Skriv inn din e-post
Produkter
Finn blant alle våre produkter
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Andre måter å finne på
Fiberen er ikke farlig. Eller, jo – den er faktisk litt farlig. Men ikke så farlig at du ikke bør håndtere den. Det finnes tre «Big no! no!» som du må være klar over:
1. Ikke se rett inn i en fiberkabel eller fiberkontakt
De fleste fiberproduktene i bredbåndsnettet er av laserklasse 1 og relativt ufarlige ved kort og utilsiktet eksponering. Men, som for så mye annet vi forbruker, må man være forsiktig også her. Det er lurt å gjøre det til en vane å ikke se på laseren i fiberutstyret med det blotte øye. I tillegg er laseren litt vanskelig. Lyset er usynlig, og derfor kan du ikke finne ut om den er aktiv eller ikke hvis du ikke bruker instrumenter.
2. Ikke ta på enden av fiberkabelens kontakt
Hvis du lurer på hvordan smuss kan påvirke fiberkontaktene, kan du legge fingrene dine på et brilleglass. Du får det samme resultatet på fiberkontakten. Hvis du trykker på den ytterste spissen med fingeren, blir overflaten umiddelbart skitten, og fiberen får betydelig dårligere effekt, noe som kan føre til at data ikke lenger når fram til deg. Skitten fiber kan enkelt rengjøres med riktig tilbehør.
3. Ikke bøy fiberkabelen mye
Lyset liker ikke å bli bøyd, det vil helst fortsette rett fram. For kraftig bøy fører til at lyset brytes og flyr ut gjennom glasskjernen, slik at lysmengden som når fram til mottakeren, blir lavere, og da er det ikke sikkert at mottakeren klarer å tolke innholdet. Bruk en snusboks som tommelfingerregel. Ikke bøy fiberen mer enn at en snusboks får plass i bøyen.
Gratulerer! Nå fortsetter vi. Din installasjon kan naturligvis være oppbygd på mange forskjellige måter, men rent skjematisk fungerer dette bildet greit.
Enkelt forklart handler det om lys som forvandles til elektrisitet. Dette gjøres i en mediakonverter. Før fiberen kobles til mediakonverteren, blir den ofte terminert i en fiberboks. Fiberen som kommer inn (fra gaten) er svært tynn, og den har i utgangspunktet ikke kontakt. På denne kabelen sveises en kort stubb med en kontakt, en såkalt fiberhale. Til denne prosessen kreves noen ekstra meter med fiberkabel, slik at man får albuerom til å kunne arbeide med sveisingen. Det er denne lengden man samler i fiberboksen. Fiberboksen fungerer også som overgang til en fiberkabel med litt grovere isolasjon. Den er enklere å håndtere, og den kobler fiberboksen til mediakonverteren.
I et eksempel fra virkeligheten kan det se slik ut.
Her har mediakonverteren en liten ekstra boks til venstre. Den har ingen annen funksjon enn å få installasjonen til å se penere ut, beskytte kabelen og oppbevare overskuddskabelen.
Den lille fiberboksen pleier ikke å skape problemer der den sitter, og du trenger vanligvis ikke å flytte den. Det de fleste velger å gjøre, er å plassere mediakonverteren der man har annet nettverksutstyr, for eksempel Wi-Fi-ruteren og kanskje en ekstra switch.
Løsningen heter villapatch og er en fiberkabel med grovere isolasjon (4 mm). Den er litt mer slitesterk, og den gjør at du slipper å legge den i et ekstra kabelrør. Hvis du er litt forsiktig, kan du fint spikre opp kabelen med vanlige kabelklips. Villapatchen leveres med enten SC- eller LC-kontakter. Modellen med kombinasjonen SC i den ene enden og LC i den andre er den vanligste. LC inn i mediakonverteren, og SC i fiberboksen. Men det finnes naturligvis unntak.
Hvis du skal flytte uttaket litt lengre, er det vanskelig å vurdere den nøyaktige lengden på kabelen. Derfor kan det være praktisk med en ekstra fiberboks der du får plass til eventuelt overskudd.
Hvis du ikke finner en villapatch i den lengden du ønsker, kan du naturligvis bestille en kabel i nøyaktig den lengden du trenger. Det blir litt dyrere enn å kjøpe en standardlengde, og det tar noen dager ekstra før du får å den, men på den andre siden kan det hende du ikke trenger en ekstra fiberboks, slik at du får en helt skreddersydd installasjon.
Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål om fibernett eller leter etter noe du ikke finner. Vi får stadig inn nye produkter, og kanskje er det nettopp det du er ute etter som er på vei inn på lager.
PS. Før du begynner kan det være lurt å spørre netteieren om de har noen innvendinger. DS
Kabelhåndtering for trygt arbeidsmiljø og færre driftsforstyrrelser
Kabelhåndteringsprodukter som kabelkanaler og praktiske gulvlister for mange ulike områder, samt mange andre produkter som kan hjelpe deg med å få et bedre og mer driftssikkert arbeidsmiljø.