Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
For dem som har miljøinteresse eller økonomi som ikke gir rom for å investere i en elbil, gir statens fine insentiver på forskjellige måter. Det har gitt bransjen for både elbiler, elsykler og andre elektriske kjøretøy et velfortjent løft. Som eier av et elkjøretøy merker man umiddelbart hvor behagelig det er å ha «bensinstasjonen» hjemme i garasjen. Dessverre er ikke alle sjåfører utdannet som elektriker, for da hadde de garantert lurt på om all den energien som kreves for å erstatte bensinen, virkelig kan komme ut av den vanlige stikkontakten på garasjeveggen.
Dette skriver Elsäkerhetsverket:
«
– Ved lading av elbil ved hjelp av vanlige stikkontakter, anbefaler vi at strømstyrken settes til maksimalt 8–10 ampere, og at ladingen alltid overvåkes, sier Mikael Carlson.
»
Det er helt klart forvirrende at Schuko-kontakten, eller «grisetrynet» som vi kaller den vanlige stikkontakten, og som sitter i alle bygninger i landet, har 16 A merkeeffekt – når man ikke kan stole på det. Sannsynligvis innser de fleste at selv om stikkontakten har én merkeeffekt, så kan kabelnettet bak ha en annen. Det forekommer også mye triksing og miksing med strømnettet av hjemmefiksere, som ikke alltid har full oversikt over kravene, og som bruker det materialet de har for hånden. Man tenker sjelden på at stikkontaktene kan være gamle og allerede være utslitt i både plast og kontaktstift. At et tidsur, en skjøteledning, en koblingsboks eller andre mellomliggende komponenter kanskje er spesifisert for 10 A, og derfor ikke tåler full belastning selv når de er nye.
De fleste hus ble bygd lenge før elbilen var påtenkt. Strømnettet var dimensjonert for høy belastning, men forutsatt at den bare pågikk i kortere perioder. En gammel støvsuger kan lett dra opptil 8 A, men hvem støvsuger i tolv timer i strekk? Der er når vi begynner å utnytte el-infrastrukturen på en måte den ikke var skapt for, at vi møter uventede risikoer.
Det er naturligvis et godt alternativ å montere en ladestasjon, men hvis det er utenfor rekkevidde, så anbefaler vi at du bytter ut den medfølgende ladekabelen med en , der effekten kan reguleres.
Man skulle tro at bilprodusentene burde ta mer av dette ansvaret og tilby slik funksjonalitet som standard, men vi får anta at det er en kostnad man ikke mente var berettiget. Det er også store forskjeller mellom ladekablene fra forskjellige bilprodusenter. Man kan ikke ta utgangspunkt i at alle bruker samme effekt. Noen trekker 16 A, andre 10 A, så dette bør kontrolleres med den respektive produsenten.
Et godt tips er å påse at den nye ladekabelen man kjøper også har et innebygd termometer i Schuko-uttaket. Da reduseres effekten i laderen automatisk til temperaturen i kontakten har sunket under et visst nivå. På den måten minimerer du risikoen for at selve uttaket blir så varmt at det begynner å brenne som følge av gnister eller overbelastning.
Lading av elbiler stiller høye krav til både ladekabelen og strømopplegget ditt. Ikke bare fra et elsikkerhetsperspektiv – den skal også være fleksibel og slitesterk, siden du bruker den hver dag. Her finner du kablene, skjøteledningene og det smarte tilbehøret med ekstra funksjonalitet som gjør ditt fossilfrie liv litt eklere.