Meny

Guide: velg riktig nettverkstester

Det kan være vanskelig å vite hva man bør satse på. En enkel kontakttester til noen hundrelapper, et fullblods sertifiseringsverktøy for Cat.8 eller noe midt i mellom, det er det store spørsmålet. La oss først definere noen forskjellige klasser av instrumenter, og fortelle hvordan du best kan dra nytte av dem for å hjelpe deg på veien.

Kanskje vi ska begynne med hvem «du» er? Enten du er en frittstående installatør som installerer datanett hos profesjonelle kunder, eller en nettverkstekniker som har ansvaret for driften på arbeidsplassen, vil det sannsynligvis ha stor betydning for valg av instrumenter. Størrelsen er også viktig. I et stort og komplekst nett med både kobber og fiber, stilles det ofte krav til dokumentasjon av kontakter og til god kontroll ved hver utbygging. I et mindre kontornett stilles det litt lavere krav, og det blir sjelden etterspurt dokumentasjon i form av testprotokoll. Her ønsker man kanskje bare å løse et problem som oppstår.

For å gjøre det enklere å få oversikt over utvalget deler vi instrumentene inn i tre testklasser: verifisering, kvalifisering og sertifisering.

Verifisering – enkle kontakttestere (prisnivå: 200–5000 kr)

CableMaster 200 – verifisering

I denne klassen finner vi flere hundre forskjellige håndenheter, bare hos Direktronik har vi rundt 20, for varierende formål. For kobberkabel (Ethernet RJ45) er det vanligvis bare en enkel kontakttester med lysdioder som varsler om det finnes en galvanisk forbindelse mellom stiftene i kontakten. I denne testen kontrolleres ikke kapasiteten, altså om lenken fungerer ved en bestemt hastighet, men bare om stiftene har elektrisk kontakt med hverandre. I den øvre prisskalaen får du ofte mer funksjonalitet, som «wire map» for å finne ut om parene i kabelen er riktig plassert, og «tonegenerator» for å finne én enkelt leder i en kabelbunt. I den absolutte toppen inngår av og til også lengdemåling for å kunne finne ut om lenken ligger innenfor grenseverdiene som gjelder for den aktuelle kabeltypen, CableMaster 210 er av den typen, og de anses for å ha «alt» et solid «verifiseringsverktøy» trenger før det går over til klassen «kvalifiseringsverktøy».

Kvalifisering – avgjør lenkens kapasitet (prisnivå: 20 000–60 000 kr)

NetXpert – kvalifisering

I kategorien kvalifisering finner vi instrumenter som ofte har alt fra «verifisering», men med den avgjørende forskjellen at her testes lenkens kapasitet for en gitt hastighet. Prislappen er direkte koblet til hastigheten du kan teste. Det er egentlig først ved dette nivået en test av lenken kan gi deg bevis for hva den egentlig tåler. Siden denne typen instrument er rettet mot nettverksteknikere, har den et mer feilrettende utgangspunkt. Du får både kvalifisert måling og mulighet til å lagre testverdier for dokumentasjon. Ofte finnes det også en rekke tester som kan gjennomføres av aktive nett, som belastningstester av både datatrafikk og PoE-effekter. Av og til med uttak for SFP, slik at fibernettets kapasitet også kan fanges inn. Eksempel på denne typen instrumenter er NetXpert XG som Direktronik tilbyr, Cable IQ fra Fluke og SignalTek CT eller NT fra Ideal, for å nevne noen av markedslederne.

Sertifisering – testing i samsvar med kabelstandard (prisnivå: 80 000–200 000 kr)

WireXpert – sertifisering

For å havne i kategorien sertifiseringsverktøy kreves det at instrumentet bruker testmetoder som er spesifisert i internasjonale kabelstandarder. Flere av grenseverdiene og definisjonene man bruker, krever at instrumentet gjennomfører avanserte frekvensmålinger og analyser. Dette stiller høye krav til instrumentprodusenten, og det innebærer også at instrumentet må kalibreres med jevne mellomrom. Vi anbefaler instrumenter i sertifiseringsklassen til de installatørene som oppfyller disse kravene fra kunder. I underlaget spesifiserer man gjerne at nettet skal sertifiseres i samsvar med for eksempel EN 50173 klasse EA eller ISO/IEC 11801, og da har du ikke noe annet valg enn sertifiseringsverktøyet. I praksis kan et godt kvalifiseringsverktøy levere den samme informasjonen om lenkens kapasitet som et sertifiseringsverktøy, men med utgangspunkt i forskjellige målemetoder. Den mest fremtredende forskjellen mellom sertifiseringsverktøyet og de beste kvalifiseringsverktøyene er at førstnevnte bruker analoge frekvensmålinger, mens sistnevnte bruker datatrafikk. Selv om metodene er helt forskjellige, kan de likevel brukes til å finne den samme informasjonen om en lenke har kapasitet for en bestemt hastighet eller ikke.

Så hvorfor gjør man det så komplisert?

Internasjonale standarder utarbeides over svært lang tid, og disse organisasjonene er alt annet enn kjappe. Gamle konvensjoner gjør det også vanskelig å få til radikale endringer, noe som sammen med proteksjonistiske produsenter som ikke ønsker at en enklere teknologisk plattform skal kunne løse den samme oppgaven, forhindrer at nye testmetoder standardiseres. Det er iallfall vår amatøranalyse.

Den mest fremtredende forskjellen mellom sertifiseringsverktøyene og de beste kvalifiseringsverktøyene er at førstnevnte bruker finjusterte analoge frekvensmålinger, mens sistnevnte bruker datatrafikk. Selv om metodene er helt forskjellige, kan de likevel brukes til å finne den samme informasjonen om en lenke har kapasitet for en bestemt hastighet eller ikke.

I klassen sertifiseringsverktøy for datanett finnes det ekstremt få produsenter som har denne kompetansen. Eksempler på virkelig gode sertifiseringsverktøy er WireXpert 4500 og WireXpert 500, som selges av Direktronik, DSX 8000 og DSX 5000 fra Fluke.

Det er vanskelig for oss å anbefale hvilke av disse du bør velge uten at vi skal oppfattes som subjektive, men kappløpet er tydelig mellom disse, og alle instrumenter har sine unike egenskaper, som kan være sentrale for deg. Vi mener at WireXpert har noen svært interessante egenskaper som tåler er grundigere sammenligning, som muligheten til MPO-måling av fiber, de doble håndenhetene og at man allerede klarer kapasiteter som er bedre enn Cat8 (altså over 2000 MHz). Fluke er et mer kjent varemerke i kraft av sitt utvalg innen alle former for testing og måling, og kan derfor føles som et tryggere valg. 

Når dette er sagt om kategorier av instrumenter, finnes det naturligvis mange flere detaljer som bidrar til å nyansere bildet, og som har ulik vekt avhengig av hvilket bruksområde man har. De enkle verifiseringsinstrumentene er så rimelige i innkjøp at man har råd til å bytte når det kommer nye modeller, men når man investerer større beløp, ønsker man gjerne at utstyret skal vare en stund. Tenk derfor litt ekstra over:

Oppgraderingsmuligheter

Hvis du allerede nå ønsker å kunne sertifisere 10 Gbps-nett (klasse EA), vil det ikke ta lang tid før du støter på kravet Cat8 og klasse FA. Kanskje foretrekker du et instrument som tillater trinnvise oppgraderinger, slik at du slipper å ta kostnaden allerede nå for målemetoder som det ikke er etterspørsel etter ennå?

Fiber og kobber

Mange nettverk består av både fiber- og kobberkabler. Tenk over om det er viktig for deg å kunne måle alle kabeltyper med samme instrument. Man kan naturligvis ha to instrumenter, ett for fiber og ett for kobber, men da får du samtidig forskjellige rapporterings- og dokumenteringsverktøy, noe som gjør hele avstemmingen mot kunden mer omstendelig. Hvis det ikke spiller noen rolle for deg, kan det hende det blir rimeligere med to separate instrumenter. Tenk også over hvilke fibertilkoblinger du kan støte på. Hvis du har datasenteret som arbeidsmiljø, ønsker du sikkert muligheten for MPO/MTP-måling i tillegg til de klassiske for SC/ST/LC

Power Over Ethernet (PoE)

PoE blir stadig mer utbredt, og det stiller nye krav til kabelnettet siden effekten som kan leveres avhenger av både senderens kapasitet og kabelens lengde og motstand. For feilsøking, men også for kvalifisering, kan det være verdifullt å kunne belastningsteste en PoE-injektor, og ikke bare kvalifisere nettet for en bestemt hastighet, men også sikre at effekten du får ut i enden av kabelen, er tilstrekkelig for enheten den skal forsyne.

Løpende kostnader – forbruksvare og kalibrering

De kalibrerte testkablene for Permanent Link-målinger slites, og må byttes regelmessig. Disse er ofte svært kostbare, og det er fort gjort å overse kostnaden når man kjøper inn instrumentet. Det samme gjelder for kalibreringskostnaden, som ofte er inkludert i servicepakken. Standarden krever nemlig at instrumentene kalibreres en gang i året, og hvis det ikke gjøres, får du ikke en sertifisert installasjon. Siden instrumentene lever i mange år, bør man tenke over disse kostnadene når man kjøper dem.

Til sist et (lønnsomt) tips til alle installatører

En av de mest undervurderte grunnene til å investere i et sertifiserings- eller kvalifiseringsverktøy er å kunne kontrollere nettets kapasitet FØR du begynner å arbeide med det. Ellers er risikoen stor for at du må ta ansvar for feil som andre har gjort tidligere.

Mange av feilene som kan gjøres i en nettverksinstallasjon, blir ikke synlige før nettet når sin fulle lengde. Det betyr at dårlige kontakter eller kvalitetsproblemer med materialet kan vise seg først etter en utbygging som gjøres mye senere. Etter tidkrevende feilsøking, kan du kanskje innse at en del av det opprinnelige nettet må bygges om, og at det ikke finnes budsjett for slike kostnader. Det er vanskelig å forklare for kunden hvorfor du må ha ekstra betalt selv om nettet fungerte perfekt helt til du begynte å arbeide med det. Det ender vanligvis som en gratisjobb. Da er det bedre å tidlig tilby en gratis sertifisering/kvalifisering av «dagens status», slik at du oppdager eventuelle avvik før du begynner å arbeide. Kunden vil garantert gi deg oppdraget hvis du oppdager feil, og du bytter ut gratisarbeidet med en større bestilling.

Les også artikkelen om de vanligste feilene ved en nettverksinstallasjon

Hvis du har behov for å komplettere denne guiden med en samtale om detaljene rundt testing og sertifisering, kan du kontakte oss for gratis rådgivning. Det er enkelt å få tak i oss, og vi liker å hjelpe til. Ta kontakt nå på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Gå heller ikke glipp av artiklene i Kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

Produktområder

Vare.nr 20111166
Multiverktyg för TP nät
14 300 NOK eks. mva
Vare.nr 20111167
Multiverktyg för koppar,Wifi och fiber
22 610 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 820 NOK eks. mva
Vare.nr 20116879
Cable Master FO
3 040 NOK eks. mva
Vare.nr 20117997
PoE Testare af/at/bt/Passiv PoE
170 NOK eks. mva
Vare.nr 109-5150
Veske med LAN-tester, klemtang, avisolerer og IDC-verktøy
277 NOK eks. mva
 
Effektiviser testmiljøet ditt ved hjelp av loopback-adaptere. Da slipper du usikkerheten som vanlige patchkabler gir når man lett blander sammen testkabler med vanlige og dermed får uønskede variasjoner i resultatene.
200 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
6 620 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1142
Fiber Checker – SM og MM
2 600 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1371
WireXpert 500, komplett med veske
104 400 NOK eks. mva
 
WireXpert 4500 er flaggskipet blant sertifiseringsinstrumenter, med en kapasitet som overgår dagens strengeste krav for Cat.8 / Klasse II på 2500 MHz. En fremtidssikker testplattform som kan håndtere både kobber og fiber – i dag og i fremtiden.
133 710 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
CableEye er et avansert verktøy for å teste, dokumentere, feilsøke, analysere og lage kabler. Et utmerket hjelpemiddel i kvalitetsarbeidet, ved leveringskontroller og nærmet uunnværlig for foretak som lager eller forbruker kabler.
50 530 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1239
Komradio och ljuskälla, 1 par
13 950 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1145
Effektmåler SFP/MPO
64 670 NOK eks. mva
 
Verktøy for praktisk og enkel tilkobling av RJ45-kontakter. Her trenger du bare ett verktøy for alle oppgaver – avisolering, pressing og klipping.
841 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 109-5150
Veske med LAN-tester, klemtang, avisolerer og IDC-verktøy
277 NOK eks. mva
 
Det prisgunstige fire-i-ett OTDR-instrumentet inneholder også en feilsøker, effektmåler og lyskilde. Et svært kompakt multimeter for fiberinstallatøren, som ikke bare erstatter fire instrumenter, men også byr på lagring og rapportering via programvare. Solid skjerm, beskyttende veske og rask oppstart gjør dette til det perfekte verktøyet for de fleste oppgaver ute i felt.
7 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20115269
Robust OTDR med 7" touch skjerm
41 460 NOK eks. mva