Meny

Veiledning: Slik velger du dempingsmåler for fiber

I dag må alle datainstallatører kunne håndtere fiber. Det stiller ikke bare krav til kunnskap om selve materialet, tekniske fordeler og begrensninger, men også til hvordan man løser problemer som oppstår. Et av de viktigste hjelpemidlene er dempingsmålere, og her får du noen tips om de ulike instrumentenes egenskaper, som er praktiske for ditt fremtidige kjøp.

En effektmåler for fiber er en spesiell lysmåler som forteller hvor mye lys som kommer ut fra enden av fiberkabelen. Sammen med en lyskilde i den andre enden av kabelen kan du lese av dempingen i fiberen, altså hvor mye av lyset som har forsvunnet på veien. Og med den informasjonen kan du finne ut om lenken kommer til å fungere med det utstyret du skal koble til.

Det er to vanlige grunner til at man ønsker å måle dempingen på fiber. Enten har det oppstått et problem, og man trenger informasjon om dempingen i forbindelse med feilsøkingen, eller så dreier det seg om en ny installasjon der kunden etterspør en protokoll.

Derfor er det smart å måle demping

Når det gjelder nyinstallasjoner, ønsker netteieren å forsikre seg om at installasjonen har den ytelsen man kan forvente før man betaler fakturaen for jobben. Netteieren ønsker også å lagre informasjon om hver lenkes verdier, slik at man, når lenker kobles sammen senere, på forhånd kan bestemme hvilket dempingsbudsjett det aktive utstyret må oppfylle for å fungere her. En måte å unngå å måtte prøve og feile ute i felt.

Hvis det gjelder feilsøking, blir dempingen interessant av flere grunner. Hvis man får problemer med fiberlenken, er det vanskelig å umiddelbart vite i hvilken ende man skal begynne å lete. Man vet at en fiberkabels evne til å slippe gjennom lys ikke er konstant eller bare avhengig av materialets kvalitet, siden den også påvirkes av faktorer i omgivelsene. Det er ikke uvanlig at en fiberkabel, som en gang hang alene i kabelstigen, over tid har blitt buntet sammen med flere kabler eller blitt strukket i forbindelse med trekking av annen kabel på samme stige. Eller blitt belastet, slik at glasskjernens egenskaper har endret seg. Men det er enda vanligere at en kabels kontakter har blitt skitne som følge av uforsiktig håndtering ved omkobling.

Alt dette påvirker dempingen, og derfor er dempingsmålingen den beste måten å starte feilsøkingen på for de fleste fiberlenker. Resultatet fra en slik måling besvarer spørsmålet om feilen er knyttet til den passive delen av nettverket (kabler og kontakter), eller om man må søke i den aktive delen med switcher og SFP-er. 

Når det er sagt, må man være klar over at feltinstrumenter for disse formålene koster relativt mye. Instrumenter som gir resultater med flere desimaler, kan derfor gi inntrykk av å være mer nøyaktige enn de egentlig er. For å få en så pålitelig dempingsverdi som mulig bør man i tillegg måle fra begge sider og bruke gjennomsnittsverdien som referanse.

Så väljer du mätare för dämpning på fiber_guide_familj_800.jpg

Velg riktig instrument

Basert på det som er beskrevet her og hvor ofte man hanskes med fibernett, vil valget av instrument variere ganske mye. Naturligvis spiller budsjettet også inn. Still deg selv disse spørsmålene:

Er det behov for dokumentasjon/protokoller av målingene?

20102286_bluetooth_dämpningsmätare_testrapport.jpg

Hvis du kjøper et instrument for selv å rette feil som oppstår i ditt eget nettverk, kan du vanligvis nøye deg med enklere enheter der måleverdien avleses i displayet. Men hvis det er behov, kan du bare skrive ned det du ikke husker, eller ta bilde av instrumentet sammen med kontakten der du står. Men hvis du gjør jobber for kunder, vil du (og sikkert kunden også) sannsynligvis ha en protokoll. Både som kvittering for jobben og som dokumentasjon. Da er effektmålerne med Bluetooth-tilkobling prisgunstige og brukervennlige instrumenter som lar deg oppi kunde- og prosjektinformasjon sammen med måleverdiene instrumentet som registrerer.

Må instrumentet mitt takle forskjellige fibertyper og bølgelengder?

waterpeak_800.jpg

Det er ingen nyhet, men det virker likevel som om få kjenner til at dempingen sannsynligvis henger sammen med den bølgelengden som brukes. Vi merker det på forbauselsen hos kunder som ofte bare spør etter en effektmåler for singlemode, og som deretter blir spurt hvilken bølgelengde de skal teste. Den store veksten av fiberbrukere gjør at man i dag ofte bruker bølgelengdemultiplexing og dermed går bort fra de tradisjonelle bølgelengdene 1310 og 1550 nm for singlemode. Isteden kan man møte alt fra 1270 til 1610 nm. Da stilles det andre krav til både lyskilden og effektmåleren, siden de fleste «vanlige» instrumenter bare klarer 1310/1550 for singlemode og 850 nm for multimode. Her vil vi anbefale instrumenter med utskiftbare bølgelengdemoduler. Da får du et feltinstrument som både er lite og praktisk, samtidig som du får støtte for mange forskjellige bølgelengder.

Er det viktig å kunne måle/sertifisere/kvalifisere både kobber og fiber med samme instrument?

For profesjonelle installatører som må oppfylle strenge krav og som arbeider med de største nettverkene, kan man sjelden isolere fiber og kobber, siden man møter på alle kabeltyper og topologier. Da ønsker man gjerne en testplattform som kan levere rapporter og oppsummeringer i et enhetlig format, uansett om det er kobber eller fiber. I slike tilfeller må man velge testinstrumenter i toppklasse. Vanligvis får du da ikke bare et kraftig og fremtidssikkert instrument, men også en del sky- og programvarefunksjoner som lar deg spare tid når du planlegger et testoppdrag. WireXpert er et eksempel på en slik plattform som med utskiftbare moduler lar deg teste og sertifisere både kobber og forskjellige typer fiber.

Men en OTDR da?

Du lurer kanskje på hvorfor vi ikke nevner OTDR som et alternativ til vanlige effektmålere? OTDR-instrumentet gir absolutt en indikasjon på dempingen, men siden det er et matematisk resultat istedenfor at man måler selve lyset, mener vi at OTDR er best egnet for avstandsmåling og feilanalyser. Du kan lese mer om OTDR-en og hvordan den fungerer i en annen artikkel i kunnskapsbasen.

Det finnes naturligvis mange flere detaljer rundt feilsøking og demping som man må diskutere, ikke minst når det gjelder multimode, der lyskilden har større betydning. Derfor må du ikke nøle med å kontakte oss hvis du har spørsmål om testinstrumenter og hva som kan passe for deg.

Les mer om demping i Kunnskapsbanken

Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 8 52 400 700.

Og du? Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 14.08.2020, innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

6 620 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1142
Fiber Checker – SM og MM
2 600 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1044
Optisk fibertester standard, med LC/MU/FC/SC/ST-adapter
16 510 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1150
Baseenhet, uten SFP-modul
1 820 NOK eks. mva
Vare.nr 112-1145
Effektmåler SFP/MPO
64 670 NOK eks. mva
 
Det prisgunstige fire-i-ett OTDR-instrumentet inneholder også en feilsøker, effektmåler og lyskilde. Et svært kompakt multimeter for fiberinstallatøren, som ikke bare erstatter fire instrumenter, men også byr på lagring og rapportering via programvare. Solid skjerm, beskyttende veske og rask oppstart gjør dette til det perfekte verktøyet for de fleste oppgaver ute i felt.
7 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20102286
singlemode och multimode
4 960 NOK eks. mva
 
WireXpert 500-plus er instrumentet for dem som først og fremst trenger å teste, sertifisere og dokumentere fiber. I motsetning til WireXpert 500 er lisensen inkludert for å teste fiber, men du må kjøpe riktig modul. WireXpert 500 og 500 plus har kobbermålemoduler inkludert fra starten. Instrumentet er basert på den mest allsidige testplattformen som finnes, slik at du kan utvide med funksjonalitet og ytelse i den takten du trenger, opp til Cat8/Klasse II og forbi.
156 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
At støv og smuss på fiberens finpolerte glassoverflate hindrer lyset fra å passere burde være lett å forstå. Likevel har mange ikke disse små, enkle og billige pusseverktøyene, eller de glemmer å bruke dem.
731 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-0225
Komplett rengjøringssett for fiber
3 380 NOK eks. mva
 
Multimode er kostnadseffektivt for installasjoner der lengden ikke overstiger flere hundre meter. OM3 kreves for å nå makslengden 300 meter på 10 Gbit og er også tilpasset for 40 G og 100 G. Hver Direktronik-fiber gjennomgår en manuell 3D interferometertest som garanterer glasskjernens sentrering, slik at overføringsegenskapene optimaliseres. Det gir jevnt høy kvalitet, slik at du slipper komplisert feilsøking og kostbar etterservice.
92,10 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Multimode er kostnadseffektivt for installasjoner der lengden ikke overstiger flere hundre meter. OM4 fiber er nødvendig for å oppnå makslengden 550 m for 10 Gbit Ethernet, og er også tilpasset for 40G og 100G. Hver Direktronik-fiber gjennomgår en manuell 3D interferometertest som garanterer glasskjernens sentrering, slik at overføringsegenskapene optimaliseres. Det gir jevnt høy kvalitet, slik at du slipper komplisert feilsøking og kostbar etterservice.
94,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
I motsetning til multimode har en singlemodefiber bare én spredningsmodus, én bølgelengde av lys i fiberkjernen. Det betyr at det ikke er forstyrrelser eller overlapping mellom de ulike bølgelengdene som lyset stoppes av ved overføring av data over lange avstander.
25,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter