Meny

Nobels tilgjengelighetspris til bynettene

Alle som har vært i utlandet i sommerferien og prøvd å koble seg til, har tenkt over at det vanligvis ikke er like enkelt som hjemme. Her hjemme har vi tilgang på internett med høy hastighet nesten overalt, men slik er det ikke i utlandet. Hvis du kobler deg til på et hotell i Norge/Norden, får du enkelt rask oppkobling uten større forstyrrelser, mens du knapt kommer deg på nett på mange hoteller i utlandet.

Når du surfer på smarttelefonen, blir hastighetsøkningen merkbar så fort du befinner deg ved et tilgjengelig trådløst nett. Hvem kan vi egentlig takke for det? En viktig faktor er nettopp bynettene våre med potente fiberutbygginger over stort sett hele landet.

Se for deg forskjellen mellom å bare kunne fiple med apparater over bakken sammenlignet med å håndtere et helt prosjekt hvor fiber skal byttes ut.

Fiber2home er et velkjent begrep for mange, og hvis man googler det, kan man lett få følelsen av at Direktronik er synonymt med begrepet – noe som stemmer. Direktronik eier faktisk varemerket. Grunnen til det er at vi siden slutten av 1990-tallet har levert flere hundre tusen små fiber-til-kobber-konvertere, med navnet Fiber2home, til bynettutbyggere over hele Sverige og Norden. Fra begynnelsen var det 100 Mb-versjoner, men kravene har blitt høyere med årene, og nå er det først og fremst 1 Gb og Dual-Speed-versjoner som er aktuelle ved utbygginger. Men det finnes også annen arkitektur for å støtte og overføre fiberen fra gaten til et mer tilgjengelig format for hjem eller bedrifter, for eksempel miniswitcher. I dag er kanskje det mest aktuelle spørsmålet hvordan man med eksisterende infrastruktur kan få mer «kraft» uten å ruinere seg (eller brukerne). Å bytte hele infrastrukturen er sjelden rimelig.

Muxer og SFP-er, sammen med mediakonvertere, er områder hvor de velkjente switchleverandørene tilbyr dyre alternativer og nærmest tvinger markedet til å kjøpe disse basert på de opprinnelige forpliktelsene. Det er viktig å påpeke at det finnes alternativer som er mye rimeligere – ofte koster de faktisk bare en tidel av SFP-er fra kjente leverandører. I dag finnes det stort sett tredjepartsalternativer, med samme funksjonalitet, til alle varianter i SFP-familien. Til og med programmerbare som eieren selv kan bytte «identitet» på til en brøkdel av originalproduktenes pris.

Ikke gra deg ned – hvis det ikke er nødvendig

For avdelingen Muxer er det slik at den første generasjonen fiber som ble gravd ned, har sine begrensninger. Begrensninger som man gjerne vil slippe, men på en kostnadseffektiv måte. Ved hjelp av multiplekser kan man flerdoble kapasiteten i eksisterende fibernett uten at man må grave opp/ned ny fiber. Man bruker bare lysets spekter.

Begrunnelsen for å oppgradere ved hjelp av muxer blir naturligvis veldig sterk. Se for deg at du bare trenger å fiple med apparater over bakken istedenfor å måtte håndtere et helt prosjekt der fiberkabelen må byttes ut. Det er logisk å alltid ta med dette som et alternativ når man ser på muligheter for å øke fremkommeligheten/båndbredden. Over finner du eksempel på områder hvor vi har samarbeidet i mange år med fiberheltene våre for å optimalisere eksisterende miljøer uten at det koster skjorta. Det er veldig viktig at vi alle fortsetter arbeidet med å støtte utbyggingen av et fiberrikt Sverige på en kostnadseffektiv måte. Dette slik at Sverige kan beholde posisjonen som verdensledende på tilgjengelighet og kapasitet rundt internett og tjenester via fiber.