Meny

Se og hør uten å være fysisk til stede

Du kan oppnå betydelige effektivitetsgevinster ved å administrere styring og alarminnsamling eksternt via nettverket. I tillegg er det enklere enn de fleste tror, så flere burde gjøre det. Slik kan du bruke alarm- og portforlengere for å flytte hendelser til det stedet du er.

Å få tilgang til alarmporter eller fjernstyre en omkobling kan gjøres så komplisert man bare vil, ved hjelp av PLC-system eller DUC-er. Men det kan også gjøres veldig enkelt ved hjelp av nettverkstilkoblede alarm- og portforlengere.

En av markedslederne innen bygningsautomasjon beskriver PLC-er og DUC-er på denne måten:

«
Hva er en DUC?
DUC er en forkortelse for ’DataUnderCentral’ og er en form for programmerbart styresystem for bygningsautomasjon som kom på midten av 1970-tallet. I Sverige har det de senere årene blitt brukt industrielle styringssystemer, også kalt PLC-er (Programmable Logic Controller), i stadig større grad.

Ideene til DUC-er kom fra PLC med mål om å forenkle deler av programmeringen ved hjelp av konfigurasjon. Det ble gjort ved at man opprettet funksjonslogger i systemprogrammene, som er spesialtilpasset og pakket som standard for konkrete funksjoner, noe som forbedrer kvaliteten.

I en PLC kan du bruke standardiserte funksjonsblokker, men du kan også programmere på et betydelig lavere nivå for å for eksempel lage et styringsprogram som registrerer og definerer den analoge inngangens signal, og deretter lage ytterligere styringsprogrammer som utløser høy/lav alarm med mer.

»
Kilde

Høres det enkelt ut? Som om det er gjort på en time?

Ikke misforstå oss. DUC-er og PLC-er har naturligvis sitt naturlige sted i en rekke automasjonsoppgaver, men de er ofte altfor kompliserte for uinnvidde. Det blir et stort og kostbart prosjekt hvis man må hente inn konsulenter for å løse en tilsynelatende enkel oppgave, som å slå av eller på noe, lese av status for en port, forlenge en alarmport eller lignende. For disse oppgavene finnes det enklere og mer effektive løsninger, ofte med webgrensesnitt som umiddelbart gir deg et velkjent miljø å navigere i.

Alarm- og portforlengere – hva er det?

Det er ikke et vedtatt begrep, men en pragmatisk betegnelse vi har funnet på selv. Det vi mener, er en løsning som ved hjelp av to nettverkstilkoblede enheter, en i hver ende, kan formidle statusen for en digital port over nettverket eller internett. Ta for eksempel en pumpe som har en digital utgang for en alarm. Pumpen varsler kanskje både med et lydsignal og ved å lukke en krets (lukke en port) hvis noe har satt seg fast og pumpen har stoppet, men det er ikke koblet noe til porten, og det er ingen i nærheten som kan registrere hva som har skjedd. I stedet blir ikke problemet oppdaget før senere når det oppstår følgefeil som følge av at sirkulasjonen har stoppet, for eksempel overoppheting og maskinskader.

Ved å koble en alarmforlenger til pumpens alarmport, og et varsellys (et roterende lys) eller en summer til en annen alarmforlenger i et eksternt kontrollrom, registrerer du alarmen akkurat som om du hadde vært i pumpesentralen.

KB_portförlängare_peer_to_peer_ill.jpg

Fordelen med denne løsningen er at du enkelt flytter hendelsen dit du vil ha den. Arbeidsmåten endres ikke, og du får den samme alarmen som i den ubemannede pumpesentralen, men nå på et sted der den blir lagt merke til.

Webbasert portstyring og alarminnsamling

Hvis du foretrekker en mer digital arbeidsmåte, trenger du egentlig ingen «apparater» i kontrollrommet, siden alle statuser og all styring kan utføres og avleses ved hjelp av PC-en og nettleseren. Da får du også god oversikt over alle porter og enheter, og du får tilgang til flere varslingsmetoder, for eksempel e-post og SMS. Eskaleringsnivåer og logiske koblinger mellom porter og enheter kan også gi store driftsfordeler, og ikke minst muliggjør det hostingtjenester av alarmhåndteringen, noe som kan være en interessant inntektskilde for lokale entreprenører. Det finnes også spesielle «oversettere» mellom SMS og e-post hvis den valgte løsningen ikke har disse metodene.

KB_portförlängare_stand_alone_ill.jpg

Men hva er det som er så enkelt, da?

I tillegg til den velkjente måten å orientere seg på i en visning med grafiske presentasjoner og lett tilgjengelige menyer, får du også ofte tilgang til enklere kontrollogikk uten krav om programmeringskunnskap. Forskjellige oppgaver (tasks) kan opprettes basert på tid, inndata- eller utdatastatus eller enhetens svartid. Slike «oppdrag» kan knyttes til en eller flere andre hendelser, slik at man kan få utført både automatiske og planlagte oppdrag. På den måten kan man gi systemer, maskiner og apparater en intelligens som de i utgangspunktet mangler, og på den måten forlenge den tekniske levetiden for normalt kostbare investeringer.

KB_portförlängare_snap_shot_ill.jpg

Kontakt oss hvis du vil ha mer informasjon om datainnsamling, port- og alarmforlengelse eller har andre spørsmål om hvordan du kan reagere ved hendelser. Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 02.03.2023. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
WebRelay er en brukervennlig og svært allsidig fjernstrømbryter som gir deg tilgang til alarm-/styringsporter via internett. En ekstra interessant egenskap er muligheten for å koble to enheter «rygg-mot-rygg» M2M og på den måten få en transparent forlengelse av en I/O-port eller en alarm via IP.
2 740 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20101270
X-400 Master controller
5 150 NOK eks. mva
Vare.nr 20101385
Ekspansjonsmodul X-11S to høyspentreleer
2 530 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0251
4 relé (125VAC, 30VDC), 4 innganger (3-26VDC) 9-28 VDC
2 530 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0242
10 reléporter (30A@240V), uten inngang
7 410 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0248
16 Relay SPST, 16 Digital og 4 Analog Input
5 470 NOK eks. mva
Vare.nr 20103270
Expansionsmodul, 8 analoga ingångar multifunktion
5 020 NOK eks. mva
Vare.nr 20101386
Ekspansjonsmodul X-21s fire reléporter 4 SPDT (Form C) (SPDT)
2 150,50 NOK 2 530 NOK Listpris eks. mva
 
WebRelay er en brukervennlig og svært allsidig fjernstrømbryter som gir deg tilgang til alarm-/styringsporter via internett. En ekstra interessant egenskap er muligheten for å koble to enheter «rygg-mot-rygg» M2M og på den måten få en transparent forlengelse av en I/O-port eller en alarm via IP.
2 740 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0294
I/O-kontroller 16DO, 16DI, 4 Analoge, 4 temp sens, 9-28VDC
9 620 NOK eks. mva
 
Har du behov for å overvåke status på I/O-porter, telle pulser eller måle frekvens over LAN eller WAN eller enkelt lage smarte IoT-løsninger, så er X-408 riktig valg. Innebygd nettserver, fungerer helt uten ekstern programvare eller skytjeneste. All setup gjør du rett i nettgrensesnittet i nettleseren din eller i app. Varsler via e-post eller SNMP ved uønskede verdier.
4 460 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
X-405 gir deg en kostnadseffektiv overvåking av temperatur og luftfuktighet. Innebygd nettserver fungerer helt enkelt uten ekstern programvare eller skytjeneste. All setup gjør du rett i nettgrensesnittet i nettleseren din eller i app. Håndterer 16 sensorer og varsler via e-post enn SNMP ved uønskede verdier.
3 860 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Programmerbar, nettverkstilkoblet I/O-kontroller for industriell IoT. Skap avanserte logiske kommandoer uten behov for programvare, skytjeneste eller annen spesiell programmering. Konfigureres direkte i nettleser eller gratis app. Kan fungere som masterkontrollenhet og overvåke 100 digitale innganger eller reléporter fra inntil 32 andre I/O-moduler.
5 150 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Våre webreleer gir deg tilgang til alarm-/styringsporter via internett. En ekstra interessant egenskap er muligheten for å koble to enheter «rygg-mot-rygg» M2M og på den måten få en transparent forlengelse av en I/O-port eller en alarm via IP. Innebygd webserver, krever ingen ekstern programvare, all konfigurasjon og alle logiske funksjoner kan gjøres direkte i enhetens webgrensesnitt.
4 350 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20111356
5 Analoga utgångar 0-5V, 0-10V, ±5V, ±10V, 4-20mA
6 460 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0298
4 analog til digital-innganger, 2 Digital I/O, 16 Temp, PoE
6 300 NOK eks. mva
 
For temperaturovervåking av store anlegg er X-406 riktig valg. Innebygd nettserver fungerer helt enkelt uten ekstern programvare eller skytjeneste. All setup gjør du rett i nettgrensesnittet i nettleseren din eller i app. Håndterer 64 sensorer og varsler via e-post enn SNMP ved uønskede verdier.
5 460 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-1550
Remote Power Switch & Auto Reboot, 2DI, 2DO, 3 Tempsensorer
4 880 NOK eks. mva