Meny

Cat og Klasse – slik henger det sammen

For et rot. Og så utrolig unødvendig. Tenk om amerikanere, europeere og resten av verden kunne blitt enige om en standard, istedenfor å utvikle sine egne? Er det ikke det som er meningen med en standard? At alle bruker den samme? Da hadde vi sluppet å blande sammen Cat5, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A med Class D, Class E, Class EA, Class F og Class FA. Men nå er det som det er, og hvis man ikke holder seg ekstremt oppdatert, kan man fort bli svimmel. Kanskje skulle vi ha gjort som amerikanerne? De var jo tross alt først.

Det skjer mye spennende hos Direktronik, og selv om vi mener vil ligger i forkant, er ikke internasjonale standarder noe vi kan påvirke. Så nå gjør vi et forsøk på å forklare isteden. Følg med. Og hvis du ikke gjør det, kan du kontakte oss.

La oss først skille mellom dataoverføringsteknologi og kabelnett. Når det gjelder dataoverføring, finnes det heldigvis en internasjonal standard. I dagligtalen kaller vi den Ethernet. Alt aktivt utstyr, som switcher, nettverkskort, rutere og liknende som vil fungere på samme datanett, bruker Ethernett i samsvar med ett av nivåene i IEEE 802.3-standarden. Den beskriver hvordan data skal overføres for å oppfylle kravene til Ethernet.

Cat og class

De såkalte strukturerte kabelnettene/kabelsystemene adresserer den underliggende infrastrukturen. Der spesifiseres infrastrukturens konstruksjon og overføringsegenskaper, basert på overføringskravene som defineres av IEEE 802.3 (Ethernet). Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) og International Electrotechnical Commission (IEC) ratifiserte den internasjonale standarden ISO / IEC 11801 for kabelsystemer. I Nord-Amerika blir kabelnettene isteden designet i samsvar med de Nord-Amerikanske standardspesifikasjonene ANSI/TIA 568. I Europa er kabeldesignen i samsvar med den europeiske standarden EN 50173.

Dette er grunnen til at vi bruker Cat (Category) og Class, eller Klasse på Norsk. Amerikanerne sier Cat, og europeerne sier Cat om komponentene og Class om hele lenken. Det høres kanskje enkelt ut, men litt rotete blir det likevel.

Channel og Permanent Link

Klasser og kategorier (Cat) beskriver overføringsevnen og konstruksjonen av kabellenker. Her bruker vi to begreper: Channel og Permanent Link. Permanent Link er, som navnet antyder, de permanent installerte komponentene, som veggboksen, kabelen i veggen og patchpanelet. Legg til patchkablene, så får du en «Channel».

permanent link

En vesentlig forskjell mellom Klasse og Cat i den europeiske standarden, er at Klasse forteller lenkens kapasitet med alle inkluderte komponenter, mens komponentene, som kablene og kontaktene, sorteres etter Kategori (Cat). Altså. En Cat6-kabel med Cat6-paneler og uttak, utgjør en Klasse E-lenke basert på europeisk standard, men etter amerikansk standard er den en Cat6-lenke. Ikke uventet en årsak til en del forvirring. Se tabellen nedenfor for en mer tydelig oversikt.

Cat_class_tabell

Prinsippet med det svakeste leddet

Generelt gjelder prinsippet om at det svakeste leddet i kjedet utgjør kjedets maksimale kapasitet. Det betyr at en Cat 6A-kabel med Cat 5e-komponenter kun gir en Class D-lenke (Cat 5e). Det vil si – slik er det i Europa. Det samme gjelder kabler som er ekstra tynne. For en Cat6A-kabel gjelder for eksempel at lederdiameteren må være mellom 22 og 24 AWG for at lenken skal kunne sertifiseres i samsvar med Klasse EA. Likevel blir de tilbudt, også av oss, siden det er etterspørsel etter dem på trange steder og i svært korte lengder. Og bare fordi selve kabelen ikke følger standarden, vil ikke det nødvendigvis føre til funksjonsproblemer hvis de andre forutsetningene er på plass, men du kan ikke sertifisere i samsvar med gjeldende standard.

I USA har for eksempel EIA/TIA utarbeidet et tillegg til kabelstandarden sin (ANSI/TIA-568.2-D). Det omtaler en ny lenketype, nemlig den med bare RJ45-kontakter på én kabel. Den kalles «Modular Plug Terminated Link (MPTL) Configuration», og er altså verken Channel eller Permanent Link. Dette tillegget inneholder også sertifisering av når man bruker ekstra tynne patchkabler. Men datanett i Europa kan ikke sertifiseres med denne konfigurasjonen, fordi den ikke finnes i standarden vår. Det forventes et tilsvarende tillegg til den europeiske standarden i løpet av neste år.

Man trenger ikke å være synsk for å anta at den nye oppdateringen kommer til å få navnet MPTL. Vi kommer tilbake med en ny artikkel når den lanseres.

Hvis du har spørsmål om kabelnett, sertifisering eller andre ting som får flaskehalsene i nettverket til å forsvinne, kan du kontakte oss. Vi er enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon.

Produktområder

Relaterte komponenter

Vare.nr 12-1400
Rimelig kabeltester og feilsøker CableMaster 500 er konstruert for å teste og måle lengdene på alle vanlige lavspenningskabler som finnes i dagens nettverk, video eller telefonsystemer. Den kartlegger også plassene for kabelendene ved å sende en tone på kabelen som kan spores med en tonesporer av typen CT15, eller ved å blinke med LED-lampen på portuttaket.
3 010 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 12-1370
12-1370 - Sertifiseringsinstrument, komplett med veske
105 390 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-9910
Gjør den lysende patchkabelen til din nye kabelstandard i racket, så slipper du forstyrrende feilkoblinger. Med et blinkende lys i selve kontakten slipper du å lure på hvilke kabelender som hører sammen. I tillegg blir kabelstrekkingen mer effektiv når man kan jobbe buntvis istedenfor en og en.
255 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-9350
Den første virkelig gjennomtenkte, hakefrie Cat6-patchkabelen på markedet. En tynn, støpt plastbue med flenser på begge sider av festet, sørger for at det kreves minimalt med kraft for å løsne kontakten. Samtidig utgjør flensene den støtten plastbuen trenger for ikke å skli av festet når kabelen trekkes inn bakveien på trange steder og i kabelvaser.
36,30 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 08-0050
Den første virkelig gjennomtenkte, hakefrie Cat6A-patchkabelen på markedet. En tynn, støpt plastbue med flenser på begge sider av festet, sørger for at det kreves minimalt med kraft for å løsne kontakten. Samtidig utgjør flensene den støtten plastbuen trenger for ikke å skli av festet når kabelen trekkes inn bakveien på trange steder og i kabelvaser.
42,40 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 05-9650
Den første virkelig gjennomtenkte hakefrie Cat6A patchkabelen på markedet hittil. En tynn, støpt plastbue med flenser på begge sider av festet sørger for at minimal kraft trengs for å løsne kontakten. Samtidig utgjør flensene den støtten plastuben trenger for å ikke skli av festet når kabelen trekkes bakveien på trange steder og kabelvaser.
41,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 04-0630
En 1000 Mbps nettverkskabel er følsom for skjøter og overganger. Det kan derfor være risikabelt å skjøte nettverkskabler hvis man ikke bruker riktig metode.
29,90 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter