Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Av og til ser du uttrykk som «passiv PoE» og «aktiv PoE», og selv om navnene er veldig like, er det stor forskjell mellom dem. Aktiv PoE (eller bare PoE) er PoE i henhold til internasjonale standarder – IEEE-802.3af, IEEE-802.3at, IEEE-802.3bt – som gjør at man på forhånd kan vite om en ekstern enhet kommer til å fungere med en PoE-switch eller -injektor. Gjennom en flertrinnsprosedyre, et håndtrykk, finner enhetene ut hverandres egenskaper, slik at strøm fra senderen (PSE = Power Source Equipment) først kobles til når mottakeren (PD = Powered Device) er klar og riktig innstilt. På den måten risikerer man ikke å ødelegge utstyr som ikke er kompatibelt.
Men passiv PoE reguleres ikke av standarder og har ikke den intelligensen som skal avgjøre om det andre utstyret er kompatibelt. Derfor er et produkt basert på passiv PoE normalt sett betydelig rimeligere og skal bare brukes mellom enheter man kjenner på forhånd. Passiv PoE ser vi mest i lukkede systemer innen samme fabrikat, der det ikke er risiko for at andre, ukjente enheter blandes inn.
I det første trinnet slås det fast at motstanden er innenfor tillatte intervaller. Deretter forteller tilbehøret hvilken PoE-klasse det tilhører, og hvis PoE-switchen støtter dette, bekreftes det mot tilbehøret. Klassetilhørigheten avgjør hva den laveste tilgjengelige effekten kan være hos switchen, og den maksimale effekten som tilbehøret (PD) får tilgang til i enden av kabelen. Den ene verdien gjelder enden nærmest strømkilden, og den andre er den andre enden av kabelen. Differansen viser tapene som oppstår gjennom spenningsfall i kabelen.
Tilbehørets PoE-klasse avgjøres med det man kaller klassifiseringsstrømmen, og den plasserer tilbehøret i en av fem klasser avhengig av strømforbruket. Forutsatt at switchen oppfyller tilbehørets krav, og at kabelnettet tåler belastningen, er nå enhetene klare til bruk. Hele prosessen tar et lite sekund.
Kobber er den dyre råvaren i kabelen, og som i alle andre bransjer prøver man av og til å ta snarveier for å tjene litt mer. En kabel som dessverre er altfor populær i nettverkssammenheng, kalles CCA (Copper Clad Aluminum). Den består av kobberbelagt aluminium istedenfor 100 % kobber. Av naturlige årsaker er man sjelden veldig tydelig på hva bruk av CCA kan føre til, så en uoppmerksom og altfor prisfokusert installatør kan enkelt bli forført av den lave prisen. Materialet kan brukes til mange klassiske oppgaver uten PoE over korte strekninger, selv om det har betydelig dårligere elektriske egenskaper.
Derfor er det lang fra noen selvfølge at kabelen du bruker til 1 eller 10 Gbps også kan brukes til PoE. De nye effektklassene på opptil 60 og 100 watt stiller nye og strengere krav til kabelens egenskaper, og derfor må også kabelnettet sertifiseres for strømforsyning via PoE.
Testmetoden som brukes i sertifiseringskravene, kalles DCRU (DC Resistance Unbalance) ANSI/TIA 568.2-D, og den består av tre separate motstandsmålinger:
Målingen er først og fremst utviklet for å forhindre overoppheting og brann, men husk at selv en ufarlig temperaturøkning vil utmatte kabelens plastisolasjon, som forvitrer og mister ytelsen eller slutter å fungere. Med effekter som nærmer seg 100 W er det lett å forstå at energien som sendes gjennom kabelen, skaper varme. Bare tenk på hvor varm en gammel 60 W glødepære blir. Nå er kobberlederen i nettverkskabelen noe grovere enn glødetråden i lampen, men den er fortsatt bare noen få millimeter. Hvis du bunter dem sammen på kabelstiger og i trange rack der kablene isolerer hverandre, øker temperaturen ytterligere.
Moderne sertifiseringsverktøy som WireXpert, tilbyr DCRU-måling i tillegg til den vanlige sertifiseringen av kabelnettet fra et ytelsesperspektiv.
Hvis du ikke allerede bruker PoE, er det stor sannsynlighet for at du kommer til å gjøre det i fremtiden. Da må du være oppmerksom på dagens og fremtidige effektkrav til kabelnettet og benytte deg av den nye testspesifikasjonen DCRU. Da kan du korrigere mangler, og du slipper ubehagelige overraskelser under igangkjøringen. Som kjøper av datanett bør du kreve DCRU-måling, slik at du ikke begrenser fremtidig bruk av nettet.
Til sist en betryggende beskjed om CCA. Hvis du har brukt komponenter fra Direktronik, er det ingen risiko for at du har CCA, siden vi aldri selger denne dårligere kvaliteten.
Hvis du trenger mer informasjon eller hjelp til PoE og sertifisering av datanett, er Direktroniks prisbelønte kundeservice alltid klar til å hjelpe deg. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700. Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!
© Copyright 02.09.2021 Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.
Hvis du vil ha mer informasjon om PoE og testing, kan du se videoen fra produsenten bak WireXpert og NetXpert. Gå heller ikke glipp av våre tidligere artikler om temaet:
100 watt PoE – 802.3bt katalysator for IoT
Injektorer og splittere for alle PoE-standarder
Injektorer og splittere for alle PoE-standarder. Å levere strømmen over datakabelen har flere fordeler. Den kanskje mest opplagte er nok tiden og materialet man sparer ved å trekke færre kabler, og ikke minst at utstyrets plassering ikke begrenses av tilgangen til el-uttak. Utstyret skal jo helst plasseres der det behøves og ikke nødvendigvis der det fi
Svitsjen eller sentralbordets sentrale plass i nettverket er like uimotsang som selvinnlysende. I et nettverk der kommunikasjon skjer mellom flere enheter, er svitsjen navet som holder orden på trafikken
Det kobberbaserte nettverksutstyret gjenstår så lenge man bruker RJ45 som standardutstyr er kanskje ikke noe du har tenkt over? Hos oss vil du alltid finne de beste og mest allsidige konverterne på markedet og de mest finurlige variantene. Vi har valgt dem med omsorg.