Meny

Velg riktig kabel for PoE, så unngår du en «Cat-astrofe»

Power Over Ethernet (PoE) er allerede i dag en fantastisk god metode for sentral, stabil strømforsyning av nettverksutstyr. Og med den kommende standarden 802.3bt blir det enda mer attraktivt, med effektøkningen til drøye 70 watt fra dagens maksimale 25,5. Samtidig blir det stadig viktigere å se over kabelnettet, siden kabelens diameter, ledernes materialer og kabelbuntenes størrelse påvirker den effekten du kan tilby i enden av kabelen.

Power Over Ethernet (PoE) er allerede i dag en fantastisk god metode for sentral, stabil strømforsyning av nettverksutstyr. Og med den kommende standarden 802.3bt blir det enda mer attraktivt, med effektøkningen til drøye 70 watt fra dagens maksimale 25,5. D akan langt flere enheter enn overvåkningskameraer, IP-telefoner og Wi-Fi-tilgangspunkter dra nytte av strømdistribusjon via nettverkskabelen. Samtidig blir det stadig viktigere å se over kabelnettet, siden kabelens diameter, ledernes materialer og kabelbuntenes størrelse påvirker den effekten du kan tilby i enden av kabelen.

Du kjenner sikkert til kabelklassene Cat5, Cat6 og Cat6A for 100 Mbps, 1 Gbps og 10 Gbps. Men det er ikke sikkert du har tenkt over at det finnes ulike tykkelser på kobberlederen i de ulike klassene. Det er faktisk ikke alltid 100 % kobber i kabelen heller, men kobberbelagt aluminium eller ståltråd, ofte kalt CCA (Copper coated aluminum) i produksjonsleddet, dårlig kabel på Direktronik-språk.

Prisen på aluminium er en tredjedel av prisen for kobber, og det sier seg selv at det er mye å tjene (for produsenten) for hver kilo kobber som blir erstattet med aluminium. Men det finnes også mye å tape (for brukeren) for hver kilo som byttes ut. Spesielt hvis du har planlagt å bruke nettverket til strømforsyning via PoE.

Mengder av kobber er gull for PoE.

varmeuvikling i kabelen ved PoEKobber har som kjent utmerket elektronisk ledeevne (50 % bedre enn aluminium), og i tillegg er kobber mer bøyelig og korroderer mindre i kontaktflater. Det var blant annet derfor man gikk bort fra aluminiumskabelen i hus på 70-tallet. Denne tankegangen påvirker også PoE, siden aluminiumsblanding gir høyere motstand og dermed høyere varmeutvikling og lavere tilgjengelig effekt i nettverkskablene dine når du bruker PoE. Det samme gjelder for kabeldiameteren. Jo grovere leder, desto lavere varmeutvikling.

Cat5e mot Cat6a

Velg Cat6A-kabel for PoE

Normalt får du grovere kabel desto høyere Cat-nivå du bruker, men vær oppmerksom på at det forekommer ulike materialer og diametre innen samme nivå. Høyere Cat-nivå innebærer også at hvert par er mer tvinnet, noe som motvirker effekten av den grovere diameteren noe, men basert på pris, tilgjengelighet og ytelse mener vi at Cat6A er et godt balansert valg for en PoE-optimalisert installasjon. 

Hvis du velger Direktroniks patchkabel, spiller det faktisk ingen rolle, siden vi har valgt å bruke den samme grove dimensjonen på Cat5e og opp (AWG24), og vi har aldri brukt den såkalte «dårlige kabelen» CCA. Men ute i felt er det naturligvis vanskelig å vite fra hvilke leverandører kabelen kommer, og du ser sjelden noe på utsiden som kan avsløre en dårligere kabel. 

effekttap kabeldiameter PoESom du ser i tabellen, risikerer du veldig store effekttap ved å velge en dårligere kabelkvalitet. I tabellen har vi tatt utgangspunkt i det standarden krever av en Cat6-kabel, 12 Ohm / 100 m, noe som oppfylles av en fullkobber AWG26-kabel. Direktroniks patchkabel er AWG24 (ja, lavere tall er tykkere kabel, les mer om AWG her) for både Cat5e, Cat6 og Cat6a. Av CCA (Copper Clad Aluminium, eller «dårlig kabel») finnes det ulike sammensetninger, også modeller som er mye dårligere enn den vi har brukt som eksempel her. Ved PoE 30W (802.3at eller PoE+) sier standarden at du skal få ut 25,5 W i enden av kabelen 100 meter unna. Det er nøyaktig det effekttapet blir med fullkobber AWG26 (effekttap 4,5 W). Direktroniks AWG24-kabel, eller en hvilken som helst annen AWG24, gir deg altså 27 W i enden. 3 W ekstra ser kanskje ikke så mye ut, men med det overskuddet i budsjettet kan du tåle litt flere krysskoblinger og tvilsomme tilkoblinger, og likevel klare å forsyne endeutstyret. Med en typisk CCA-kabel har du 25,5 W hele tiden under optimale forhold.

Hvis du også tar hensyn til at PoE skal brukes, og ikke bare til den tiltenkte hastigheten, når du velger nettverkskabel, så unngår du fremtidige «Cat-astrofer», og du oppfyller fremtidens krav til PoE uten innskrenkinger.

Ta kontakt hvis du har spørsmål om PoE eller nettverk generelt.

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 106-8400
Installasjonskabel for nettverk kobber med maksimal ytelse. Du kjøper den på trommel med 305 m eller som metervare. De fleste av nettverkskablene våre er LSZH (Low Smoke Zero Halogen), noe som gjør dem velegnet i offentlige miljøer.
1 980 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 106-8422
Installasjonskabel for nettverk kobber med maksimal ytelse. Du kjøper den i pakke på 305 meter eller som metervare. De fleste av nettverkskablene våre er LSZH (Low Smoke Zero Halogen), noe som gjør dem velegnet i offentlige miljøer. Les mer
3 050 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 106-8414
Patchkabel for nettverk, kobber med god ytelse. Du kjøper den på trommel med 305 m eller som metervare. De fleste av nettverkskablene våre er LSZH (Low Smoke Zero Halogen), noe som gjør dem velegnet i offentlige miljøer.
1 760 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 112-1265
Testinstrument for PoE
179 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0660
Svitsjen med PoE PD (Powered Device) er en svitsj som selv strømforsynes via PoE og krever altså ingen strømforsyning i det hele tatt, annet enn det som kommer via nettverkskabelen.
342 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter