Meny

PoE – strømforsyn utstyr via nettverkskabelen

PoE eller Power over Ethernet er flere forskjellige standarder for å strømforsyne nettverksprodukter via nettverkskabelen, slik at du ikke trenger stikkontakt og strømforsyning der produktet skal plasseres. Teknologien er vanlig for nettverksutstyr som IP-kameraer og offentlige tilgangspunkter for Wi-Fi. Et annet område som vokser raskt, er mating av LED-armaturer via PoE

Det er mange fordeler ved å sende strømmen over datakabelen. Først og fremst tiden og materialene du sparer siden du slipper å strekke kabel, men også ved å ikke la plasseringen av stikkontakter bestemme hvor utstyret skal plasseres. Det skal jo helst plasseres der det er behov for det, og ikke på et bestemt sted bare fordi det er en stikkontakt der.

«PoE» brukes litt slurvete som et fellesbegrep for all strømforsyning via nettverkskabelen, og en del leverandører selger utstyr som er merket med «PoE» uten å følge de offisielle standardene. Kontroller at det står IEEE etterfulgt av enten 802.3af, 802.3at, 802.3bt Type 3 eller 802.3bt Type 4 på utstyret for å være sikker på at det følger de offisielle standardene.

Her kan du lese mer om Direktroniks sortiment av PoE-produkter.

De forskjellige PoE-standardene

I dag finnes det tre standarder, eller fire, hvis vi regner med de to forskjellige typene av Ultra PoE. Alle er utviklet for å kunne gjøre dette i opptil 100 meter, altså samme begrensning som for å sende nettverkssignal over vanlig kobberkabel. Med en PoE-repeater kan du nå lenger.

De tre versjonene skiller seg fra hverandre gjennom makseffekten, og alle er nedoverkompatible. En viss språkforvirring finnes når det gjelder makseffektene, og det kommer av at man av og til mener den effekten som er tilgjengelige i det strømmatende produktet, og av og til den som er tilgjengelig for enheten på den andre siden av kabelen, og noen ganger kan den verdien som gjelder for et visst produkt være høyere enn den minste verdien som standarden angir.

  • 15 watt PoE (PoE) er den eldste standarden, og den gir opptil 15,4 W effekt til hver enhet. Men det er bare 12,95 W garantert tilgjengelig til enheten, siden en del av energien blir borte i kabelen.
  • 30 watt PoE (PoE+) gir opptil 30 W effekt til hver enhet, med 25,5 W garantert tilgjengelig til enheter som er 100 meter unna.
  • 100 watt PoE (Ultra PoE) finnes i to forskjellige typer. Type 3 med uteffekt på 60 W, og type 4 med hele 100 W. Disse to garanterer 51 og 71 W til mottakerenheten.

Strømmottaker, PD-enheter

Utstyr som kan ta imot strøm via nettverkskabelen, kalles PD (Powered Device). De er utstyrt med en spesiell nettverkskontakt (PD-port) som kan ta imot både nettverkssignal og strøm.

Sender av strøm, PSE-utstyr

Utstyr som tar seg av matingen, kalles PSE (Power Sourcing Equipment) og sender både strøm og data over Ethernetkabelen til en tilkoblet PD-enhet. PSE-utstyr deles inn i de to segmentene «midspan» og «endspan».

  • Endspan er vanligvis en PoE nettverksswitch (PSE) som forsyner PoE-enheter (PD) med strøm, slik at enhetene ikke trenger separat strømadapter.
  • Midspan er navnet på PoE-utstyret som plasseres «mellom» en standardswitch (uten PoE) og en PoE-enhet. Man kan altså bruke PoE-teknologi ved hjelp av et tilbehør. Vanlige midspan-produkter er PoE-injektoren som brukes for å tilføre strøm til nettverkskabelen og PoE-splitteren for å separere den fra kabelen igjen og få ut matningen til for eksempel 12 V i et separat uttak.

Man skiller mellom injektorer/splittere for 10/100 og Gigabit på grunn av de tekniske forutsetningene. For Ethernet på 10/100 Mbit brukes bare fire av de åtte lederne i kabelen, og dermed er fire frie for strømmating. For Gigabit brukes alle åtte, og da må injektoren kunne sende strømmen på datalederne, noe som er mer komplisert og fører til et dyrere produkt. Den for Gigabit kan brukes også på utstyr for 10/100 Mbps.

Midspan-switch sammenlignet med en standard-switch

Det er to måter å implementere den nyeste PoE-ytelsen i eksisterende nettverksinfrastruktur på. Enten ved å oppgradere / bytte ut eksisterende switcher eller ved å supplere med midspan-produkter.

PoE-switcher har den fordelen at de bare krever én kabel for nettverkstilkoblingen, men det er ikke nødvendigvis alltid det beste valget. Det kan være mer effektivt og mindre kostbart å skille data- og strømenheter, slik at du kan beholde de eksisterende standardswitchene for IP-behovene og komplettere med den ledende midspan-teknologien for å strømsette PoE-enheter.

Hvis ikke begrensninger i eksisterende nettverksinfrastruktur krever bytte av switch for å øke kapasiteten, ytelsen eller oppfylle krav til lavspenningsnivåer, er midspan det beste valget for PoE-installasjoner. De gir en kombinasjon av forenklet implementering, administrasjon og vedlikehold, med overlegen fleksibilitet, pålitelighet, sikkerhet og energieffektivitet. Midspanswitcher/injektorer krever ingen endring av eksisterende switcher eller kabler, og de er vanligvis kompatible med de fleste Ethernet-switcher. De installeres enkelt mellom eksisterende switch og mottakende PoE-enhet (PD).

Mating av LED-armatur via PoE

LED-belysningen har slått gjennom over hele verden og har erstattet glødepærer, halogenpærer og lysrør i kommersielle og industrielle miljøer samt i private hjem. Det er ikke bare størrelsen som er fordelen. LED har også lengre levetid og høyere energieffektivitet enn forgjengerne. En annen fordel med PoE-teknologien, er at du kan styre og håndtere lys over det lokale nettverket. LED-armatur som drives med PoE, kan kobles til med vanlig RJ45-kontakt med egen IP-adresse. Hvis du i tillegg monterer sensorer, kan du lage smarte LED-nav for å samle inn informasjon om lysnivå, temperatur, luftfuktighet og om noen er i rommet, som deretter sendes til styreenheten.

Ved hjelp av tilkoblede enheter som telefoner, datamaskiner og nettbrett, får du mange spennende bruksområder. Du kan for eksempel sette det opp slik at lyset tennes når noen går inn i et rom og slås av når rommet er tomt, slik at du for eksempel ser hvilke konferanserom som er ledige. En sensor som registrerer lysnivået, kan sørge for at belysningen holdes konstant ved hjelp av sollyset, altså gi mer lys når solen ikke er tilstrekkelig. Gårdeiere og driftsansvarlige får totaloversikt over eiendommen og kan på den måten optimalisere energiforbruket ved å måle, overvåke og styre alle noder i nettet i sanntid (inkludert varme og ventilasjon). Basert på denne informasjonen og innsamlede data om hvordan lokalene brukes, kan man tilpasse temperatur, belysning og rengjøringsplaner.

Nye krav til datanettet ditt

Ta en titt inn i brødristeren den neste gangen du rister brød, så skjønner du hva vi mener. Nettverkskablene dine gløder ikke på grunn av overoppheting, men med utrulling av høyeffekts-PoE stilles det nye krav til kablene i datanettet. Da blir motstanden i kabelen og forskjellen mellom parene en viktig parameter. Hvis motstanden for et kabelpar er for høy, eller hvis DC-motstanden mellom par eller til og med innen et par tvinnede tråder er for forskjellig, kan parets eller trådens temperatur øke over det som er tillatt for aktuelle kabler, kontakter og uttak. Som et naturlig resultat av høyere temperaturer, vil materialet utmattes raskere enn vanlig eller til og med smelte. I tillegg er det også en betydelig risiko for å miste data på grunn av signalforvrengning. Derfor har ISO/IEC, TIA og Cenelec definert testing av DCRU (DCRU = Direct Current Resistance Unbalance) som en valgfri parameter som kan legges til ved sertifisering av datanett hvis det planlegges å bruke høyeffektiv PoE for en bestemt installasjon. Du som arbeider med profesjonelle installasjoner, vil sikkert se DCRU dukke opp som nytt krav i bestillinger fremover, og hvis du trenger et sertifiseringsverktøy som allerede nå oppfyller dette tillegget, anbefaler vi WireXpert med DCRU-moduler.

Noen tips om PoE

  • Hvis man har en switch som støtter PoE, men et tilbehør som ikke gjør det, brukes en splitter (skiller strømmen fra kabelen til forskjellige uttak). Hvis man har et tilbehør som støtter PoE, men en switch som ikke gjør det, brukes en injektor (strømsetter nettverkskabelen). Hvis begge mangler PoE, trenger man både en splitter og en injektor!
  • Hvis en PoE-switch faller ut, vil også tilkoblede PoE-enheter slutte å fungere. Derfor er det viktig med reservestrøm i form av en UPS. En fordel er at man bare trenger UPS til switchen, ikke til PD-enhetene som er koblet til.
  • Velg Cat6A-kabel for PoE
  • Såkalt passiv PoE er uvanlig, men kan forekomme i enkelte lukkede systemer. Det er viktig å vite at passiv PoE ikke har handshake-funksjon, og derfor kan den ødelegge (brenne) utstyret i den andre enden av nettverkskabelen!
  • AC-effekt ut fra PoE er uvanlig, men forekommer av og til for å varme små elementer i utendørs kameraer om vinteren.
  • Man skiller mellom injektorer/splittere for 10/100 og Gigabit på grunn av de tekniske forutsetningene.
  • 48 og 56 V (35 W og høyere) mating gjelder for PoE (24 volt er passiv PoE)

Hvis du har spørsmål eller ønsker rundt produkter for PoE eller andre ting innen holdbar strømforsyning, er Direktroniks prisbelønte kundeservice alltid tilgjengelig* på telefon, e-post eller chat.

Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

*) hverdager mandag–fredag 08.00–17.00

Produktområder

 
Tre kostnadseffektive modeller av Midspan PoE-injektorer der antall porter og den totale effekten varierer. Velg mellom 12 porter med 150 W uteffekt, 16 porter med 300 W uteffekt og 24 porter med 300 W uteffekt.
4 390 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
PoE-splitteren med DC-uttak gir deg både strømtilførsel og PoE til etterliggende utstyr. På den måten kan du strømforsyne tilbehør samtidig som resterende effekt og Ethernet formidles videre. Perfekt til IP-kameraer der man vil drive ekstra givere fra samme PoE-port på svitsjen.
994 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0119
30/60/90 W LTPoE++/802.3af/at
3 380 NOK eks. mva
Vare.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (passiv) 24 V / 1 A
3 170 NOK eks. mva
 
Seriell til IP. Med DS1100-serien har Tibbo tatt kontroll over nettverkstilkoblede serielle porter til et spennende nytt nivå, og tilbyr PoE, Wi-Fi og selv om du ønsker det,
1 720 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0314
Analog, diameter: 29,5cm
3 580 NOK eks. mva
 
Switch med festevinger på sidene som kommer til å redusere installasjonstiden betydelig. Montering på vegg, under bord,i tak eller medieskap kan gjøres helt problemfritt.
1 490 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0669
4 x 10/100/1000, 1 x 10/100/1000 PoE (PD-90W)
802 NOK eks. mva
 
Switchen for selvforsynende systemer inneholder både PoE-switch og batterilader med tilkobling for solcellepaneler i én kompakt enhet. Du trenger bare å koble til et batteri og et solcellepanel for å få et komplett, selvforsynende datanettverk, inkludert strømforsyning til tilkoblet utstyr via Power Over Ethernet.
1 900 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Disse strømadapterne er designet for å tilby AC-strøm til DC PoE-switcher, men de kan også brukes til installasjoner som mangler strømforsyning via nettverkskabelen (PoE). Forskjellen er uteffekten, som er på 12, 24 eller 48 V DC.
3 220 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter