• Vi sender samme dag
  • Personlig service og gratis råd
  • Ekte omtanke
Kundeservice +47 55 50 91 50

Aktiv «ekte» PoE – slik fungerer det, og slik tester du det

Selv om PoE er så vanlig, er det likevel få som tenker over prosedyrene som utstyret går gjennom for å tilpasse seg etter den ønskede kapasiteten. Og det er kanskje enda færre som vet hvordan man sertifiserer datanett som skal brukes til Power over Ethernet – og risikoen hvis man ikke gjør det. La oss først titte på bastarden «Passiv PoE» og «den uønskede kabelen» CCA, samt hvorfor du bør unngå dem.

Av og til ser du uttrykk som «passiv PoE» og «aktiv PoE», og selv om navnene er veldig like, er det stor forskjell mellom dem. Aktiv PoE (eller bare PoE) er PoE i henhold til internasjonale standarder – IEEE-802.3af, IEEE-802.3at, IEEE-802.3bt – som gjør at man på forhånd kan vite om en ekstern enhet kommer til å fungere med en PoE-switch eller -injektor. Gjennom en flertrinnsprosedyre, et håndtrykk, finner enhetene ut hverandres egenskaper, slik at strøm fra senderen (PSE = Power Source Equipment) først kobles til når mottakeren (PD = Powered Device) er klar og riktig innstilt. På den måten risikerer man ikke å ødelegge utstyr som ikke er kompatibelt.

Men passiv PoE reguleres ikke av standarder og har ikke den intelligensen som skal avgjøre om det andre utstyret er kompatibelt. Derfor er et produkt basert på passiv PoE normalt sett betydelig rimeligere og skal bare brukes mellom enheter man kjenner på forhånd. Passiv PoE ser vi mest i lukkede systemer innen samme fabrikat, der det ikke er risiko for at andre, ukjente enheter blandes inn.

Slik gjennomføres håndtrykksprosedyren

KB PoE_handskakning_2.JPG

I det første trinnet slås det fast at motstanden er innenfor tillatte intervaller. Deretter forteller tilbehøret hvilken PoE-klasse det tilhører, og hvis PoE-switchen støtter dette, bekreftes det mot tilbehøret. Klassetilhørigheten avgjør hva den laveste tilgjengelige effekten kan være hos switchen, og den maksimale effekten som tilbehøret (PD) får tilgang til i enden av kabelen. Den ene verdien gjelder enden nærmest strømkilden, og den andre er den andre enden av kabelen. Differansen viser tapene som oppstår gjennom spenningsfall i kabelen.

KB PoE_handskakning_3.JPG

Tilbehørets PoE-klasse avgjøres med det man kaller klassifiseringsstrømmen, og den plasserer tilbehøret i en av fem klasser avhengig av strømforbruket. Forutsatt at switchen oppfyller tilbehørets krav, og at kabelnettet tåler belastningen, er nå enhetene klare til bruk. Hele prosessen tar et lite sekund.

Prøv, så slipper du at datasenteret brenner ned

Kobber er den dyre råvaren i kabelen, og som i alle andre bransjer prøver man av og til å ta snarveier for å tjene litt mer. En kabel som dessverre er altfor populær i nettverkssammenheng, kalles CCA (Copper Clad Aluminum). Den består av kobberbelagt aluminium istedenfor 100 % kobber. Av naturlige årsaker er man sjelden veldig tydelig på hva bruk av CCA kan føre til, så en uoppmerksom og altfor prisfokusert installatør kan enkelt bli forført av den lave prisen. Materialet kan brukes til mange klassiske oppgaver uten PoE over korte strekninger, selv om det har betydelig dårligere elektriske egenskaper.

Derfor er det lang fra noen selvfølge at kabelen du bruker til 1 eller 10 Gbps også kan brukes til PoE. De nye effektklassene på opptil 60 og 100 watt stiller nye og strengere krav til kabelens egenskaper, og derfor må også kabelnettet sertifiseres for strømforsyning via PoE.

KB PoE_test_1.JPG

Testmetoden som brukes i sertifiseringskravene, kalles DCRU (DC Resistance Unbalance) ANSI/TIA 568.2-D, og den består av tre separate motstandsmålinger:

  1. Sløyfemotstand
  2. Motstand mellom par
  3. Motstand i par

Målingen er først og fremst utviklet for å forhindre overoppheting og brann, men husk at selv en ufarlig temperaturøkning vil utmatte kabelens plastisolasjon, som forvitrer og mister ytelsen eller slutter å fungere. Med effekter som nærmer seg 100 W er det lett å forstå at energien som sendes gjennom kabelen, skaper varme. Bare tenk på hvor varm en gammel 60 W glødepære blir. Nå er kobberlederen i nettverkskabelen noe grovere enn glødetråden i lampen, men den er fortsatt bare noen få millimeter. Hvis du bunter dem sammen på kabelstiger og i trange rack der kablene isolerer hverandre, øker temperaturen ytterligere.

Moderne sertifiseringsverktøy som WireXpert, tilbyr DCRU-måling i tillegg til den vanlige sertifiseringen av kabelnettet fra et ytelsesperspektiv.

Oppsummering

Hvis du ikke allerede bruker PoE, er det stor sannsynlighet for at du kommer til å gjøre det i fremtiden. Da må du være oppmerksom på dagens og fremtidige effektkrav til kabelnettet og benytte deg av den nye testspesifikasjonen DCRU. Da kan du korrigere mangler, og du slipper ubehagelige overraskelser under igangkjøringen. Som kjøper av datanett bør du kreve DCRU-måling, slik at du ikke begrenser fremtidig bruk av nettet.

Til sist en betryggende beskjed om CCA. Hvis du har brukt komponenter fra Direktronik, er det ingen risiko for at du har CCA, siden vi aldri selger denne dårligere kvaliteten.

Hvis du trenger mer informasjon eller hjelp til PoE og sertifisering av datanett, er Direktroniks prisbelønte kundeservice alltid klar til å hjelpe deg. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700. Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 02.09.2021 Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Anmeldelser – redaktør

 

Fordypning

Hvis du vil ha mer informasjon om PoE og testing, kan du se videoen fra produsenten bak WireXpert og NetXpert. Gå heller ikke glipp av våre tidligere artikler om temaet:

100 watt PoE – 802.3bt katalysator for IoT

PoE uten PoE

De ukjente PoE-funksjonene som lønner seg umiddelbart

PoE – strømforsyn utstyr via nettverkskabelen

Produktområder

Vare.nr 121-2032
PoE till DC, 2,1mm 5V/2A
144,50 NOK 170 NOK Listpris eks. mva
Vare.nr 121-2034
10/100/1000 Mbps PoE til 12 V DC / 1,25 A
237 NOK eks. mva
Vare.nr 20114799
10/100 Mbps PoE til 12 V DC / 2 A
331 NOK eks. mva
Vare.nr 121-2035
10/100Mbps PoE till 12V DC/2A
186 NOK eks. mva
 
PoE-splitteren med DC-uttak gir deg både strømtilførsel og PoE til etterliggende utstyr. På den måten kan du strømforsyne tilbehør samtidig som resterende effekt og Ethernet formidles videre. Perfekt til IP-kameraer der man vil drive ekstra givere fra samme PoE-port på svitsjen.
980 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Strømsett Raspberry Pi eller andre enheter med mikro-USB via PoE istedenfor separat strømforsyning. Vår smarte PoE-splitter gir deg 5 V mating på mikro-USB fra et RJ45-uttak med PoE. På den måten får du sikker sentral strømforsyning til alle enheter og slipper å stole på enkeltstående strømforsyninger.
162 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Power over Ethernet (PoE) gjør det mulig å strømforsyne Ethernet-produkter via nettverkskabelen i stedet for en lokalt tilkoblet nettadapter. Det forenkler installasjonen, siden man ikke er begrenset til hvor nærmeste stikkontakt er. Men det gjør også at man kan strømforsyne flere enheter fra ett sentralt sted, og også styre av-/påslåing eksternt.
842,35 NOK 991 NOK Listpris eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Tre kostnadseffektive modeller av Midspan PoE-injektorer der antall porter og den totale effekten varierer. Velg mellom 12 porter med 150 W uteffekt, 16 porter med 300 W uteffekt og 24 porter med 300 W uteffekt.
4 340 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Rackmonterbare 16-porters midspan-injektorer (patchpaneler) for 802.3af eller passive 802.3at-enheter. De leverer PoE-strøm og data til 16 enheter på avstander opptil 100 meter. Velg mellom 10/100 Mbit og Gigabit samt med eller uten strømforsyning
858,50 NOK 1 010 NOK Listpris eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-2005
25 W, 802.3at/af
466 NOK eks. mva
 
Med Direktronik Connect kan du enkelt øke antall plasser i for eksempel en bordgruppe, uten å måtte trekke flere kabler i eksisterende kabelkanaler.
396 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
1 710 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0669
4 x 10/100/1000, 1 x 10/100/1000 PoE (PD-90W)
793 NOK eks. mva
 
En serie finurlige switcher med eller uten PoE, og som har funksjoner som er spesialtilpasset for å passe sammen med overvåkingskameraer. Appen gir deg god mulighet til å raskt ta kontrollen over kameranettverket via mobiltelefonen. Bare les av switchens QR-kode på telefonen og følg anvisningene, så blir du tilkoblet på et blunk.
555 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Med denne bordsvitsjen som kan overvåkes er det enkelt å utvide antall nettverksporter for å passe til bedriftens voksende behov. Med støtte for de fleste prioriterings- og segmenteringsfunksjoner kan du sømløst integrere den med ditt eksisterende nettverk. Det gir deg universell utvidbarhet og stabil ytelse i en pålitelig innpakning.
1 520 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
1 470 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Kundene våre har lenge ønsket en kompakt switch med 10G-lenker. Denne enheten består av åtte Gigabit-kobberporter og to plasser til SFP+ opptil 10 GbE. I variantmenyen kan du velge med eller uten PoE, avhengig av behovet ditt. Med valget PoE kan du få ut opptil 30 W per port. Switchen er helt uadministrert, men den har likevel en hel del smarte funksjoner.
1 810 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20121024
Layer 3 46-Port 1Gb SFP, 2-portar TP/SFP Gb, 4-Port 10Gb
15 070 NOK eks. mva
Vare.nr 133-0685
4x10/100/1000 PoE (PSE), 1x10/100/1000 PoE (PD)
1 450 NOK eks. mva
Vare.nr 20117388
Direktronik Connect Omanagerad 4xPoE + 1xPD PoE
426 NOK eks. mva
 
Xpresso EM-serien inneholder et heldekkende sortiment av mediekonvertere for å konvertere fra 10, 100 eller 1000 Mbps kobber til 100 og 1000 Mbps fiber. Med to enheter forlenger du lett avstanden mellom brukere og arbeidsgrupper.
1 080 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0032
10/100/1000TX til 100/1000FX SFP
1 540 NOK eks. mva
Vare.nr 20115382
konverterare RJ45-SFP
615 NOK eks. mva
 
Nå presenterer vi Direktroniks egen fiberomformer med full fleksibilitet! Konverteren har vanlig auto-sense 10/100/1000TX på kobbertilkoblingen (RJ45), men klarer også både 100/1000Base-FX over fibertilkoblingen. Nå slipper du å tenke på å bytte enheten ved migrering til Gigabit. Eller hvis du for eksempel har flere fiberoppkoblinger med forskjellig hastighet på fiberen. Du slipper også å holde oversikt over flere forskjellige modeller av konvertere i nettet ditt, og du kan trygt bruke én modell for formålet. Enheten finnes med ekstrautstyret Power over Ethernet, slik at du også kan velge å strømforsyne påfølgende utstyr gjennom konverteren via PoE IEEE 802.3af/at. Enheten klarer 16K jumboframes, og derfor passer den også for deg som arbeider med 4K videostrømmer.
853 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-1630
Til 14 stk. mediakonvertere med 2 x 230 V AC
2 380 NOK eks. mva
Vare.nr 20118531
10Gbps 1xRJ45 1xSFP+ Mediakonverterare
998 NOK eks. mva
Vare.nr 20115400
For media converter, 87*18,6*8,2mm Artiklar
33,30 NOK eks. mva
 
Nå kan du konvertere til den bølgelengden, fibertypen eller datatypen du vil, så lenge SFP-ene har samme hastighet. Den har altså ikke 3R-funksjonaliteten som gjør det mulig å blande ulike hastigheter, men er til gjengjeld betydelig billigere enn andre.
1 320 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-1170
10/100TX till 100FX, MM-SC, 2km, PoE/PSE
3 460 NOK eks. mva
Vare.nr 20109402
100/1000 SFP till 10/100/1000Base-T
451 NOK eks. mva