Meny

Er CAT 8-fremtidens fiber utfordrer?

CAT 8 er den nyeste standarden av det velkjente kabelsystemet TP (twisted pair) som første gang ble introdusert av Alexander Graham Bell i 1881. Tidlig på 1990 tallet kom CAT 3, som ofte er omtalt som telefon standarden. I 2001 kom den velkjente Cat5e standarden som håndterte båndbredde på opptil 100 MHZ og med en hastighet opptil 100Mbs som dermed utkonkurrerte det veletablerte Coax nettverket som hadde en hastighetsbegrensning på 10 Mbps. Videre fikk vi CAT 6, CAT 6A og CAT 7, men nå har fiberen fått en reell utfordrer i CAT 8. Med en båndbredde på 2000 MHz og hastighet på 40 Gbps åpner det seg nye mulighet og bruksområder for CAT nettverket nok en gang.

 

TP.jpg

(Skisse over signaloverføringen i en vanlig 4 par Ethernet kabel.)

 

Litt tilbakeblikk og historie før vi går inn på fordelene med CAT 8 standarden. Hvorfor benytter vi egentlig tvunnet kabel for signaloverføring?  Svaret er for å unngå støy, i denne sammenhengen kalt elektromagnetisk interferens eller cross-talk. Signalet i parene er balansert, det vil si identisk på begge ledere, men motsatt av hverandre. Dette vil i teorien sørge for at støyen som oppstår mellom lederne motvirke og kansellerer hverandre. Hvis vi ser for en positiv puls og en negativ puls i henhold til jord, så blir signalet mottatt (Receiver) likt som signalet sendt (Transmitter). 

 overføring.jpg

 

30 juni 2016 kunne IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) annonsere at Ethernet standarden 802.3bq som omhandler 25GBase-T og 40GBase-T på kobberkabel for offisielt vedtatt. Nå noen år senere er Cat8 Ethernet-kabling er endelig i ferd med å bli allment tilgjengelig. Og med den tilgjengeligheten kommer et prisfall og et levedyktig alternativ til fiber for 40G-nettverk. Cat8 bruker det samme to-par-konseptet som andre kobberkabler. Men hemmeligheten bak de ekstremt høye ytelseshastighetene ligger i overføringsfrekvensen. Cat8 opererer på 2 GHz. Dette muliggjør en mye større strøm av data gjennom kabelen hvert sekund, men det krever betydelig mer skjerming for å bekjempe interferens og cross-talk. Cat8 kan håndtere 10G, 25G og 40G nettverkskrav på avstander opptil 30 meter, og fungerer fortsatt med de velkjente RJ-45 konnektorene. 30 meter høres kanskje ikke veldig lagt ut, men hvis vi ser for oss bruksområder som serverrack og serverrom er det mer enn nok.

 

 

image4c5x.png

Selv om kabel og konnektor ser tilsynelatende lik som de gjorde for over 20 år siden har det skjedd mye med selve teknologien. Høyere frekvens og bedre koding sprenger stadig grenser hva CAT nettverket håndterer. Fra CAT 3 med en båndbredde på 16 MHz til CAT 8 med sine 2000MHz. Med ny og mer avanserte kodingsmetode kan vi sammenligne den originale NRZ kodingen til den langt mer gjennomtenkte PAM-16, og enkelt se at teknologien i dag tillater tettere og mer data pr overføring.

image0sp0s.png

Ny standard, men samme regler som alltid gjelder fremdeles. Du kan benytte CAT 8 som en Channel-link via f.eks. et vegguttak eller patchpanel. Eller koble direkte (End-to-End) med konnektorer direkte i begge ender. Se bildet over godkjent installasjon i henhold til standard.

imagerno0n.png

Viktige parametere å ta hensyn til ved CAT 8 kabling er total kabellengde ikke overstiger 30 meter. Det vil si at du gjerne kan benytte 26 meter installasjonskabel og 2 meter lange patch kabler i begge ender. Eller 30 meter installasjonskabel med plugger direkte i nettverksutstyret.

image49nx7.png

 

Hvorfor oppgraderer til CAT 8 og ikke direkte til fiber umiddelbart? Det er vel ikke noe som er feil eller korrekt her når det kommer til et svar, men vi kan komme med noen argumenter.

  • CAT 8 er bygget på en velkjent kobberbasert kabel og tradisjonelle RJ-45 kontakter. Dette gjør at du kan benytte dagens infrastruktur da CAT 8 er bakeroverkompatibel med tidligere CAT standere.
  • Basert på tidligere erfaringer på teknologiutvikling vil dette være en fremtidsrettet standard i de neste 10 årene.
  • Ikke behov for å bytte ut hele nettverket ditt på samme tidspunkt. Både de nye og de eldre nettverkskomponentene kan alle betjenes av samme kabel.
  • Kostnaden for oppgradering kan fordeles over en lengre tidslinje.
  • Fiber er overlegen hvis vi tenker dataoverføring og lange avstander, men internt i et serverrack eller serverrom er 30 meter som regel langt nok.
  • Ikke behov for aktive media konvertere slik som fiber krever. For uansett hvordan man ser på det, til syvende og sist er det fremdeles veldig få enheter som benytter fibertilkobling direkte. Man konverterer til kobber som regel til slutt.
  • Enkel terminering av konnektorer uten behov for dyrt utstyr.

 

imagecu0w.png

(Eksempler på tilgjengelige Cat 8 konnektorer i hun og han variant.)

 

imageo9tvc.png

Man kan gjerne tro at vi når har sett toppen på hva vi kan forvente av nettverket vårt. Men allerede 8 desember 2021 har IEEE annonsert at det er opprettet en arbeidsgruppe som har formålet å se på den fremtidige standarden IEEE P802.3df. Dette er tiltenkte hastigheter på 200Gb/s,400Gb/s, 800Gb/s og 1,6Tb/s for bruk i fremtidige datasentre.

 

Hvis du har spørsmål om nettverk eller kanskje nettverksinstrumenter? Kontakt oss allerede i dag, våre råd koster ikke noe ekstra, de inngår i prisen.

 

© Copyright 2023-06-27, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Vare.nr 20113103
Cat 8 Keystone STP
95 NOK eks. mva
Vare.nr 20113104
Cat8 hurtigkontakt STP
98,10 NOK eks. mva
 
WireXpert 4500 er flaggskipet blant sertifiseringsinstrumenter, med en kapasitet som overgår dagens strengeste krav for Cat.8 / Klasse II på 2500 MHz. En fremtidssikker testplattform som kan håndtere både kobber og fiber – i dag og i fremtiden.
153 400 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114071
S/FTP, 100 m, blå
2 450 NOK eks. mva
 
Full hastighet på 40 Gbps med en frekvens på 2 GHz (2000 MHz) i lengder på opptil 30 meter. Med Cat.8.1-kabler overfører du data opptil fire ganger raskere enn 6A uten å gjøre kabelen tykk og klumpete. Kablingen er fullt bakoverkompatibel med tidligere lavere standarder.
176 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter