Meny

Solligaen – sett hjemplassen din på solkartet

Er du lei av at Gotland vinner «Solligaen» for ørtende år på rad? Man får gjerne inntrykk av at SMHI, med alle sine satellitter, plukker ut finalistene ut fra en totaloversikt over hele landet. Dessverre går det ikke fullt så rettferdig til. Med din egen måler kan du imidlertid få hjemplassen din frem i sola.

Frem til nå har i alle fall jeg aldri stilt spørsmål ved listen over Sveriges mest solrike steder. Jeg har gått ut fra at den gir en riktig oversikt over de mest solfylte plassene i det solhungrige landet vårt. Da SVT publiserte et intervju med noen entusiaster i skånske Abbekås som hadde satt opp sin egen værstasjon fordi de var lei av at Skåne (målestasjonen i Lund) stadig vekk havnet nederst på listen, ble jeg imidlertid nysgjerrig.

Soltimer lokker turister

En topplassering i «Solligaen» er et effektivt salgsargument for noen få utvalgte steder – hvem vil vel risikere en ferieuke bare med regn? Regioner som er kjent for godt vær, vil nok kunne trekke flere turister og dermed få mulighet til å skru opp prisene på hytter og overnatting. Dette har vært vinnerne de siste årene

Solligaen

Nei, det er ikke den globale oppvarmingen som har stukket kjepper i hjulene for Öland. Ikke kan man skylde på noen lokal solformørkelse heller. Det er helt enkelt SMHI som har tatt bort måleren fra Öland, slik at øya ikke en gang får sjanse til å delta i kampen om en topplassering. I hvert fall ikke i «Solligaen» som SVT publiserer, for den styres helt og holdent av SMHIs egne målestasjoner. Per 2016 omfattet listen tjuetre ganske urettferdig fordelte steder rundt om i landet. Hvorfor Gotland har to stasjoner, mens hele kysten av Norrland bare har to (én i Umeå og én i Luleå), er et mysterium for seg.

I løpet av årene har også måleperioden blitt endret. Den sørlige delen av landet ville ikke at Norrland skulle dra fordel av midnattssolen, og begrenset derfor måleperioden til fjorten timer (06:00–20:00). Dette ga kyststedene i sør noen etterlengtede førsteplasser på tabellen. Da man gikk over til 24-timers måling i 2002, seilte imidlertid norrlandskysten på nytt opp i tabellen.

Vi overdriver nok ikke når vi sier at været er viktig for flertallet av oss, og de mange diskusjonene og egeninitiativene vitner om at en god plassering i «Solligaen» har mye å si for turismen. Med en egen solmåler kan du slå et slag for hjemplassen din. Det er både enklere og billigere enn du kanskje tror.

Værstasjon på nett

Sett regionen din på solkartet med en Internett-tilkoblet værstasjon

Hvis du vil gi regionen din plassen den fortjener i solveggen – uten å bruke femti tusen kroner slik som entusiastene i Abbekås – kan du ta en titt på vår klassiske værstasjon med profesjonell datainnsamling. Et tilpasningskort gjør værstasjonen kompatibel med innsamlingsenheten, og nettgrensesnittet med grafiske visere sørger for at informasjonen fremstilles på en lettfattelig måte. Delene danner til sammen et komplett sett som gjør værdataene tilgjengelige fra et nettgrensesnitt.

Værstasjon

Værstasjonen eller værserveren er en dedikert nettbasert datainnsamlingsenhet for meteorologiske instrumenter og sensorer. Med dedikert menes det medfølgende presentasjonsgrensesnittet i enheten som gjør at du slipper balet med en masse tilpasninger. Hvis du har lyst, kan du imidlertid selvsagt lage ditt eget unike presentasjonsgrensesnitt. Ettersom enheten har integrert støtte for de fleste sensorer (f.eks. fra kjente Davis & Young) for både vitenskapelig bruk og hobbybruk, står du fritt til å velge andre fabrikater enn det vi tilbyr som tilbehør. 

120W/kvm... Kjenner du hvor det varmer?

Nå er sola her igjen. Vi vet ikke hvordan det ser ut internasjonalt, mensolvarme bein 120W/kvm er grenseverdien som SMHI bruker for å registrere soltid. Ettersom den direkte strålingen fra sola på en vakker sommerdag med skyfri himmel kan komme opp i over 1000W/kvm, er det ikke nødvendigvis bikini- og badevær bare fordi måleren viser 120. Samtidig kan det være badetemperatur selv på overskyede dager med bare 10W, så SMHI-soltimer er dessverre ikke ensbetydende med strandtimer.

Selv om det ikke er en rettferdig konkurranse, er en topplassering i «Solligaen» likevel attraktiv og god reklame. Akkurat som gjengen i Abbekås, har en hel del kommuner, campingplasser og andre som gjerne vil bruke soltimer som lokkemiddel i markedsføringen, valgt å installere sin egen værstasjon. Det gir riktignok ikke automatisk en «Solliga»-plassering, men det er en fin måte å nå ut til media på og få positiv oppmerksomhet i regionalpressen

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål om datainnsamling og IP-basert hendelsesovervåkning.

Vare.nr 20113701
Temp., luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning, lufttryck
22 330 NOK eks. mva
 
Robust professionell väderstation i aluminium. Mäter temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning, barometertryck och regn/nederbörd (art.20113703) , trådlöst över LoRaWAN. Solcell och uppladdningsbara batterier ingår.
39 320 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Miljø- og værovervåkingsstasjon. Med vår multisensor får du kontroll over belysning, temperatur, luftfuktighet, støy, lufttrykk, vindretning, vindstyrke, PM2 og luftforurensende partikler, PM2.5 og PM10, over standard RS-485 Modbus-protokoll. Fleksibel strømmating 10~30 V DC IP65-klassifisert og tåler temperaturer ned til –40 grader. Kontroller luftkvalitet i bymiljø, tunneler, industri, landbruk eller værstasjoner rundt om i verden. Eller bruk den i IoT-prosjekt eller Smartby-løsning.
4 310 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20115314
Regnsensor, audioplug
3 280 NOK eks. mva
Vare.nr 20115313
Sensor för vindriktning 360°
715 NOK eks. mva
Vare.nr 20115310
Lufttryck Audioplug
443 NOK eks. mva
Vare.nr 20115312
Solsensor 0~2000W/?, Audioplug
4 140 NOK eks. mva
Vare.nr 20109318
Sensor for vindhastighet Audioplug
1 160 NOK eks. mva
Vare.nr 20100209
To i ett - temperatur og overvåkning
17 400 NOK eks. mva