Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Hvis du er gammel nok til å huske scenen fra Goldfinger der James Bond ligger fastspent og nesten blir kappet i to av en laserstråle, eller den dødelige effekten av lasersverdet i hendene på Darth Vader i Star Wars, enker du nok at laser er farlig. Så farlig er ikke lyset som kommer ut av datakontakten, men det er fortsatt laser, og det er såpass risikabelt at du aldri bør se inn i kontakten uten å kontrollere at den er slukket først. I motsetning til laseren på film, er den i kontakten usynlig, og siden du sjelden har den andre enden til disposisjon, kan du ikke være sikker på om den er slått på – eller hvilken energi den har. Med andre ord er det tryggest å la være.
Men risikoen for skader er liten hvis det er snakk om kontakter for Fiber2Home, forutsatt at du ikke bruker mikroskop. Fibermodulene som brukes for fiber i hjemmet, er vanligvis laget for kortere avstand, opptil 20 km, og de er definert som laserklasse 1, noe som betyr at de er ufarlige, og at det ikke kreves varseltekster. For knutepunkter på lengre avstander, som mellom byer, der det brukes fibermoduler for avstand opptil 120 km eller andre effektforsterkere, kan effekten være så høy at eksponeringen blir skadelig, men da skal det også finnes en tydelig varseltekst.
Her kan du lese mer om laser og forskjellige klasser – lenke til strålsäkerhetsmyndigheten
Selv om Direktronik ikke har det i sortimentet (ennå), finnes det spesielle «solbriller» som i stedet for å filtrere bort UV-stråling, filtrerer bort de bølgelengdene du møter i den optiske fiberen. Kontakt oss hvis du trenger dette.
Selv om glassbitene som oppstår når man kapper og sveiser fiber er små og nesten usynlige, er de definitivt ikke ufarlige. Tvert imot. De brutte endene på fiberoptiske kabler er ekstremt skarpe, og de kan enkelt trenge gjennom huden. Derfor er det viktig å håndtere disse restene forsiktig og plassere dem på dobbeltsidig tape eller i en egen beholder, slik at de ikke spres i arbeidsområdet og forårsaker skader. Alt avfall bør behandles ekstremt forsiktig for å unngå personskader.
Den største risikoen for øyeskader under fiberinstallasjon er ikke lyset, men fiberrester fra kappet fiber. Disse små, skarpe bitene kan fort havne i øynene, og de er vanskelig å fjerne, noe som kan føre til alvorlige øyeskader. Derfor kreves det ofte et besøk til akuttmottaket. Bruk vernebriller, slik at du er godt beskyttet.
Ved fiberinstallasjoner brukes forskjellige kjemiske rengjøringsmidler, og de må håndteres på riktig måte. Arbeid alltid på steder med god ventilasjon, og bruk hansker for å unngå hudkontakt. Det er også viktig å være oppmerksom på brannfarer. Ikke fordi selve sveiseapparatet eller tilbehøret man håndterer er spesielt brannfarlige, men fordi sveisebuen kan antenne brannfarlige gasser som finnes på det stedet man jobber. Det finnes flere eksempler på eksplosjoner som følge av fibersveising i kulverter og andre lukkede rom der det har vært brennbar gass.
Sikkerhetstips ved installasjon av og arbeid med optisk fiber
Håndteringen og grundigheten ved alle momenter minimerer risikoen for skader, og det gir også best mulig resultat for den ferdig sveisede fiberlenken. Forurensede kontakter og dårlig rengjøring gir betydelig høyere demping, noe som i verste fall fører til at lenken ikke fungerer. Derfor må du gjøre det til en vane å alltid kontrollere lenken med en dempingsmåler. Ved å dokumentere dempingen per lenke blir det også enklere å beregne dempingsbudsjettet og sikre på forhånd at det aktive utstyret har de riktige forutsetningene for å fungere på den planlagte avstanden.
Kontakt oss gjerne hvis du vil ha mer informasjon om sveising, testing eller har generelle spørsmål om fiber og installasjon.
Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.
Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet
© Copyright 17.04.2024. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.