Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Når det synlige lyset fra solen når atmosfæren, er det den blå fargens bølgelengde som har størst problemer med å trenge gjennom. Den brytes og reflekteres i atmosfæren, slik at vi oppfatter himmelen som blå. Det samme fenomenet fører til de røde solnedgangene, og det kalles Rayleigh-spredning etter fysikeren Lord Rayleigh.
Faktisk ganske mye. Samme lys – og samme fenomen. Rayleigh-spredning, eller «scattering» som er det engelske uttrykket, kombinert med absorpsjon er de viktigste ingrediensene i det vi kaller demping, og det er den faktoren som i størst grad påvirker våre muligheter til å sende data via fiber over lange avstander.
Når lyset møter atomer og molekyler i glasset, endres retningen, og etter flere slike kollisjoner kan ikke mottakeren lenger skille ut det opprinnelige signalet. Det har vist seg at ulike bølgelengder blir påvirket på forskjellig måte av dette. De lange bølgelengdene (1550 nm) er mindre følsomme enn de kortere bølgelengdene (1310 nm). Derfor ser du heller ingen langdistanse-SFPer med 1310 nm i bølgelengde. Bruddgrensen for når vi går over til 1550 nm pleier å ligge ved rundt 20 km kabellengde.
Graven over viser dempingens størrelse ved forskjellige bølgelengder. Innenfor de innsirklede områdene finner vi bølgelengdene med lavest demping, men også mellom disse to områdene er dempingen forskjellig – i 1550s favør. Her ser du grunnen til at 1310 og 1550 nm har blitt de vanligste bølgelengdene for singlemode fiber, og at det nettopp er 1550 som er den foretrukne bølgelengden ved lange avstander. Midt mellom 1310 og 1550 ligger det såkalte «water peak level», der dempingen er størst. Men like før 1310 og like etter 1550 er dempingen også betydelig høyere. Dette gjelder den tradisjonelle singlemode-kabelen G.652, som fortsatt er svært vanlig ute i felt.
Absorpsjon, som er den andre ingrediensen, oppstår av flere årsaker, men for eksempel av mikro- og makrobøyinger, sprekker, gassrester i kjernematerialet og lignende. Disse avvikene i materialet har størst påvirkning ved enkelte bølgelengdeintervaller.
Instrumentprodusenten Exfo har laget en illustrativ film om temaet:
I senere år har man klart å produsere en fiberkabel der disse effektene er minimert, såkalt LWP-kabel (Low Water Peak), eller til og med ZWP (Zero Water Peak), og disse har fått betegnelsen G.652c og G.652d. Men det finnes også andre spesialvarianter, som G.657 der man har optimalisert fiberen for å tåle minst mulig bøyningsradius, eller G.655 som har blitt optimalisert for DWDM, for å nevne noen. Hos Direktronik er alle lagerførte singlemode-kabler av den optimaliserte typen G.652c, men hvis du trenger en kabel basert på en av de andre variantene, kan vi raskt lage det til deg – selv i små antall.
Ta gjerne kontakt hvis du har flere spørsmål om fibernett.
Vi er spesialister på fiberkabler
Med vårt store utvalg av fiberkabler, kombinert med vår erfaring og kunnskap, kan vi garantere en trygg og kostnadseffektiv installasjon. 100% 3D-/interferometertestet, din garanti for stabilt høy kvalitet!