tips som kanskje kan få deg i gang.

Fiberen er ikke farlig. Eller, jo – den er faktisk litt farlig. Men ikke så farlig at du ikke bør håndtere den. Det finnes tre «Big no! no!» som du må være klar over:

1. Ikke se rett inn i en fiberkabel eller fiberkontakt

laseradvarsel

De fleste fiberproduktene i bredbåndsnettet er av laserklasse 1 og relativt ufarlige ved kort og utilsiktet eksponering. Men, som for så mye annet vi forbruker, må man være forsiktig også her. Det er lurt å gjøre det til en vane å ikke se på laseren i fiberutstyret med det blotte øye. I tillegg er laseren litt vanskelig. Lyset er usynlig, og derfor kan du ikke finne ut om den er aktiv eller ikke hvis du ikke bruker instrumenter. 

2. Ikke ta på enden av fiberkabelens kontakt

ikke pirk på fiberen

Hvis du lurer på hvordan smuss kan påvirke fiberkontaktene, kan du legge fingrene dine på et brilleglass. Du får det samme resultatet på fiberkontakten. Hvis du trykker på den ytterste spissen med fingeren, blir overflaten umiddelbart skitten, og fiberen får betydelig dårligere effekt, noe som kan føre til at data ikke lenger når fram til deg. Skitten fiber kan enkelt rengjøres med riktig tilbehør.

3. Ikke bøy fiberkabelen mye

Lyset liker ikke å bli bøyd, det vil helst fortsette rett fram. For kraftig bøy fører til at lyset brytes og flyr ut gjennom glasskjernen, slik at lysmengden som når fram til mottakeren, blir lavere, og da er det ikke sikkert at mottakeren klarer å tolke innholdet. Bruk en snusboks som tommelfingerregel. Ikke bøy fiberen mer enn at en snusboks får plass i bøyen.

Hvis du ikke har begynt å skjelve av frykt, er du klar for neste trinn.

Gratulerer! Nå fortsetter vi. Din installasjon kan naturligvis være oppbygd på mange forskjellige måter, men rent skjematisk fungerer dette bildet greit. 

Fiberinstallasjon

Enkelt forklart handler det om lys som forvandles til elektrisitet. Dette gjøres i en mediakonverter. Før fiberen kobles til mediakonverteren, blir den ofte terminert i en fiberboks. Fiberen som kommer inn (fra gaten) er svært tynn, og den har i utgangspunktet ikke kontakt. På denne kabelen sveises en kort stubb med en kontakt, en såkalt fiberhale. Til denne prosessen kreves noen ekstra meter med fiberkabel, slik at man får albuerom til å kunne arbeide med sveisingen. Det er denne lengden man samler i fiberboksen. Fiberboksen fungerer også som overgang til en fiberkabel med litt grovere isolasjon. Den er enklere å håndtere, og den kobler fiberboksen til mediakonverteren.

I et eksempel fra virkeligheten kan det se slik ut. 

installasjon fiber bredbånd

Her har mediakonverteren en liten ekstra boks til venstre. Den har ingen annen funksjon enn å få installasjonen til å se penere ut, beskytte kabelen og oppbevare overskuddskabelen. 

flytte fiberen

Den lille fiberboksen pleier ikke å skape problemer der den sitter, og du trenger vanligvis ikke å flytte den. Det de fleste velger å gjøre, er å plassere mediakonverteren der man har annet nettverksutstyr, for eksempel Wi-Fi-ruteren og kanskje en ekstra switch. 

villapatch

Løsningen heter villapatch og er en fiberkabel med grovere isolasjon (4 mm). Den er litt mer slitesterk, og den gjør at du slipper å legge den i et ekstra kabelrør. Hvis du er litt forsiktig, kan du fint spikre opp kabelen med vanlige kabelklips. Villapatchen leveres med enten SC- eller LC-kontakter. Modellen med kombinasjonen SC i den ene enden og LC i den andre er den vanligste. LC inn i mediakonverteren, og SC i fiberboksen. Men det finnes naturligvis unntak.

Hvis du skal flytte uttaket litt lengre, er det vanskelig å vurdere den nøyaktige lengden på kabelen. Derfor kan det være praktisk med en ekstra fiberboks der du får plass til eventuelt overskudd.

veggboks fiber

Hvis du ikke finner en villapatch i den lengden du ønsker, kan du naturligvis bestille en kabel i nøyaktig den lengden du trenger. Det blir litt dyrere enn å kjøpe en standardlengde, og det tar noen dager ekstra før du får å den, men på den andre siden kan det hende du ikke trenger en ekstra fiberboks, slik at du får en helt skreddersydd installasjon.

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål om fibernett eller leter etter noe du ikke finner. Vi får stadig inn nye produkter, og kanskje er det nettopp det du er ute etter som er på vei inn på lager. 

PS. Før du begynner kan det være lurt å spørre netteieren om de har noen innvendinger. DS

Produktområder

 
Tilkobingskabel hvit for villa. Tilkoblingskabelen utgjøres av en fiber ( Simplex). G657 for mindre bøyeradius. LSZH
112 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Tilkobingskabel hvit for villa. Tilkoblingskabelen utgjøres av en fiber ( Simplex). G657 for mindre bøyeradius. LSZH
84,10 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
At støv og smuss på fiberens finpolerte glassoverflate hindrer lyset fra å passere burde være lett å forstå. Likevel har mange ikke disse små, enkle og billige pusseverktøyene, eller de glemmer å bruke dem.
731 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En mer slitesterk variant av en vanlig fiberpatchkabel. Kabelens armering består av et fleksibelt rør av korrugert, rustfritt stål. I motsetning til en vanlig fiberpatchkabel, så tåler armert fiberpatchkabel mer ytre påvirking, men den beholder likevel smidigheten og ytre diameter på 3,0 mm.
379 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
WireXpert 500-plus er instrumentet for dem som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber. I motsetning til WireXpert 500 er lisensen inkludert for å teste fiber, men du må kjøpe riktig modul. WireXpert 500 og 500 plus har kobbermålemoduler inkludert fra starten. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8/Klasse II og forbi.
156 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Et brudd på en fiberkabel, en dårlig sveis eller bare en altfor skarp bøyning kan være nesten umulig å finne uten et avansert instrument. Feilfinneren er et brukervennlig feltinstrument.
1 090 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1044
Optisk fibertester standard, med LC/MU/FC/SC/ST-adapter
16 510 NOK eks. mva
 
Nå kan du konvertere til den bølgelengden, fibertypen eller datatypen du vil, så lenge SFP-ene har samme hastighet. Den har altså ikke 3R-funksjonaliteten som gjør det mulig å blande ulike hastigheter, men er til gjengjeld betydelig billigere enn andre.
1 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 100-1030
230 V strømadapter til 5 V DC 1,3 mm
74,80 NOK eks. mva
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakter til fiberkabel, er det hovedsakelig to kvaliteter på markedet.
50,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakt finnes det på markedet i hovedsak to kvaliteter. Vi har valgt å kun tilby den mer eksklusive og betydelig stivere Zirconia i alle adaptere for både multimode og singlemode.
25,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Konverter kabelen enkelt til det du ønsker. Nå tilbyr vi et stort sortiment av Hybrid-adaptere som enkelt konverterer til det du ønsker. SC-kontakten blir raskt til en LC-, ST-, MU- eller FC-kontakt. Fungerer for både MM og SM.
13,80 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20103512
Beskyttende deksel, LC duplex/SC simplex
17,30 NOK eks. mva
 
Når det gjelder skjøte-/konverteringskontakter til fiberkabel, er det hovedsakelig to kvaliteter på markedet.
84,30 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20104019
4 uttak for SC simplex- eller LC duplex-adapter
84,30 NOK eks. mva
 
Praktisk veggmontert ODF-boks med plass til seks eller åtte adaptere for LC, ST og SC. Med plass til opptil hele 24 fiber (LC Quad), får du en løsning som tar minimalt med plass, og som kan installeres nesten hvor som helst, så lenge det er en vegg der.
497 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Ingen innstillinger. Bare pakk ut og koble til nettverksutstyret! Switchen består av fem eller åtte porter opptil Gigabit (10/100/1000Base). Switchene er utviklet for deg som eier eller drifter nettverk for mindre kontorer eller hjemme (SOHO – small office / home office). Men du må ikke tro at switchen ikke er av god kvalitet.
283 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter