Meny

Slik finner du ut om varmepumpen har stoppet

Det finnes ikke noe som er så irriterende som å komme hjem til et kaldt hus etter en koselig spa-helg bare fordi varmepumpen stoppet noen dager tidligere. Det er like trist som arbeidsgiver når kontoret er iskaldt mandag morgen av samme grunn. Heldigvis er det lett å gjøre noe med det, uten å blande inn pumpeprodusentens kompliserte grensesnitt.

Det antas å være rundt 1,3 millioner varmepumper i Sverige, basert på Energimyndighetens statistikk fra 2019. Hvis man går ut fra at de har en levetid på 15–20 år, er det naturlig å anta at ganske mange av dem ikke har apper eller andre enkle måter å varsle brukeren på hvis det oppstår problemer. Selv om eldre varmepumper også kan kommunisere med eksternt utstyr, for eksempel via M-BUS, er det ikke noe for hvem som helst å sette seg inn i. Og de moderne modellene som tilbyr forskjellige former for styring, er langt fra så brukervennlige som man ønsker. I tillegg er det forskjellige måter å gjøre ting på avhengig av hvilket fabrikat man har.

Det er temperaturen du vil ha oversikt over

Pumpen skal gi varme (eller kjøle ned om sommeren), og den enkleste måten å finne ut om den fungerer, er å måle temperaturen på vannet (eller luften) som sirkulerer i systemet. Det er mange grunner til at varmepumpen slutter å produsere varme. Strømbrudd, sirkulasjonsproblemer i varmekretsen, problemer med avriming, tett filter og mye mer. Men spiller det egentlig noen rolle hvorfor den stopper? I etterkant gjør det naturligvis det, men er ikke det viktigste at du blir varslet når det skjer? Hvilken nytte har du (hvis du ikke er varmepumpetekniker) av feilkoden «7H-06 Problem med vanntilførsel under kjøling/avriming»? Det er ikke spesielt nyttig. Den har stoppet, og det er det du trenger å vite for å kunne løse problemet selv eller ringe til en servicetekniker.

KB_vpump_givare_graf.JPG

Overvåke luft/vann-varmepumpe

Som vi har vært inne på, er det temperaturen vi fokuserer på – enten det er luft eller vann som kommer ut av pumpen. En luft/vann-pumpe har bare to tilkoblinger – utgående (oppvarmet) vann, og innkommende (avkjølt) returvann. Det eneste du trenger å gjøre, er å feste en sensor på utgående rør samt koble den til et nettverkstilkoblet «apparat». Disse apparatene finnes i forskjellige utførelser for forskjellig antall sensorer, slik at du kan overvåke både innkommende og utgående rør, men også lufttemperaturen eller andre parametre hvis du vil.

KB_värmepump_givare_800.jpg

Overvåke luft/luft-varmepumpe

Dette er akkurat like enkelt. Den samme sensoren plasseres i stedet i luftstrømmen, men her kan det være lurt å bruke to sensorer – en i luftstrømmen fra pumpen, og en som måler temperaturen i rommet. Dette fordi man ofte har innstillinger for ved hvilken romtemperatur pumpen skal slå seg på, og derfor vil man ikke bli varslet når romtemperaturen er oppnådd og pumpen/viften slår seg av. Men du vil vite om den innstilte grenseverdien for når den skal slås på, er passert uten at pumpen har slått seg på. Og det kan du enkelt stille inn. 

Overvåke bergvarmepumpe

Bergvarmepumpen oppfører seg i prinsippet som luft/vann. Det vil si at den har ett innkommende og ett utgående rør. Dermed gjøres overvåkingen på samme måte.

Velg hvordan du vil bli varslet

De fleste av «apparatene» våre for dette har både innebygd webserver og kobling til en skytjeneste. Avhengig av om bygningen er et privat hjem, en bygård eller et industribygg, får man forskjellige miljøer, og derfor endres ønskene også. I kommersielle bygninger har man kanskje flere varmepumper og andre systemer som man vil overvåke statusen på, og da velger man «apparater» som har uttak for flere sensorer. Uansett behov kan vi hjelpe deg med å finne riktig løsning.

sensdesk.jpg

Skytjeneste der alt er klart

Siden det kreves en viss data-/nettverkskunnskap for å åpne riktig port i brannmuren/ruteren, er skytjenesten å foretrekke. Da rapporterer «apparatet» selv dataene sine til skyen, slik at det ikke trengs spesiell tilgang til det lokale nettverket. Det eneste du trenger å gjøre da, er å aktivere produktet ditt i skytjenesten, så vil «apparatet» logges på med alle sensorene sine. Her kan du deretter velge ved hvilke grenseverdier eller intervaller du vil at enheten skal varsle. Og hvis du ikke vet fra starten hvilke intervaller temperaturen varierer naturlig innenfor i systemet, kan du bare la det være tilkoblet en ukes tid for å logge alle data. Da kan du studere den grafiske kurven med temperaturvariasjoner, og bruke den til å stille inn grenseverdiene dine.

KB_värmepump_chart_800.jpg

Apparatene som gjør jobben

Som vi har antydet, avhenger valget av «apparat» på hvor kompleks installasjonen din er, men la oss for enkelhetens skyld komme med noen generelle anbefalinger.

Private boliger 

Her er det vanligvis bare én varmepumpe å overvåke, og du kommer langt med et «apparat» med fire sensorporter. Vi anbefaler gjerne en modell der vår egen svenske skytjeneste er inkludert kostnadsfritt. Serverne er i Sverige, noe som sikrer god tilgjengelighet, og du slipper å være avhengig av tredjepart. Da kan du velge STE2 R2 IP-termometer

Hvis du ikke er opptatt av om en tredjepart administrerer tjenesten og du klarer deg med bare én ekstern sensor i tillegg til den innebygde, kan du med fordel velge UBI Bot. Den er litt rimeligere, men den kan også drives med batteri i opptil seks måneder.

Kommersielle bygninger

Her har du vanligvis flere varmepumper, ofte kombinert med en elektrisk kjele for tilleggsvarme i enkelte perioder. Det kan også hende du vil overvåke ventilasjonssystemet. Da trenger du apparater med flere porter – ofte en kombinasjon av digitale inn- og utganger samt analoge porter. Velg en av de mange enhetene som er kompatible med skytjenesten vår Sensdesk. De fleste gir deg også den kostnadsfrie skytjenesten som SNMP og web, slik at enhetene også kan integreres i eksisterende DUC-er i eksisterende overvåkning.

Hvis du har spørsmål om innsamling av alarmer og overvåking av industrielle systemer, kan du kontakte oss. Rådgivningen er inkludert i prisen. I tillegg er vi enkle å få tak i, og vi svarer umiddelbart på chat, e-post eller telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Og husk: Ikke gå glipp av artiklene i Kunnskapsbanken. Abonner på nyhetsbrevet!

© Copyright 19.11.2022, innholdet er beskyttet av åndsverkloven.

Produktområder

 
Hvis du har et mindre serverrom, butikklokale eller lager, eller et par rachskap med høye krav til riktig temperatur og luftfuktighet, er STE2 R2 det riktige valget. Fleksibel og enkel å plassere, siden den fungerer like bra trådløst, med Wi-Fi og med kablet Ethernet. Strømforsyning med PoE eller med medfølgende strømforsyning. Koble til opptil fire ledningssensorer for temperatur og luftfuktighet. Alarm via e-post eller SNMP hvis for eksempel temperaturen overstiger grenseverdiene dine. En IP67-klassifisert temperatursensor 3m medfølger.
3 440 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Hvis du skal overvåke serverrack og dataskap, er Poseidon2 3266 og Poseidon2 3268 de riktige produktene. Ta kontroll over temperatur og luftfuktighet samt dra nytte av andre smarte sensorer fra HWgs sortiment. DI-innganger for alarmporter fra annet IT-utstyr som for eksempel UPS, brannalarm, bevegelsesalarm. SNMPv3 og innebygd logger.
5 620 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Lettinstallert nettverkstermometer for små og store behov. Å kunne veksle mellom kablet PoE – IEEE 802.3af eller WiFi – 802.11 b/g/n (2,4 GHz) i en og samme overvåkningsenhet gir rask og problemfri installasjon. Innebygd webserver med pushprotokoll gjør det enkelt å overvåke data via produsentens skytjeneste SensDesk. Strømadapter og en temperatursensor er inkludert ved levering.
3 460 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
3 330 NOK eks. mva
 
Poseidon2 3468 er DIN-montert og perfekt tilpasset ubemannede datasentraler og små teknikkboder eller dataskap der man vil beskytte seg mot unødvendige servicebesøk og fremfor alt bli informert om forandringer som kan påvirke driften, som temperatur, luftfuktighet, oversvømmelse og inntrengning.
7 830 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0462
Poseidon2 4002, 12DI, 4DO, 6+16 sensorer (wire &RS-485)
11 755,50 NOK 13 830 NOK Listpris eks. mva