Meny

Flytte fiberen – ikke noe å være redd for

Mange forteller om lite gjennomtenkt plassering av innkommende fiber ved installasjon av fiberbasert bredbånd. Vi er enige. Det ser ofte ikke ut som om det er kundens behov som styrer hvor i hjemmet fibertermineringen havner. Til installatørens forsvar må man også nevne at de ofte er underleverandør med fastpris per uttak, og at de får tydelige instrukser fra netteieren. Men det er helt unødvendig å gå og irritere seg over noe så enkelt som en teit plassering av bredbåndsuttaket når det er så enkelt å gjøre noe med det. Ikke er det spesielt kostbart heller. Her får du noen tips som kanskje kan få deg i gang.

Fiberen er ikke farlig. Eller, jo – den er faktisk litt farlig. Men ikke så farlig at du ikke bør håndtere den. Det finnes tre «Big no! no!» som du må være klar over:

1. Ikke se rett inn i en fiberkabel eller fiberkontakt

laseradvarsel

De fleste fiberproduktene i bredbåndsnettet er av laserklasse 1 og relativt ufarlige ved kort og utilsiktet eksponering. Men, som for så mye annet vi forbruker, må man være forsiktig også her. Det er lurt å gjøre det til en vane å ikke se på laseren i fiberutstyret med det blotte øye. I tillegg er laseren litt vanskelig. Lyset er usynlig, og derfor kan du ikke finne ut om den er aktiv eller ikke hvis du ikke bruker instrumenter. 

2. Ikke ta på enden av fiberkabelens kontakt

ikke pirk på fiberen

Hvis du lurer på hvordan smuss kan påvirke fiberkontaktene, kan du legge fingrene dine på et brilleglass. Du får det samme resultatet på fiberkontakten. Hvis du trykker på den ytterste spissen med fingeren, blir overflaten umiddelbart skitten, og fiberen får betydelig dårligere effekt, noe som kan føre til at data ikke lenger når fram til deg. Skitten fiber kan enkelt rengjøres med riktig tilbehør.

3. Ikke bøy fiberkabelen mye

Lyset liker ikke å bli bøyd, det vil helst fortsette rett fram. For kraftig bøy fører til at lyset brytes og flyr ut gjennom glasskjernen, slik at lysmengden som når fram til mottakeren, blir lavere, og da er det ikke sikkert at mottakeren klarer å tolke innholdet. Bruk en snusboks som tommelfingerregel. Ikke bøy fiberen mer enn at en snusboks får plass i bøyen.

Hvis du ikke har begynt å skjelve av frykt, er du klar for neste trinn.

Gratulerer! Nå fortsetter vi. Din installasjon kan naturligvis være oppbygd på mange forskjellige måter, men rent skjematisk fungerer dette bildet greit. 

Fiberinstallasjon

Enkelt forklart handler det om lys som forvandles til elektrisitet. Dette gjøres i en mediakonverter. Før fiberen kobles til mediakonverteren, blir den ofte terminert i en fiberboks. Fiberen som kommer inn (fra gaten) er svært tynn, og den har i utgangspunktet ikke kontakt. På denne kabelen sveises en kort stubb med en kontakt, en såkalt fiberhale. Til denne prosessen kreves noen ekstra meter med fiberkabel, slik at man får albuerom til å kunne arbeide med sveisingen. Det er denne lengden man samler i fiberboksen. Fiberboksen fungerer også som overgang til en fiberkabel med litt grovere isolasjon. Den er enklere å håndtere, og den kobler fiberboksen til mediakonverteren.

I et eksempel fra virkeligheten kan det se slik ut. 

installasjon fiber bredbånd

Her har mediakonverteren en liten ekstra boks til venstre. Den har ingen annen funksjon enn å få installasjonen til å se penere ut, beskytte kabelen og oppbevare overskuddskabelen. 

flytte fiberen

Den lille fiberboksen pleier ikke å skape problemer der den sitter, og du trenger vanligvis ikke å flytte den. Det de fleste velger å gjøre, er å plassere mediakonverteren der man har annet nettverksutstyr, for eksempel Wi-Fi-ruteren og kanskje en ekstra switch. 

villapatch

Løsningen heter villapatch og er en fiberkabel med grovere isolasjon (4 mm). Den er litt mer slitesterk, og den gjør at du slipper å legge den i et ekstra kabelrør. Hvis du er litt forsiktig, kan du fint spikre opp kabelen med vanlige kabelklips. Villapatchen leveres med enten SC- eller LC-kontakter. Modellen med kombinasjonen SC i den ene enden og LC i den andre er den vanligste. LC inn i mediakonverteren, og SC i fiberboksen. Men det finnes naturligvis unntak.

Hvis du skal flytte uttaket litt lengre, er det vanskelig å vurdere den nøyaktige lengden på kabelen. Derfor kan det være praktisk med en ekstra fiberboks der du får plass til eventuelt overskudd.

veggboks fiber

Hvis du ikke finner en villapatch i den lengden du ønsker, kan du naturligvis bestille en kabel i nøyaktig den lengden du trenger. Det blir litt dyrere enn å kjøpe en standardlengde, og det tar noen dager ekstra før du får å den, men på den andre siden kan det hende du ikke trenger en ekstra fiberboks, slik at du får en helt skreddersydd installasjon.

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål om fibernett eller leter etter noe du ikke finner. Vi får stadig inn nye produkter, og kanskje er det nettopp det du er ute etter som er på vei inn på lager. 

PS. Før du begynner kan det være lurt å spørre netteieren om de har noen innvendinger. DS

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 112-0260
Overflatene på en fiberkontakt dekkes lett av smuss, støv og fett, noe som forhindrer lyset i å gå videre. Det bør alltid utføres rengjøring og inspeksjon av fiberoverflaten i forbindelse med en installasjon eller reparasjon. Det reduserer problemene og gir best mulig driftssikkerhet. Ca. 500 vasker.
597 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 117-1800
Tilkobingskabel hvit for villa. Tilkoblingskabelen utgjøres av en fiber ( Simplex). G657 for mindre bøyeradius. LSZH
60,90 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 117-1850
Tilkobingskabel hvit for villa. Tilkoblingskabelen utgjøres av en fiber ( Simplex). G657 for mindre bøyeradius. LSZH
63,20 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-0220
At støv og smuss på fiberens finpolerte glassoverflate hindrer lyset fra å passere burde være lett å forstå. Likevel har mange ikke disse små, enkle og billige pusseverktøyene, eller de glemmer å bruke dem.
552 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 117-2185
Et mer slitesterkt alternativ til en vanlig fiberpatchkabel. Kabelens armering består av et fleksibelt rør av rustfritt stål som er belagt med et rustfritt nett av stål. I motsetning til en vanlig fiberpatchkabel så tåler armert fiberpatchkabel mer ytre påvirking, men den beholder likevel smidigheten og ytre diameter på 3,0 mm.
285 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 117-0360
En robust og fin veggboks som passer både for kobber og fiber. Plastboksen kjøpes tom og bestykkes etterpå med kontaktplater og passende kontakter. Det har god strekkavlastning med kontaktene lett tilgjengelig.
225 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1361
WireXpert 500 Fiber er instrumentet for deg som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber, men som også ønsker muligheten til å komplettere med tilsvarende muligheter også for kobbernett når behovet oppstår. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8 / Klasse II og forbi.
111 680 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1050
Et brudd på en fiberkabel, en dårlig sveis eller bare en altfor skarp bøyning kan være nesten umulig å finne uten et avansert instrument. Feilfinneren er et lettbrukt og feltmessig instrument.
816 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1044
Optisk fibertester standard, m. LC/MU/FC/SC/ST Adapter
13 000 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-1500
Nå kan du konvertere til den bølgelengden, fibertypen eller datatypen du vil, så lenge SFP-ene har samme hastighet. Den har altså ikke 3R-funksjonaliteten som gjør det mulig å blande ulike hastigheter, men er til gjengjeld betydelig billigere enn andre.
1 020 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter