Meny

5 tips til bedre kameraovervåkning

Det er rapportert 65% flere innbrudd i november sammenlignet med juli ifølge kriminalitetsforebyggende råd, og dermed begynner det å gå mot høysesong for innbrudd. Samtidig er det enklere enn noensinne å installere overvåkningskameraer. Når markedet har overbud av kameraer, er det lett å se seg blind på prisen og gjøre overilte kjøp. Vi maner derfor til ettertanke med disse tipsene og ønsker samtidig ytterligere spørsmål om overvåkning velkomne.

Kurven viser antall anmeldte innbrudd i 2017

Innbrudd

Kilde: Brottsförebyggande rådet

Enklere enn noengang å overvåke med kamera

Kameraloven er myket opp de siste årene, ikke minst for private virksomheter og privatpersoner. Der det tidligere var krav til et varsel, kreves det i dag ikke noe annet enn at man følger personvernforordningen. Gi deg selv et lynkurs i loven om kameraovervåkning på Datainspeksjonens hjemmeside så slipper du å risikere feil bruk.

Det har også skjedd store forbedringer teknisk sett. Vi har generelt god båndbredde både hjemme i det lokale nettverket og på Internett, noe som minimerer mange av de utfordringene man sliter med i andre land. Også programvaren og installasjonsprosessen har blitt forenklet gjennom programmer og halvautomatiske prosedyrer, slik at det nå handler mer om å få kameraet til å utføre oppgaven du har tenkt deg.

Avhengig av om du nøyer deg med en oversikt eller om du ønsker å kunne identifisere en person, stiller det forskjellige krav til utstyret ditt. Her er det ikke like lett å finne frem til riktig løsning, så før du åpner opp lommeboken for å slå til på neste tilbud, ta en titt på disse tipsene og ta kontakt med oss for å få noen gode råd.

1. Field of View - pass på å få med alt

Field of View

Kameraets synsfelt eller Field of View (FOV) som det kalles i den tekniske dokumentasjonen er et forholdstall som består av bildesensorens størrelse og avstanden til linsene ii objektivet. Den oppgis i grader og oftest med en horisontal verdi, en vertikal og noen ganger også en diagonal verdi. FOV forteller hvor stor andel av bildeflaten et tenkt objekt opptar på en viss avstand, og blir således avgjørende for om kamerat kan løse den oppgaven du har tenkt deg.

Fordi kameraets plassering ofte er styrt av de fysiske forutsetningene i lokalet har du FOV-verdien å spille på for å få objektet til å fylle bildeflaten så mye som ønsket. For å justere FOV trenger du enten et kamera med såkalt vari-fokal/optisk zoom som sørger for en viss justering eller et kamera med utskiftbare objektiver.

FOV-datablad

Velger du en enklere modell med fast FOV er avstanden mellom kamera og overvåket objekt det eneste verktøyet for å få objektet til å fylle en tilstrekkelig stor del av bildeflaten. Digital zoom kan så absolutt gi inntrykk av det samme, men i virkeligheten reduseres bare oppløsningen, som igjen reduserer skarpheten i bildet.

2. Reduser FPS for å spare lagringsplass

I dagens kameraer inneholder hvert bilde mye data og lagres ofte med en hastighet som ligger på 30 bilder per sekund (FPS). Når Usain Bolt satt verdensrekorden på 100-meter beveget han seg med en hastighet på 10,44 meter per sekund, en bil som kjører i 100km/t beveger seg ca. 28 meter i sekundet.

5 tips til kameraovervåking

En innbruddstyv beveger seg vesentlig mer forsiktig, og du kan med god samvittighet stille ned bildefrekvensen med 1-2 bilder i sekundet og istedet doble lagringstiden 30 ganger på den samme lagringsplassen. 

3. Bruk sensorer og alarmer for å få bedre oversikt over materialet

Ved å bruke kameraer med innebygde funksjoner for alarmer og digitale grensefunksjoner, blir alt opptaksmaterialet mer oversiktlig. Da får du en rekke registrerte hendelser i stedet for en tilsynelatende ugjennomtrengelig masse å gå gjennom. Hvis det finnes innganger for eksterne alarmer, er det et ekstra pluss, fordi dette gir deg frihet til å sette opp en sensor (f. eks IR) akkurat der du vil ha den, og ikke på samme sted som kameraet.

4. Switch med smarte PoE-funksjoner gjør det lettere ved driftsforstyrrelser

De fleste kameraer idag får strøm via Power over Ethernet, men de fleste switcher har ikke styring av strømforsyningen. Derfor bør du vurdere en switch med mulighet til å slå av og på strømmen på PoE-porten. Dette gir deg muligheten til fjernstyring av et kamera uten å være tilstede, selv når du ikke får tilgang til kameraets grensesnitt. Vi har tidligere skrevet en artikkel om nettopp smarte PoE-funksjoner.

5. Ikke overdriv risikoen for problemer ved minusgrader

Det mange ikke har tenkt over er at den nedre temperaturgrensen som angis i spesifikasjonen til kameraet betyr den laveste oppstartstemperaturen. Et kamera er jo som regel oftest slått på, og risikoen for at det skulle være maksimalt kaldt akkurat den dagen kameraet skal slås på er kanskje ikke så stor.

Vinterbilde

Derfor trenger du ikke å legge for mye vekt på disse grenseverdiene. Når kameraet er i drift genererer det så mye varme av seg selv, noe som i praksis gjør at man ikke kommer ned til den nedre grensen, uansett hvor kaldt det skulle bli.

Her kan du lese mer om statistikk fra Det kriminalforebyggende rådet (Brottsförebyggande rådet)

Ta gjerne kontakt med oss om du vil vite mer om overvåking, om det gjelder kamera, alarmer eller andre typer overvåking og styring. Vi er enkle å finne og svarer direkte på chat, e-post eller telefon.

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 119-0868
Trådlös övervakningskamera PTZ
439 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 128-9140
Neste generasjon NVR fra Vivotek inneholder funksjoner som gjør sikkerhetsløsningen din mer komplett. Her får du alt – og litt til. H.265, 4K, VivoCloud, IoT Security pluss støtte for mange andre, smarte funksjoner.
3 340 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0854
Den neste generasjonens husalarm med støtte for Amazon Alexa
1 570 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
8 040 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
1 570 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 128-6000
Med hjelp av linjedetektorer kan lage et effektivt områdevern, uten synlige hindringer. En slags usynlig gjerde som omgir et beskyttet område og varsler hvis noen bryter den usynlige grensen. Alarmsignalet kan kobles til et overvåkingskamera eller annet overvåkingsutstyr for adekvate tiltak. Du får tidlige varselsignaler om inntrengning og kan sette inn riktig tiltak før alvorlig skade oppstår.
401 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 128-0950
IB8360W, 2MP trådlös, kompakt, Smart IR, Smart Stream II
1 590 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0380
UPS for 12 V produkter. Varsler via relé ved strømbrudd
1 400 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 128-2176
Vivotek IB9367-HT og EHT er to profesjonelle 2 MP bullit-kameraer med Vari-fokal optikk og H.265 for utendørs bruk, utstyrt med Full-HD-sensor som leverer 1920 x 1080 og med 30 fps. Nå med forbedret SNV- (Suprem Night Visibility) og WDR Pro-teknologi, men også Smart IR som hindrer overeksponering ved nattovervåkning, som gir et kamera som er tilpasset for å levere best mulig bildekvalitet både dag og natt for de fleste sikkerhetsoppgaver.
4 300 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 128-2180
Vivotek FD9367HTV/EHTV er to utendørs-domekameraer utstyrt med full HD-sensor med støtte for 1920 x 1080 og 30 fps. Kameraet er oppdatert med den nyeste og forbedrede Vivotek SNV- og WDR PRO-teknologien for å bedre klare de fleste sikkerhetsoppgaver både dag og natt.
4 300 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter