Meny

Er CAT 8 fremtidens fiberutfordrer?

CAT 8 er den nyeste standarden for det velkjente kabelsystemet TP (twisted pair) som opprinnelig ble introdusert av Alexander Graham Bell i 1881. På begynnelsen av 1990-tallet kom CAT 3, som ofte omtales som telefonstandarden. I 2001 ble den velkjente Cat5e-standarden introdusert, som håndterte båndbredder på opptil 100 MHz og med hastigheter på opptil 100 Mbps, og som dermed utkonkurrerte det da veletablerte Coax-nettverket, som hadde en hastighetsbegrensning på 10 Mbps. Etter det fikk vi CAT 6, CAT 6A og CAT 7, men nå har fiber fått en skikkelig utfordrer i CAT 8. Med en båndbredde på 2000 MHz og hastigheter på opptil 40 Gbps åpnes igjen nye muligheter og bruksområder for CAT-nettverk.

 

TP.jpg

(Skisse av signaloverføring i en standard Ethernet-kabel med fire par.)

 

Et lite tilbakeblikk og litt historikk før vi kommer inn på fordelene med CAT 8-standarden. Hvorfor bruker vi egentlig tvunnede kabler til signaloverføring?  Svaret er for å unngå støy, i dette spesifikke tilfellet kalt elektromagnetisk interferens eller krysstale. Signalet i parene er balansert, det vil si at det er identisk i begge lederne, men motsatt hverandre. Dette vil i teorien sikre at støyen som oppstår mellom lederne motvirkes og kansellerer hverandre. Hvis vi ser på en positiv puls og en negativ puls i forhold til jorden, vil signalet mottas (mottaker) slik signalet sendes (sender). 

 overføring.jpg

 

30. juni 2016 annonserte IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) at Ethernet-standarden 802.3bq for 25GBase-T og 40GBase-T ble offisielt vedtatt. Nå, noen år senere, er Cat8 Ethernet-kabler endelig i ferd med å bli allment tilgjengelige. Med den tilgjengeligheten kommer også lavere priser og et levedyktig alternativ til fiber for 40G-nettverk. Cat8 bruker samme topar-konsept som andre kobberkabler. Hemmeligheten bak de ekstremt høye ytelseshastighetene er overføringsfrekvensen. Cat8 bruker 2 GHz. Dette muliggjør en mye større dataflyt gjennom kabelen hvert sekund, men det krever betydelig mer skjerming for å motvirke forstyrrelser og krysstale. Cat8 oppfyller kravene til 10G-, 25G- og 40G-nettverk på avstander opptil 30 meter og fungerer fortsatt med de velkjente RJ-45-kontaktene. 30 meter høres kanskje ikke så mye ut, men hvis vi forestiller oss bruksområder som serverrack og serverrom, er det mer enn nok.

 

 

image4c5x.png

Selv om kabler og kontakter på overflaten ser omtrent ut som de gjorde for over 20 år siden, har det skjedd mye med selve teknologien. Høyere frekvens og bedre koding flytter stadig grensene for hva CAT-nettverket kan håndtere. Fra CAT 3 med en båndbredde på 16 MHz til CAT 8 med sine 2000 MHz. Med en ny og avansert kodemetode kan vi sammenligne den opprinnelige NRZ-kodingen med den mye mer gjennomtenkte PAM-16, og enkelt se at teknologien i dag tillater tettere og mer data per overføring.

image0sp0s.png

Ny standard, men reglene er fortsatt de samme. Du kan bruke CAT 8 som kanalforbindelse via f.eks. en stikkontakt eller patchkabel. Eller koble direkte (ende-til-ende) med kontakter direkte i begge ender. Se bilde av installasjon som er godkjent i henhold til standard.

imagerno0n.png

Viktige parametere å ta hensyn til når du bruker CAT 8-kabler er at den totale kabellengden ikke overstiger 30 meter. Den lar deg bruke 26 meter installasjonskabel og 2 meter lange patchkabler i begge ender. Eller 30 meter installasjonskabel med kontakter koblet direkte til nettverksutstyret.

image49nx7.png

 

Hvorfor oppgradere til CAT8 og ikke til fiber direkte? Det er ingen riktige eller gale svar her, men vi kan gi deg noen gode argumenter.

  • CAT 8 er basert på en velkjent kobberbasert kabel og tradisjonelle RJ-45-kontakter. Dette gjør at du kan bruke eksisterende infrastruktur, siden CAT 8 er bakoverkompatibel med tidligere CAT-standarder.
  • Basert på tidligere erfaring med teknologiutvikling vil dette være en fremtidsrettet standard de neste 10 årene.
  • Du trenger ikke å bytte ut hele nettverket samtidig. Både de nye og de eldre nettverkskomponentene kan drives med samme kabel.
  • Dette gjør at oppgraderingen kan spres over en lengre periode.
  • Fiber er overlegen hvis vi tenker på dataoverføring og lange avstander, men internt i et serverrack eller serverrom pleier 30 meter vanligvis å holde lenge.
  • Intet behov for aktiv mediekonvertering som fiber krever. For uansett hvordan du ser på det, er det fortsatt svært få enheter som bruker fibertilkobling direkte. Man pleier som regel å gå over til å bruke kobber.
  • Enkel avslutning av kontakter uten behov for dyrt utstyr.

 

imagecu0w.png

(Eksempler på tilgjengelige Cat 8-kontakter i hunn- og hannversjoner.)

 

imageo9tvc.png

Man skulle tro at vi nå har sett toppen av hva vi kan forvente oss av nettverket vårt. Men allerede 8. desember 2021 kunngjorde IEEE at de hadde nedsatt en arbeidsgruppe med sikte på å se på den fremtidige standarden IEEE P802.3df. Denne er tenkt å håndtere hastigheter på 200 Gb/s, 400 Gb/s, 800 Gb/s og 1,6 Tb/s for bruk i fremtidige datasentre.

 

Hvis du har spørsmål om nettverk eller kanskje nettverksinstrumenter, er du velkommen til å kontakte oss allerede i dag – vår rådgivning er gratis, den er inkludert i prisen.

 

© Copyright 27.06.2023, innholdet er beskyttet av åndsverkloven.

Vare.nr 20113103
Cat 8 Keystone STP
91,20 NOK eks. mva
Vare.nr 20113104
Cat8 hurtigkontakt STP
94,50 NOK eks. mva
 
WireXpert 4500 er flaggskipet blant sertifiseringsinstrumenter, med en kapasitet som overgår dagens strengeste krav for Cat.8 / Klasse II på 2500 MHz. En fremtidssikker testplattform som kan håndtere både kobber og fiber – i dag og i fremtiden.
129 930 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114071
S/FTP, 100 m, blå
2 510 NOK eks. mva
 
Full hastighet på 40 Gbps med en frekvens på 2 GHz (2000 MHz) i lengder på opptil 30 meter. Med Cat.8.1-kabler overfører du data opptil fire ganger raskere enn 6A uten å gjøre kabelen tykk og klumpete. Kablingen er fullt bakoverkompatibel med tidligere lavere standarder.
173 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter