• Vi sender samme dag
  • Personlig service og gratis råd
  • Ekte omtanke
Kundeservice +47 55 50 91 50

Sikker håndtering av IT-utstyr i datasentre

Selv om moderne datasentre er hjertet i dagens digitale infrastruktur, henger selve arbeidsplassen langt etter enhver industriarbeidsplass når det gjelder hensiktsmessige hjelpemidler. Med mye og kostbart utstyr tettpakket i et stadig skiftende miljø, og strenge krav til både tilgjengelighet og sikkerhet, står operatører overfor utfordringer som sjelden får den oppmerksomheten de fortjener. Dette inkluderer risikoene knyttet til flytting av tungt IT-utstyr, som servere og nettverksutstyr. Her ser vi nærmere på risikoer og fordeler ved valg av løsning for håndtering av tungt IT-utstyr.

Feil verktøy gir høye kostnader

En av de største risikoene ved feilaktig håndtering av tungt IT-utstyr er personskader. En server eller annet rackmontert utstyr kan veie flere hundre kilo. Nå er tunge løft ikke noe nytt på arbeidsplasser – slitne betongarbeidere, snekkere og andre håndverkere kan bekrefte farene. Derfor finnes også Arbeidstilsynets forskrifter om belastningsergonomi (tilsvarende AFS 2012:2 i Sverige), som er sentrale når det gjelder tunge løft og en selvfølge for arbeidsgivere i klassisk utsatte miljøer. I Sverige er det ingen absolutt vektgrense, men retningslinjene fra amerikanske National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) sier: “The maximum weight to be lifted with two hands, under ideal conditions, is 51 pounds” – altså cirka 23 kg.

Det nye her er arbeidsstedet – datasenteret. Hvis du spør folk på gata hva de forbinder med datasentre som arbeidsplass, er det neppe tunge løft de tenker på først. Nei, man ser for seg søyler med blinkende lysdioder og skjermer pent organisert i rekker. Kanskje noen ser for seg operatører tilbakelent i dyre ergonomiske kontorstoler.

nerd_jolt_800.jpg

Det er et skjevt bilde. Karikaturen av datanerder som Jolt Cola-drikkende slappfisker kunne ikke vært mer feil. Og "ideelle forhold" kan man i hvert fall ikke påstå at man har i et datasenter.

Et serverrack kan gå fra gulv til tak – opptil 2,5 meter – noe som ligger utenfor den såkalte “power zone”-sonen (mellom skuldre og knær). Vanlige serverleverandører anbefaler minst to personer for installasjon av 2U-servere og opptil fire personer for større og tyngre utstyr. Paradoksalt nok oppstår det nye risikoer når flere personer skal samarbeide. Man snubler og faller – og gruppepress fører ofte til at man løfter hardere enn man ellers ville gjort. Bare det å koordinere en 4-personers innsats skaper kostbare forsinkelser før man i det hele tatt kan begynne.

Skjulte kostnader for arbeidsgiver

Når en ansatt blir skadet, oppstår både direkte og indirekte kostnader. De direkte kostnadene omfatter helsehjelp og yrkesskadeerstatning, mens de indirekte gjelder produksjonstap, overtid for andre ansatte og kostnader ved langtidssykefravær. I tillegg til disse målbare kostnadene, lider den ansatte ofte av langvarige smerter og redusert arbeidsevne, noe som ytterligere påvirker organisasjonens effektivitet og trivsel.

Utstyrsskader

En annen betydelig kostnadsrisiko oppstår når feil verktøy eller prosedyrer fører til at kostbart IT-utstyr blir mistet eller behandlet uforsiktig. Menneskelig lidelse som følge av arbeidsulykker er vanskelig å sette en prislapp på, men det samme gjelder ikke utstyret. Et serverrack kan koste titalls millioner, og dersom det mistes i gulvet, er kostnaden både tydelig og smertefull.

KB_servertruck_ill_800.jpg

Når gjerrighet straffer seg

Klassiske gaffeltrucker eller lagervogner med egenkonstruerte påbygg vises her og der. De er selvsagt billigere å kjøpe enn spesiallagde servertrucker, men det er sjelden prisen som avgjør valg av løsning. Man vet rett og slett ikke at det finnes spesialbygde løfteverktøy for datasentre.

Riktig verktøy for oppgaven: Servertrucken

Fremsynte organisasjoner innen datasenterdrift bruker de samme prinsippene for flytting av IT-utstyr som for alt annet i anlegget: bruk riktig verktøy til riktig formål. I dette tilfellet betyr det spesialbygde løfteanordninger optimalisert for datasenter. For servere er verken designet eller emballasjen egnet for støt eller fall – hverken fra gaffeltrucker eller fra hendene til en stresset datasenteroperatør.

I et datasenter hvor selve anlegget og infrastrukturen kan koste hundrevis av millioner kroner, er det lett å forstå verdien av å minimere risikoen for skader som kan føre til driftsavbrudd, kostbare reparasjoner og redusert produktivitet.

Tabellen nedenfor illustrerer forskjellen mellom en spesialbygd servertruck og en vanlig gaffeltruck/lagervogn

Hensiktsmessig servertruck Vanlig lagervogn

Spesifikt konstruert for tungt IT-utstyr i datasentre (smal gangbredde, følsomt gulv)

Ikke tilpasset trange ganger og sensitive datasentergulv

Sertifisert for bruk i datasenter og oppfyller lokale forskrifter

Ikke alltid sertifisert for relevant regulatorisk miljø

Ergonomiske, tosidige betjeningskontroller – tilgjengelige fra flere posisjoner

Fast førerposisjon – kan kreve unaturlige arbeidsstillinger

Stiv og stabil plattform som ikke svikter under belastning

Plattform kan gi etter og miste stabilitet over tid

Sideinnlasting mulig fra begge sider av gangen

Kun frontlasting, mindre fleksibel i trange rom

Utstyret kan sikres under transport

Ofte mangelfullt eller intet system for å sikre last

Presise, sømløse heve-/senkebevegelser

Ofte grove bevegelser som kan gi støt og rykk

Fullt vertikalt bevegelsesområde – kan arbeide fra gulvnivå til toppen

Kan ikke alltid nå helt ned til gulvet eller opp til toppen av rack

Automatiske sikkerhetsstopp for å unngå å treffe tak eller kabler

Mangler ofte sensorer og automatiske stopp

Pålitelig bremsesystem som låser enheten helt ved løft

Enkle bremser kan tillate rotasjon eller glidning

Hjul/svingbare hjul tilpasset datasentergulv

Grove lagerhjul kan skade hevede gulvplater

Servertrucker er designet med fokus på arbeidsmiljø og ergonomi. De reduserer belastningen på medarbeidernes rygg og ledd, senker risikoen for ulykker og sikrer at forflytning skjer raskt, trygt og med minimal risiko for skade – både på mennesker og utstyr.

Økt produktivitet og sikkerhet

Ved å investere i riktig løfteverktøy unngår man tidstap forårsaket av koordinering mellom medarbeidere eller håndtering av skader. Installasjons- og vedlikeholdsprosesser går betydelig raskere når én person kan håndtere utstyr ergonomisk og sikkert.

backpain_800.jpg

Reduserte kostnader for sykefravær

Når tunge løft minimeres, kan man forvente lavere sykefravær og færre kostnader knyttet til arbeidsrelaterte skader. Ansatte opplever i tillegg en tryggere arbeidsplass, noe som igjen kan øke trivselen og redusere gjennomtrekk av personell.

Forlenget levetid på utstyr og infrastruktur

Mindre risiko for støt, fall og kollisjoner betyr færre reparasjoner og lavere kostnader til reservedeler, og dyrt utstyr trenger ikke å skiftes ut før tiden. I tillegg beskyttes sensitiv infrastruktur som kabler og rack mot unødvendig slitasje.

Å bruke feil verktøy i datasenteret – enten det er en tradisjonell lagervogn eller manuell håndtering – kan medføre betydelige direkte og indirekte kostnader:

  • Personskader (helseutgifter, forsikring, produksjonstap).

  • Skader på kostbart IT-utstyr (reparasjon eller erstatning, tjenesteavbrudd).

  • Økt belastning på ansatte (ergonomisk risiko, dårligere arbeidsmiljø).

Et hensiktsmessig løfte- og flytteverktøy tilbyr en løsning på alle disse utfordringene. Ved å være spesialdesignet for datasentermiljøer og tungt, sensitivt IT-utstyr kan det redusere risikoer, øke produktiviteten og sikre at både ansatte og utstyr beskyttes.

Ønsker du å vite mer om servertrucker, ergonomi generelt, eller har andre spørsmål om datasenterutstyr? Ta kontakt med oss i dag! Vi er enkle å nå og svarer direkte på chat, e-post eller telefon: +47 55 50 91 50

Husk også å lese artikler i kunnskapsbanken og abonnere på nyhetsbrevet

© Copyright 2025-04-29, innholdet er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett.

Produktområder

Vare.nr 20116679
IXOLIFT DataLift 175 ML
181 450 NOK eks. mva
Vare.nr 20114015
IXOLIFT DataLift 250
217 440 NOK eks. mva