Meny

IoT – idioti og tull?

Og internett er bare en døgnflue, som daværende kommunikasjonsminister Ines Uusmann faktisk ikke sa, men som SvD la i munnen hennes i 1996. Helt alvorlig. Som ubestridt ener på floskeltoppen for IT-bransjen de siste årene finner vi forkortelsen IoT, eller Internet of Things, som den står for. Tingenes internett, som media kaller det. Som floskel har den ikke nådd opp til klassikere som «ballen er rund» og «livet går videre», men for de fleste er det et både ganske slitent og diffust uttrykk. Her følger et kort resonnement om emnet, med mål om å avgrense og ramme inn, eller iallfall øke forståelsen for hva som definerer IoT.

Først mennesker, så ting

I 30 år har vi mennesker utvidet kontaktnettet vårt gjennom internett, og vi ser nå hele verden som vårt nærmiljø. For bare 150 år siden var det kirkebakken i byen som utgjorde den ytre grensen for hvem vi hadde mulighet til å bygge relasjoner med. Så flyttet vi inn i byene og til et menneskehav som også ga mer spesielle mennesker muligheten til å finne sin sjelevenn. Og så kom nettet. Grenseløs kontakt, uansett interesse og hensikt. På godt og vondt. Nå er det på tide å få kontakt med tingene.

Hvorfor nå?IoT

Drivkraften bak IoT har vært bransjens mulighet til å skape veldig små og stadig mer energieffektive kretser, ofte for trådløs kommunikasjon. Dette, parallelt med utviklingen av effektive batterier og den nye IP-standarden IPv6, som har gitt oss (nesten) uendelig antall unike adresser. For det er ikke før tingene blir frigjort fra ledningen og kan få sin egen, unike adresse på internett, at vi kan få full distribusjon og dra nytte av hva tingene kan fortelle oss.

Én adresse, én ting og én sensor

Lukk øynene og slapp av. Hva tenker du på? En sang, naturligvis. Og der har du saken. Se for deg at du har en trykksensor i madrassen som registrerer når noen ligger i sengen. Nå trenger du bare en IP-adresse, så er din IoT-enhet født.

IoT

Legg til et armbånd som festes på en pasient og som registrerer akselerasjon (fallulykke), puls og temperatur, så får du fantastiske muligheter til å øke sikkerheten og servicegraden innen for eksempel helsevesenet.

Eksemplene er mange, og det er ofte enkelt å se nytten av dem. Gatebelysning som slås på når noen passerer. Altså en lyktestolpe (tingen) med en innebygd bevegelsesdetektor (sensor) som via IP-adressen sin (unik adresse) kan kommunisere med andre stolper og en sentral overvåkning.

Slik ønsker IBM å pirre fantasien din rundt bruk av IoT i biler

For noen år siden spådde man at hver person innen kort tid, enten bevisst eller ubevisst, skulle være oppkoblet mot 2000 til 5000 ting. I analyseselskapet Gartners rapport fra november 2015 forutså de hele 20 milliarder(!) «tilkoblede ting» allerede i 2020.

Ikke en liten døgnflue, men et jordskred som kommer til å forandre hverdagen for deg og meg. 

IoT

Produktområder

Vare.nr 124-1214
skreddersy din egen IoT-modul, maksimal fleksibilitet, Linux
3 260 NOK eks. mva
 
Tibbo Project System (TPS) lar deg lage ditt eget unike automasjonsprodukt, klart til bruk i neste prosjekt eller til butikkhyllen. Komplett med emballasje og alt. Skreddersy løsningen din med nøyaktig de funksjonene du faktisk har bruk for og ikke betal for funksjoner du ikke kommer til å bruke.
1 680 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Hvis du trenger en kompakt, fleksibel og god I/O-kontroller med trygg M2M-protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 og intern logger for 250 000 verdier, så er Damocles2 Mini det riktige valget. Brukervennlig nettkonfigurasjon, og fire digitale innganger DI. Hver inngang har 32-biters pulsteller S0 som bevarer posisjonen selv ved strømbrudd. To reléutganger DO samt åtte virtuelle digitale reléutganger VDO.
4 910 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 119-0585
I/OController 8 digitale innganger/8 digitale ut, RS232/485
7 280 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0575
Sensor WLD relé for vannlekkasje
4 290 NOK eks. mva
Vare.nr 119-0405
STE2, WiFi IP Termometer, temperatursensor ingår, PoE
2 070 NOK eks. mva