Meny

Overlading av mobile enheter i kontinuerlig drift

Vi er avhengige av våre digitale kjæledyr for ulike personlige oppgaver som surfing, underholdning og arbeid. Og det er til disse oppgavene at de er tilpasset. Siden bruken dermed er knyttet til din egen livsrytme og det faktum at du trenger å sove noen ganger, vil nettbrettet eller smarttelefonen få en gunstig balanse mellom utladning og lading for batteriet. Men hva om den aldri blir utladet?

Men så snart du tar den samme enheten og bruker den i et program som "ikke sover", utsetter du den umiddelbart for risiko som det ikke alltid reflekteres over; overlading, samt høye temperaturer. Både med direkte innvirkning på batteriene og dermed levetiden på installasjonen.

KB_överladdning_terminaler_800.jpg

Overlading av mobilenheten kan i verste fall føre til oppsvulmede batterier, kortslutning og brann, men ille nok er det at levetiden til installasjonen din forkortes betydelig hvis du ikke bruker innebygde funksjoner eller hjelpemidler.

Hva er overlading?

Overlading skjer når du lar mobilenheten være koblet til for å lade i en lengre periode, selv etter at den har nådd 100 % batterikapasitet. Hvis du lar enheten være koblet til for lenge, kan batteriet overopphetes, noe som kan føre til batteriforringelse, hevelse i batteriet og til og med eksplosjoner.

KB_överladdning_svullet_batteri.jpg

Hvordan unngå overlading ved kontinuerlig bruk?

Mange moderne mobile enheter har innebygde lade- og batteribeskyttelsesfunksjoner for å stoppe ladeprosessen når batteriet er fulladet. Dessverre er dette ofte funksjoner du må slå på, og som kan styres av forskjellige typer automatikk. I tillegg veldig produsent- og operativsystemavhengig, noe som gjør det vanskelig å vite sikkert hva som skjer under oppdateringer og selvfølgelig enda vanskeligere hvis du har et blandet miljø.

Eksterne systemer erstatter enhetens innebygde beskyttelsesfunksjoner

Når nettbrettet skal brukes i andre applikasjoner enn familiens surfebehov, trenger du vanligvis ekstra tilkoblinger som ekstra USB-porter og Ethernet. Denne typen tilbehør blir ofte referert til som en "On-The-Go" eller OTG-adapter og fungerer normalt bra for sporadisk bruk, da de fleste av disse tar strømforsyningen fra det innebygde batteriet i nettbrettet. Dessverre tillater de sjelden samtidig lading, og er derfor de ikke er egnet for kontinuerlig drift.

Imidlertid er det målbevisste produkter som både driver nettbrettet og legger til portene du trenger, samtidig som du gir batteri- og ladekontroll. Dette erstatter de innebygde funksjonene og lar deg gi alle enhetene dine lignende ladekontroll, uten risiko for endringer etter programvareoppgraderinger.

KB_överladdning_navigation_800.jpg

Ikke vær en litium-idiot

Mobile enheter bruker vanligvis litiumionbatterier (Li-ion) på grunn av sin høye energitetthet, lave selvutladningshastighet og lange levetid. Li-ion-batterier er imidlertid utsatt for overlading.

De er designet for å operere innenfor et bestemt spenningsområde, vanligvis mellom 3,0 V og 4,2 V per celle. Når et litiumionbatteri er overladet, kan spenningen overstige dette området, noe som forårsaker en kjemisk reaksjon som danner metallisk litium på overflaten av batteriet. Dette metalliske litiumet kan skape en kortslutning i batteriet, som igjen kan føre til termisk generering, en ukontrollert og selvforsynt kjedereaksjon som genererer varme, gass og i verste fall åpen flamme.

Når et litiumionbatteri er overladet, genererer det også overflødig varme som kan skade batteriets interne komponenter, noe som fører til redusert kapasitet og forkortet levetid.

For å unngå disse problemene har Li-ion-batterier vanligvis innebygde beskyttelseskretser som overvåker batteriets spenning, temperatur og strøm, og slår av ladeprosessen når batteriet når full kapasitet. Men hvis batteriet utsettes for langvarig overlading, kan det hende at beskyttelseskretsen ikke kan forhindre skade på batteriet.

Du har bare 500 sykluser, så ta vare på dem

Et vanlig mobilbatteri er konstruert for å beholde opptil 80 % av originalkapasiteten etter 500 komplette ladesykluser når det brukes under normale forhold. Normale forhold betyr i grove trekk at du bør unngå å utsette enheten for temperaturer over 35 grader. Apple skriver til og med "Enheten din er designet for å fungere godt i et bredt temperaturområde, med 16 ° C til 22 ° C som den optimale temperatursonen". Tenk deg nå at du legger nettbrettet i et kabinett av et eller annet slag og også lar det stå under kontinuerlig lading. Det er ikke noe stort problem å se for seg at den mer eller mindre vil holde seg rundt eller over 35 grader.

Hvis du vil vite mer om hvordan du bruker nettbrett, iPads eller smarttelefoner på en optimal måte i applikasjoner som krever stabil drift i lang tid, kontakt oss umiddelbart! Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-05-12. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

 
Med LAVASynC+ tilkoblingsadaptere kan Samsung-nettbrett og -mobiltelefoner med USB-C brukes i permanente løsninger og med flere tilbehør, mens ladingen sikres på en optimal måte. Med LAVASynC+ begrenses du altså ikke lenger av batteriets gjenværende kapasitet, men kan benytte USB- og Ethernet-tilkoblinger kontinuerlig.
1 860 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
SimulCharge USB OTG-adapteren (On The Go) er unik på den måten at den lar deg både lade et Samsung-nettbrett og samtidig bruke USB-tilbehør. Dermed slipper du risikoen for å gå tom for batteri, til tross for strømslukende USB-tilbehør.
769 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
SimulCharge-adapterne er laget for å gjøre det mulig å lade et Samsung Galaxy-nettbrett samtidig som tilbehør er tilkoblet. Med SimulCharge, er du ikke lenger begrenset av batteriets gjenværende kapasitet, men kan bruke USB- og Ethernet-tilkoblinger kontinuerlig Det gir nettbrettet et langt bredere bruksområde i profesjonelle miljøer som betalingsterminaler, bookingvisning i konferanserom, kjøretøyssystemer med strekkodeleser og GPS.
1 630 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
SimulCharge-adapteren lar deg bruke Lenovo-nettbrett og smarttelefoner i permanente løsninger som informasjonskiosker og andre informasjonstavler. Du får tilgang til Ethernet og USB, samtidig som enheten lades optimalt. SimulCharge for Lenovo gir deg muligheten til å bruke Lenovos bærbare enheter i system som krever kontinuerlig drift og samtidig tilgang til LAN eller USB-porter.
1 630 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20104240
USB 2.0-isolator, A han-hun
1 870 NOK eks. mva
Vare.nr 20104341
1xUSB-C /1xUSB-A 2.0/RJ45 OTG för Samsung
867 NOK eks. mva