Meny

Færre innbrudd og en tryggere skole med kameraer

Rektor Bo Östenius har ønsket å montere kameraer i Hemmestadskolen i Värmdö i flere år. Elevene var ikke trygge i gangene, og ved ett tilfelle var det også et innbrudd ved skolen. I fjor høst investerte skolen mer enn 4,2 millioner kroner i datamaskiner til elevene. Da ble det nødvendig med kameraer i gangene.

Elevene kan ikke bære med seg datamaskinen hele tiden, og derfor var det nødvendig å montere kameraer i gangene, sier Bo Östenius. – Det har tidligere vært en hel del innbrudd og tyverier fra elevenes skap. – Siden vi monterte kameraene i høst, har det ikke vært ett eneste innbrudd i skapene, sier Bo Östenius.

Flere er positive til kameraer

Tidligere hadde skolens ansatte blandede følelser om overvåkningskameraer. Etter et innbrudd på skolen, ble flere ansatte positive til at det skulle monteres kameraer.

– Noen hadde brutt seg inn på skolens kontorer og stjålet penger, sier Bo Östenius og lener seg mot den nå kameraovervåkede nødutgangen.

– Det viste seg at noen hadde latt denne døren stå åpen og deretter gått inn etter stengetid og brutt seg inn på kontoret.

– Vi hadde våre mistanker om hvem som stod bak, og vi hadde også beviser, sier Bo Östenius. Politiet valgte å ikke etterforske innbruddet, siden de mistenkte ikke var myndige. Hvis det hadde vært kameraer i skolen på det tidspunktet, kunne saken ha blitt løst på en annen måte.

– Hvis vi hadde hatt kameraene allerede da, ville vi enkelt kunne funnet ut hvem som var i lokalene etter stengetid.

Mindre graffiti og hærverk

Et par ganger i året gjennomfører Hemmestaskolan spørreundersøkelser der elevene svarer på hvor trygge de føler seg på skolen. Gangene har blitt beskrevet som utrygge. Enkelte elever som oppholdt seg der, ertet andre elever og spente bein for dem.

Den typen problemer har så godt som opphørt etter at kameraene ble montert i høst. Rengjøringspersonalet og vaktmesteren sier at det har blitt mye mindre graffiti og hærverk den siste tiden. Og det er ikke lenger innbrudd i skap!

Bo Östenius gleder seg til den neste spørreundersøkelsen, som er den første etter at kameraene ble montert.

– Forhåpentligvis gjenspeiler elevenes svar at miljøet har blitt bedre.

Fotnote: Hemmestaskolan på Värmdö er delt inn i flere bygninger, og det er bygningen for 6.–9. klasse som har 20 kameraer montert i lokalene. Kameraene er montert i de fire gangene og i «Baren», ett av oppholdsrommene. To kameraer overvåker nødutgangene.

Hvorfor valgte Bo Östenius kameraer fra Direktronik?

Da beslutningen ble tatt, hastet det med å få på plass kameraene. Elevene skulle snart begynne på høstsemesteret, og da skulle datamaskiner til en verdi av over 4,2 millioner kroner overvåkes av de nye kameraene.

– Kommunens sikkerhetssjef tipset meg om en bedrift, en av de største i bransjen, sier rektor Bo Östenius. Selv kontaktet han Direktronik, som han hadde stiftet bekjentskap med under Skolforum 2009.

– Vi fikk inn to anbud, selv om det egentlig ikke var krav om anbudsrunde for dette, sier Bo Östenius. Det viste seg at Direktronik hadde levert en betydelig lavere pris enn den andre bedriften. Og det var ikke noe som tydet på at den andre bedriftens produkter var bedre.

Ringte to referanser.

– Jeg ringte to referanser som bruker Direktroniks kameraer i sine lokaler, og de var begge meget fornøyde. Og det er vi også, sier Bo Östenius.

Ett av kravene var at de 20 kameraene skulle være på plass før skolestart. Det var de.

– Direktronik holdt det de lovte, både om leveringstider og utførelse. Vi bestilte ett ekstra kamera, og det var på plass allerede etter en halv dag, sier Bo Östenius.

Skolens medarbeidere, som skal overvåke kamerasystemet, fikk opplæring, og etter en stund kom personell fra Direktronik til Hemmestaskolan for å gjennomføre de nødvendige justeringene.

– Det har fungert problemfritt hele veien, sier Bo Östenius.