Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Ordet LoRa står for Long Range. Det er en teknologi for trådløs overføring av data over lange avstander med lavt energiforbruk. LoRa er navnet på radioteknologien, og LoRaWAN er navnet på protokollen. Altså er LoRa og LoraWAN det samme. Teknologien bruker lisensfrie bånd. Det betyr at de må være tilpasset ulike regionale forutsetninger. I Europa brukes 868 MHz-båndet.
Litt forenklet kan man si at et LoRaWAN-nett består av endenoder/sensornoder som trådløst, via 868 MHz, sender data videre til en gateway, som igjen sender data videre over Ethernet eller mobilnettet til en nettverksserver og deretter til en applikasjonsserver.
Kommunikasjonen er toveis, og den krypteres med AES 128-biters kryptering. Man kan si at krypteringen gjøres i to lag – AppSKey for applikasjonen, samt NwkSKey – for nettverkskommunikasjonen. Det sørger for at data ikke manipuleres eller kan leses direkte fra noder og gatewayer. Med andre ord leveres dataene kryptert hele veien frem til applikasjonsserveren. Der dekrypteres informasjonen fra endenodene/sensorene, og data som sendes igjen, krypteres på nytt.
To begreper som du snart kommer til å støte på når du begynner å studere LoRa, er payload og header. Data som sendes fra en LoRaWAN-sensor, består av to deler – en header, som er all informasjonen som kreves for at sensordataene skal sendes til riktig sted, og en payload, som er selve måledataene eller den verdien som sensoren sender ut, altså den informasjonen du som bruker vil få nytte av.
For at kommunikasjonen skal fungere, og for at du som bruker skal kunne legge til sensorer og gateway i LoRa-nettet ditt slik at de kan kommunisere, kreves det en rekke sikkerhetsnøkler. Når du setter opp nettet ditt, må du angi disse i gateway og server. Enkelte står vanligvis trykt på sensoren, mens andre leveres separat av sensorprodusenten eller sensorleverandøren.
DevEUI kan beskrives som endenodens/sensorens unike ID. DevEUI angis av sensorprodusenten ved produksjon, og den er ofte trykt på enheten.
AppEUI eller JoinEUI er to navn på samme ting, avhengig av LoRa-versjon. I motsetning til DevEUI er dette applikasjonsserverens ID. Forenklet kan man si at uten AppEUI vet ikke endenoden/sensoren hvor den skal sende dataene. Hver applikasjonsserver har en unik AppEUI/JoinEUI
Når du bestiller en LoRaWAN-sensor, må du også få med deg sensorens AppKey fra sensorleverandøren. Hver sensor har en AppKey, vanligvis en tilfeldig generert krypteringsnøkkel, som sendes fra endenoden/sensoren til applikasjonsserveren, slik at den kan dekryptere informasjonen. Uten denne nøkkelen kan ikke sensoren og serveren kommunisere med hverandre. Denne sendes vanligvis til deg i en separat e-post, eller den er angitt i et eget dokument sammen med produktet.
AppSKey og AppKey henger sammen, men er to forskjellige ting. AppSKey genereres når en sensor kobles til LoRa-nettverket via såkalt Join. AppKey er altså krypteringsnøkkelen som brukes til meldinger ved aktivering, og når aktiveringen er utført, brukes AppSKey for å kryptere og dekryptere payload. Uten AppSKey kan man ikke lese av dataene som sendes. AppSKey leveres av applikasjonsserveren.
Som for AppSKey genereres NwkSKey i forbindelse med såkalt Join-aktivering, men forskjellen er at denne nøkkelen sikrer kommunikasjonen mellom endenoden/sensoren og nettverksserveren, og dermed deles den i nettverket.
Hvis du ser på sensorer for LoRaWAN, ser du at de deles inn i tre forskjellige klasser. Klasse A, klasse B og klasse C. Alle LoRaWAN-enheter støtter klasse A,mens klasse B og klasse C er tillegg til dette. Alle enhetsklasser støtter toveiskommunikasjon – de sender og mottar data til og fra gatewayen.
Sensorer med klasse A har lavt strømforbruk. De kan sende data til gatewayen når som helst, men de kan bare motta data fra nettverket etter at de har sendt data.
Klasse B-enheter har noe høyere strømforbruk enn klasse A-enheter. De kan motta data fra nettverket på tidspunkter som brukeren har valgt på forhånd, selv om de ikke har sendt data først.
Sensorer med klasse C har enda litt høyere strømforbruk enn både klasse A og klasse B. De lytter kontinuerlig etter gatewayen, og de kan motta og sende data når som helst. Det gjør det mulig å sende data i sanntid, men dette øker strømforbruket, slik at batteriet ikke varer like lenge.
Alt er vanskelig i starten, men vi håper at teksten over senker terskelen, slik at du kan komme i gang med ditt første LoRa-prosjekt. Vi mener at LoRaWAN kommer til å være det beste valget i lang tid for oppgaver der lang rekkevidde, god skalerbarhet og maksimal driftstid på batteri er viktigere enn båndbredde.
Benytt deg av vår kunnskap om trådløs kommunikasjon eller innsamling av data, så får du riktig hjelp og kan ta bedre beslutninger. Vi har teknologien og erfaring fra mange installasjoner innen en rekke områder. I tillegg er vi enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700. Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!
Uansett om du trenger gateway til innendørsmiljø eller krevende industrielt utendørsmiljø, har vi riktig LoRaWAN-gateway for deg. Nå kan du få våre spesielt utvalgte gatewayer fra Browan levert Netmore-klare, dvs. forhåndskonfigurert fiks ferdig for tilkobling til Netmores server og LoRaWAN-nettverk Ikke nøl med å kontakte oss for mer informasjon.
Ordet LoRa står for Long Range. Det er en teknologi for trådløs overføring av data over lange avstander med lavt energiforbruk. I et LoRaWAN-nett har du sensornoder og gateways som samler inn data, og som snakker med server. Protokollen er beregnet for IoT og trådløs overføring av sensordata. Kommunikasjonen er toveis og kryptert med AES12