Meny

Hva betyr kapslingsgrad?

IP-klassifisering (Ingress Protection eller International Protection Rating) er et standardisert system som brukes for å beskrive et produkts evne til å beskytte mot inntrengende væsker og faste gjenstander. De to tallene i IP-klassifiseringen indikerer produktets beskyttelsesnivå mot vanninntrenging og gjenstander av forskjellige størrelser. I denne artikkelen kommer vil til å fokusere på kapslingsgradene IP54 til IP68, som er de vanligste i bransjen vår – data- og nettverkskommunikasjon.

I butikkene ser du ofte betegnelsen på produkter som høyttalere, kameraer og smartklokker. Hos oss finner du den på de fleste industrielle produkter, som switcher og mediekonverterere, men også på for eksempel innkapslinger, alarmenheter og overvåkningskameraer.

KB_kapslingsklasser_IP66.jpg

Støvklassifisering

Støvklassifiseringen angir elektrisk utstyrs beskyttelsesnivå mot inntrenging av støv. Det finnes seks støvklasser, fra 0 til 6, der klasse 0 betyr at det ikke garanteres beskyttelse, mens klasse 6 garanterer fullstendig beskyttelse mot støv. Det er det første tallet i IP-koden som angir støvklassifiseringen.

0 Ingen beskyttelse
1 Beskyttet mot gjenstander større enn 50 mm
2 Beskyttet mot gjenstander større enn 12 mm
3 Beskyttet mot gjenstander større enn 2,5 mm
4 Beskyttet mot gjenstander større enn 1 mm
5 Beskyttet mot støv
6 Støvtett

Vannklassifisering

Vannklassifiseringen angir elektrisk utstyrs beskyttelsesnivå mot inntrenging av vann. Det finnes ni vannklasser, fra 0 til 9, der klasse 0 betyr at det ikke garanteres beskyttelse, mens klasse 9 garanterer beskyttelse mot varmt vann under høyt trykk. Vannklassifiseringen representerer det andre tallet i IP-koden.

IP54 til IP68 er de vanligste i data- og nettverksmiljøer, og de brukes ofte for elektroniske produkter som mobiltelefoner, høyttalere, kameraer og smartklokker.

0 Ingen beskyttelse.
1 Beskyttet mot dryppende vann.
2 Beskyttet mot dryppende vann. Apparatet må ikke vinkles mer enn 15° fra normalvinkelen.
3 Beskyttet mot vannsprut. Maksimal vinkel 60°.
4 Beskyttet mot vannsprut fra alle vinkler.
5 Beskyttet mot spyling av vann fra munnstykke.
6 Beskyttet mot kraftig spyling av vann.
7 Kan senkes ned i vann i en kort periode uten å bli skadet.
8 Kan senkes ned i vann i lengre perioder, i henhold til produsentens anvisning.
9 Beskyttet mot varmt vann under høyt trykk.

Relevant svensk standard heter SS-EN 60 529, kapslingsgrader for elektrisk materiell (IP-klassifisering) og kan kjøpes hos SIS, Svenska Institutet för Standarder.

IP54

IP54 er et klassifiseringsnivå for beskyttelse mot inntrenging av materialer. Det første tallet (5) betyr at den beskytter mot støv og lignende små partikler, mens det andre tallet (4) betyr at det er motstandsdyktig mot vannsprut fra alle kanter. Produkter som smarte høyttalere, trådløse hodetelefoner og elektroniske termometre er eksempler på produkter som ofte er klassifisert som IP54.

IP55

IP55 ligner på IP54, men beskytter også mot vann under et visst trykk, for eksempel fra hageslangen. Produkter med denne klassifiseringen kan brukes innendørs eller utendørs på beskyttede steder, for eksempel utebelysning og høyttalere.

IP56

IP56 er identisk med IP55 når det gjelder støv, men tåle vannsprut med høyt trykk fra alle kanter. I denne klassen finner du mange industrielle verktøy og kameraer.

IP57

IP57-klassifiserte enheter beskytter mot midlertidig nedsenking i vann i opptil 1 meter i opptil 30 minutter. Eksempler på produkter med denne klassifiseringen er svømmearmbånd, dykkerutstyr og vanntette høyttalere.

IP58

IP58-produkter er vanntette og tåler å være senket ned i vann i en tidsperiode og en dybde som er angitt av produsenten. Produkter med IP58-klassifisering er velegnet for bruk i utendørsmiljøer der det er risiko for at produktet utsettes for både støv og korte perioder med nedsenkning i vann.

IP65

IP65-klassifiseringen betyr at produktet nå er helt støvtett, og at det tåler å bli utsatt for vannstråler med lavt trykk, for eksempel fra en slange. Disse produktene kan brukes i de fleste utendørsmiljøer, og spesielt på steder der de blir utsatt for støv, for eksempel i utebelysning.

IP66

IP66-produkter er støvtette og vanntette. De tåler å bli utsatt for vann under høyt trykk, for eksempel fra høytrykksspyler. Eksempel på produkter med IP66 er overvåkningskameraer for utendørs bruk.

IP67

Produkter med IP67-klassifisering er støvtette og tåler å senkes ned i vann i opptil 30 minutter på 1 meters dyp. Mange mobiltelefoner og smartklokker er klassifisert som IP67.

IP68

IP68-klassifiseringen betyr at enheten er helt beskyttet mot inntrengende støv, og at den kan senkes ned i vann på et dypere nivå enn IP67-klassifiseringen, vanligvis opptil flere meter og i lengre tid. IP68-klassifiserte enheter brukes ofte til undervannsoppgaver og i maritim industri der enheten kan bli utsatt for vann og andre elementer.

IP69

IP69-klassifiseringen betyr at enheten er helt beskyttet mot inntrengende støv, og at den tåler høytrykksspyler med varmt vann. IP69-klassifiserte enheter brukes ofte i næringsmiddel- og drikkeindustrien, i sykehusmiljøer og i bilindustrien.

Av og til kan man også se en bokstav sammen med IP-klassifiseringen. Bokstaven «X» brukes når det ikke er tilstrekkelig informasjon til å angi et beskyttelsesnivå. Bokstaven «H» brukes for å indikere at enheten kan brukes til høyspenningsoppgaver. 

Se gjerne denne pedagogiske videoen:

Avslutningsvis er kapslingsgraden en viktig faktor som man må vurdere når man velger elektroniske enheter, slik at man er sikker på at de er egnet for bruk i forskjellige miljøer. Med riktig IP-klassifisering kan man sikre tilstrekkelig beskyttelse mot støv og vann, noe som kan være avgjørende for å unngå skader og sikre pålitelig ytelse.

Ta gjerne kontakt hvis du vil ha mer informasjon om innkapsling generelt eller har spørsmål om hvilke produkter som kan brukes i miljøet ditt. Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 18.03.2023. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
IP55-klassifisert PC-skap for plassering på benk. Mange arbeidsplasser krever skap som kan plasseres i miljøer der det er mye støv og smuss, men også i miljøer der det av og til blir brukt vann.
11 540 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Solid svenskprodusert 19”-skap av sveiset stål som gjør det mulig å installere den i miljøer hvor ellers vann, støv og smuss raskt tar livet av produktene. IP55 vurdert.
7 070 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Når miljøet krever noe ekstra, bør du velge vårt varmforsinkede utendørsskap for 19” montering med 10 mm isolasjon og en trepunkts espagnolettlås.
24 150 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114842
6HE 19" teknisk skap
8 280 NOK eks. mva
Vare.nr 132-0080
17" IP65-klassifisert rustfri berøringsskjerm
35 300 NOK eks. mva
 
En unik og slitesterk innekapsling for både liggende og stående montering av 32" og 43", som passer de fleste bildeskjermer/TV-er. Kapslingen leveres i uknuselig polykarbonat med høye optiske egenskaper. Et tynt glasslag på begge sider beskytter mot riper og gjør den enkel å rengjøre.
13 650 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Armagard er en serie med støv- og vanntette hus som lar deg bruke vanlige skjermer i et miljø der det ellers ville være umulig. Perfekt til handlesenter, verksted, venterom, sportsanlegg osv.
13 040 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Nå kan du enkelt beskytte nettverkskabelen utendørs. Ved hjelp av denne beskyttelseskappen får du vanntett kapsling som beskytter installasjonen.
92,70 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114096
Tastatur med Styrekule Nordisk IP67
1 940 NOK eks. mva
Vare.nr 20114095
Mus, USB, IP68, scroll-funktion, hvit
486 NOK eks. mva
Vare.nr 20114539
Kompakt Nordisk IP68 Tastatur m/Musepeker
1 270 NOK eks. mva
Vare.nr 20114094
Mus, Trådløs, IP65, scroll-funktion, sort
660 NOK eks. mva