Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Hvis man er avhengig av internett, vel og merke. Og det er vel de fleste av oss – både på jobb og privat. Hvis man snakker om infrastrukturen for et fiberbasert internett, såkalt Fiber2Home, er det umulig å ikke nevne ODF-en. Den forekommer på en rekke steder og er usynlig for brukeren, men er helt avgjørende for at tilkoblingen din skal ha kontakt med det sentrale fiberstamnettverket.
Det hadde naturligvis vært gøy (og passende) hvis ODF stod for Overflødige DataForkortelser, men så gøy har vi det ikke. I vår bransje er det en forkortelse for Optical Distribution Frame, og koblingspanel eller knutepunkt forklarer hva det dreier seg om.
Et fibernett er ikke ulikt et veinett for vanlig trafikk. Du har brede motorveier mellom større byer, smalere veier mellom mindre tettsteder, og gater mellom boligfelt. Rundkjøringer og kryss fører deg til slutt frem til ønsket adresse. Fibernettets rundkjøringer og kryss kalles vanligvis ODF, og de forekommer i en rekke forskjellige utførelser for både utendørs og innendørs bruk. Tekniske rom / tekniske hus er et populært navn for de større knutepunktene, som da ofte inneholder både den passive ODF-en og de aktive switchene – og av og til også batterier og systemer for reservestrøm. Bakkeskap er de litt mindre «kryssene» som fordeler fiberen til boligområder. Leilighetsbygg har ofte et veggskap som siste ledd i kjeden. Det sitter en eller flere ODF-er i både det tekniske rommet, i bakkeskapet og i veggskapet.
Det tekniske huset eller rommet kjennetegnes av innbruddsbeskyttende innkapsling, ofte varmeisolert, på størrelse med en større utedo, og ofte med løftepunkter i taket, slik at det enkelt kan losses fra både lastebil og helikopter. Interiøret er ofte tilpasset med kabelinstallasjoner og vertikale profiler for montering av klassisk 19" utstyr, som ODF-er, nettverksswitcher og overvåknings- og strømsystemer.
Bakkeskapet står ofte på betongplate senket ned i bakken, og det er sjelden mer enn en meter høyt og bredt. De er metallinnkapslede og beskyttet mot vær og vind, men er vanligvis ikke oppvarmet, siden de sjelden inneholder aktivt utstyr. Isteden er de fulle av fibertilkoblinger som er sveises på plass og oppbevares i lett tilgjengelige kassetter.
I leilighetsbygg sitter ofte veggskapet nede i kjelleren, der det fordeler fibertilkoblingene til de respektive leilighetene. Avhengig av antall leiligheter har ODF-en ulikt antall koblingspunkter, og her er den et knutepunkt mellom fibernettet «ute i gaten» og switchene som skal levere internett til leilighetene.
ODF-en kommer i mange former og fasonger, tilpasset for de respektive bruksområdene som vi har beskrevet her, og flere til. Generelt for de fleste er at de utstyres med såkalte skjøteadpatere for fiberkontaktene som brukes. Når fiberen «fra gaten» kommer inn i leilighetsbyggets kjeller, inneholder den ofte bare en eller noen få fiberledere. Bare så mange som kreves for å levere den kapasiteten som summen av leilighetene krever. Fiberkablene fra hver leilighet legges slik at de møter fiberen fra gaten ved ODF-en. På hver av disse endene sveises det en fiberhale, altså en kort fiberkabel med en kontakt i den ene enden. Kontakten kobles til skjøtekoblingen i ODF-en fra baksiden. En patchkabel møter den respektive kontakten fra forsiden av skjøtestykket og kobles til nettverksswitchen.
Man kan spare mye tid ved å bestille ODF-ene ferdig utstyrt med den kabelen og lengden man ønsker. Hvis man skal montere følsomme fiberkontakter i mørke kjellerrom eller i lyset fra hodelykten utendørs, er det fort gjort å ta feil, og det går også sakte. Hvis du velger ferdig konfigurert, reduserer du både tiden i felt og risikoen for feil. Fortell oss hva du trenger, så hjelper vi deg!
Hvis du vil vite mer om fibernett og få gode råd om hva du trenger til utbyggingen din, hjelper Direktroniks prisbelønte kundeservice gjerne til. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700. Og husk: Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!
© Copyright 01.21.2022 Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.