Meny

USB type C – den forbannede kontakten

Man kan også elske den. For nå får du virkelig muligheten til å bruke kun ett grensesnitt mellom en hovedenhet og tilbehøret. Det høres kanskje ut som en utopi, men Apple med MacBook og Google Pixel har allerede denne kontakten som sin eneste tilkobling, og mange tusen kommer til å følge etter.

Vi vinker farvel til separate kontakter og porter for HDMI, DisplayPort, MHL, Thunderbolt, USB og lading. Enkelt, praktisk og plassbesparende med kun én kontakt i miniatyrformat. Forbrukerne står overfor en stor utfordring når det kommer til tilkoblingskabler, for her sprer variantene seg som bakterier, og det er ikke mange som har full oversikt over hvilke egenskaper kabelen trenger for bestemte funksjoner.

USB type C målDet er først og fremst to ting som er utfordrende: USB-PD og Alternate mode. Men også de ulike hastighetsklassene for USB som finnes i samme kabel. Det er nemlig ikke sikkert at den USB-C-kabelen du har kjøpt, er noe annet enn en USB2.0 (480 Mbps), og ikke en 3.1 Gen2 (10 Gbps), som du kanskje trodde. Da mangler den sannsynligvis også den ekstra ladekapasiteten, siden mange produsenter bruker 3 A (15 W) selv om de kaller dem USB-PD.

USB-PD – 100 watt til lading eller forbruk

Universal Serial Bus Power Delivery, USB-PD, er navnet på standarden som gir høy effekt. Overgangen fra de 2,5 W, som man får fra USB 2.0, til 100 W er enorm og gjør at man nå kan drive en separat skjerm eller lade en notebook samtidig som datatrafikken er upåvirket. PD-standarden er altså toveis, og USB-C-porten (hvis den støtter USB-PD) forhandler med tilbehøret for å finne ut om det er behov for lading (strøm inn) eller forbruk (strøm ut). Til dette kreves det at kabelen har den såkalt E-marker-chippen, en aktiv komponent som stiller om porten slik at spenningen øker fra 5 V / 3 A til 20 V / 5 A, og altså opp til 100 W avhengig av kabelens aktuelle karakteristikk, der ting som lengden og ledernes diameter påvirker effektuttaket.

Uten E-marker-chip blir det ingen PD-støtte

Her blir det litt vanskeligere. Ofte beskrives USB-C-kabler som «USB3.1 Gen2 10Gbps 3A» eller «USB3.1 Gen2 PD 5A/100W», noe som fører til at du antar at forskjellen bare er 2 A, og effekten er kanskje ikke helt 100 W, men likevel mer enn 50 W. Men, som vi vet, djevelen er i detaljene. Forskjellen mellom disse er 85 W siden 3 A er tilgjengelig ved 5 V (15 W) i det første eksempelet, mens i det andre er 5 A tilgjengelig ved 20 V (100 W). Legg merke til betegnelsene, og påse at kabelen har uttrykkelig støtte for USB-PD for å være sikker på at du får den høyeste effektklassen.

Alternate mode – mye mer enn USB

USB-porter som støtter «Alternate mode» kan brukes til mye mer enn bare USB-trafikk, for eksempel: HDMI, DisplayPort, MHL eller Thunderbolt. Men produsentene kan velge å implementere ulike grader av funksjonalitet, noe som skaper litt forvirring rundt hvilket tilbehør du kan koble til din notebook eller smarttelefon. Det stiller også krav til at kabelen har alle funksjoner, såkalt «Full Featured», for at du skal kunne bruke utvidet funksjonalitet.

To kabler som ser like ut og har USB type C-kontakter kan altså ha helt ulik ytelse og funksjonalitet. Hvis du velger USB C-kabler fra Direktronik, ser du tydelig hvilken ytelse du får. 

USB-PD type C

Relaterte komponenter

Vare.nr 105-0700
1m, hane till hana, svart
136 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 105-0704
Kabelen gir maksimal dataoverføring og lading på grunn av den lavere kapasiteten i type A-kontakten i den ene enden, noe som innebærer maks. 15 W lading og 5 Gbs hastighet. Dermed følger den USB3.1Gen1 for 5 Gbps.
74,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0270
USB-C strømtester, svart
293 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 121-0164
USB3.1 Gen2, 4 porter (2 x type C / 2 x type A)
854 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter