Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Det antas å være rundt 1,3 millioner varmepumper i Sverige, basert på Energimyndighetens statistikk fra 2019. Hvis man går ut fra at de har en levetid på 15–20 år, er det naturlig å anta at ganske mange av dem ikke har apper eller andre enkle måter å varsle brukeren på hvis det oppstår problemer. Selv om eldre varmepumper også kan kommunisere med eksternt utstyr, for eksempel via M-BUS, er det ikke noe for hvem som helst å sette seg inn i. Og de moderne modellene som tilbyr forskjellige former for styring, er langt fra så brukervennlige som man ønsker. I tillegg er det forskjellige måter å gjøre ting på avhengig av hvilket fabrikat man har.
Pumpen skal gi varme (eller kjøle ned om sommeren), og den enkleste måten å finne ut om den fungerer, er å måle temperaturen på vannet (eller luften) som sirkulerer i systemet. Det er mange grunner til at varmepumpen slutter å produsere varme. Strømbrudd, sirkulasjonsproblemer i varmekretsen, problemer med avriming, tett filter og mye mer. Men spiller det egentlig noen rolle hvorfor den stopper? I etterkant gjør det naturligvis det, men er ikke det viktigste at du blir varslet når det skjer? Hvilken nytte har du (hvis du ikke er varmepumpetekniker) av feilkoden «7H-06 Problem med vanntilførsel under kjøling/avriming»? Det er ikke spesielt nyttig. Den har stoppet, og det er det du trenger å vite for å kunne løse problemet selv eller ringe til en servicetekniker.
Som vi har vært inne på, er det temperaturen vi fokuserer på – enten det er luft eller vann som kommer ut av pumpen. En luft/vann-pumpe har bare to tilkoblinger – utgående (oppvarmet) vann, og innkommende (avkjølt) returvann. Det eneste du trenger å gjøre, er å feste en sensor på utgående rør samt koble den til et nettverkstilkoblet «apparat». Disse apparatene finnes i forskjellige utførelser for forskjellig antall sensorer, slik at du kan overvåke både innkommende og utgående rør, men også lufttemperaturen eller andre parametre hvis du vil.
Dette er akkurat like enkelt. Den samme sensoren plasseres i stedet i luftstrømmen, men her kan det være lurt å bruke to sensorer – en i luftstrømmen fra pumpen, og en som måler temperaturen i rommet. Dette fordi man ofte har innstillinger for ved hvilken romtemperatur pumpen skal slå seg på, og derfor vil man ikke bli varslet når romtemperaturen er oppnådd og pumpen/viften slår seg av. Men du vil vite om den innstilte grenseverdien for når den skal slås på, er passert uten at pumpen har slått seg på. Og det kan du enkelt stille inn.
Bergvarmepumpen oppfører seg i prinsippet som luft/vann. Det vil si at den har ett innkommende og ett utgående rør. Dermed gjøres overvåkingen på samme måte.
De fleste av «apparatene» våre for dette har både innebygd webserver og kobling til en skytjeneste. Avhengig av om bygningen er et privat hjem, en bygård eller et industribygg, får man forskjellige miljøer, og derfor endres ønskene også. I kommersielle bygninger har man kanskje flere varmepumper og andre systemer som man vil overvåke statusen på, og da velger man «apparater» som har uttak for flere sensorer. Uansett behov kan vi hjelpe deg med å finne riktig løsning.
Siden det kreves en viss data-/nettverkskunnskap for å åpne riktig port i brannmuren/ruteren, er skytjenesten å foretrekke. Da rapporterer «apparatet» selv dataene sine til skyen, slik at det ikke trengs spesiell tilgang til det lokale nettverket. Det eneste du trenger å gjøre da, er å aktivere produktet ditt i skytjenesten, så vil «apparatet» logges på med alle sensorene sine. Her kan du deretter velge ved hvilke grenseverdier eller intervaller du vil at enheten skal varsle. Og hvis du ikke vet fra starten hvilke intervaller temperaturen varierer naturlig innenfor i systemet, kan du bare la det være tilkoblet en ukes tid for å logge alle data. Da kan du studere den grafiske kurven med temperaturvariasjoner, og bruke den til å stille inn grenseverdiene dine.
Som vi har antydet, avhenger valget av «apparat» på hvor kompleks installasjonen din er, men la oss for enkelhetens skyld komme med noen generelle anbefalinger.
Her er det vanligvis bare én varmepumpe å overvåke, og du kommer langt med et «apparat» med fire sensorporter. Vi anbefaler gjerne en modell der vår egen svenske skytjeneste er inkludert kostnadsfritt. Serverne er i Sverige, noe som sikrer god tilgjengelighet, og du slipper å være avhengig av tredjepart. Da kan du velge STE2 R2 IP-termometer
Hvis du ikke er opptatt av om en tredjepart administrerer tjenesten og du klarer deg med bare én ekstern sensor i tillegg til den innebygde, kan du med fordel velge UBI Bot. Den er litt rimeligere, men den kan også drives med batteri i opptil seks måneder.
Her har du vanligvis flere varmepumper, ofte kombinert med en elektrisk kjele for tilleggsvarme i enkelte perioder. Det kan også hende du vil overvåke ventilasjonssystemet. Da trenger du apparater med flere porter – ofte en kombinasjon av digitale inn- og utganger samt analoge porter. Velg en av de mange enhetene som er kompatible med skytjenesten vår Sensdesk. De fleste gir deg også den kostnadsfrie skytjenesten som SNMP og web, slik at enhetene også kan integreres i eksisterende DUC-er i eksisterende overvåkning.
Hvis du har spørsmål om innsamling av alarmer og overvåking av industrielle systemer, kan du kontakte oss. Rådgivningen er inkludert i prisen. I tillegg er vi enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.
Og husk: Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!
© Copyright 19.11.2022, innholdet er beskyttet av åndsverkloven.
Med 30 års IP-erfaring, teknisk kunnskap og stort og unikt produktutvalg hjelper vi kundene våre med å skreddersy smarte løsninger for å overvåke, kontrollere og automatisere kritiske miljøer. Temperaturovervåking av et datarack, total kontroll over flere hundre noder i en serverhall, administrasjon av utstyr som ikke er tilgjengelig, kjøle- og fryser