Meny

Finn fiberen i en kabelvase

Å finne lyset i tunnelen, bokstavelig talt, er enklere enn du kanskje tror. Hvis du står med en fibervase i hånden uten å vite noe mer om den andre enden enn at den er koblet til en switch, så kan du likevel raskt identifisere hvilke fibre som er aktive. Les om spørsmålet vi fikk fra Bosse og hvor enkel løsningen skulle vise seg å være.

Bosse på besøk hos DirektronikBosse hos Installationskompaniet spurte hvordan man kan finne en fiber i en kabelvase. Det er like greit å innrømme det med en gang. Vi hadde ikke svaret, men vi ble så nysgjerrige at vi ville finne det ut. Vi antok at Bosse ikke var den eneste som lurte på dette.

Han var på jobb i nærheten, og han kom innom kontoret i Nynäshamn en sen fredag ettermiddag. Han fortalte at de hadde gått over til WDM (enkeltfiber) etter tidligere å ha brukt duplex (dobbeltfiber), og at han stod med en 192-fibervase i hånden, uten å vite hvilke 96 som var aktive. Dokumentasjonen var ikke-eksisterende. Han hadde heller ikke oversikt over den andre enden, og derfor kunne han ikke koble til instrumenter eller en lyskilde der. Av de 192 enda ikke terminerte fiberkablene som Bosse hadde, var altså 96 koblet til en ukjent switch på et ukjent sted. Oppdraget var å sveise fiberhaler på de «riktige» kablene.

Bosse spurte om vi hadde et verktøy som gjorde det mulig å se hvilke fibre som var aktive. Først
virket svaret selvfølgelig. Men så ble vi usikre på om SFP-modulen i switchen virkelig gir seg til kjenne på en måte som kan oppdages med et enkelt instrument, når den ene enden ikke er koblet til. Men svaret på spørsmålet var ikke lenger unna enn supportavdelingens labbenk.

Switch med WDM SFP

Nå vet vi bedre

Man kan helt fint identifisere fiberen i en vase med bare switchen som lyskilde i den ene enden. Du trenger bare denne fiberfinneren. Naturligvis kunne man også brukt en OTDR, men for det første er de veldig kostbare, og for det andre kan de lett skade aktiv fiber hvis den ikke er utstyrt med filter for dette. I tillegg kan de være vanskelige å forstå for ukyndige. Fiberfinneren er et betydelig bedre verktøy for dette, og det til bare en brøkdel av prisen. 

Fiberfinner

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 12-1065
12-1065 - Fiberidentifikator med retningsangivelse for singlemode
5 510 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1060
12-1060 - CWDM effektmåler 18 kanaler
42 270 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1010
12-1010-850-1625nm FC kontakt og adaptere for LC, SC, ST
4 780 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1050
Et brudd på en fiberkabel, en dårlig sveis eller bare en altfor skarp bøyning kan være nesten umulig å finne uten et avansert instrument. Feilfinneren er et lettbrukt og feltmessig instrument.
825 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 33-8000
33-8000 - EDFA 1528-1560nm, komplett med chassi, filter, 2xNettagg 100W
187 020 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 33-5100
Direktroniks CWDM/DWDM Optisk add / drop (OADM) Mux er utformet for å legge til eller velge bort en eller flere CWDM- eller DWDM-kanaler i en eller to fibere.
2 600 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 33-6035
AS4610-serien er en familie av gigabit svitsjer med eller uten PoE egnet for bruk som IPMI-svitsj ((Intelligent Platform Management Interface), dvs den svitsjen som greiner videre og setter den åpne standarden for videre kommunikasjon i nettverket
25 270 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter